Αντίστροφη μέτρηση για 700.000 νοικοκυριά από 325 δήμους της ελληνικής επικράτειας προκειμένου να ενταχθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, καθώς από την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και να λάβουν ένα ποσό εισοδήματος που θα τους διασφαλίσει ότι δεν θα πέσουν κάτω από τα όρια ακραίας φτώχειας.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από τις αρχές Φεβρουαρίου και η πρώτη πληρωμή θα γίνει το τελευταίο πενθήμερο του Μαρτίου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέσω τριών διαδρομών. Είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.keaprogram.gr, είτε μέσω των ΚΕΠ είτε απευθείας στις αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων.
Αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε σχέση με οποιοδήποτε προηγούμενο είναι ότι εφαρμόζεται για πρώτη φορά καθολικά σε ολόκληρη την επικράτεια και μπορεί κάποιος οποτεδήποτε να υποβάλει αίτηση, ενώ ακόμη και αν απορριφθεί, να επανέλθει σε επόμενο μήνα και να ακολουθήσει εκ νέου τη διαδικασία αν εκτιμά, για παράδειγμα, ότι μπορεί να το λάβει λόγω του ότι έχουν πέσει ακόμη χαμηλότερα τα εισοδήματά του και βρίσκεται εντός των κριτηρίων που έχει θέσει ο νέος νόμος.
Οι τρόποι πληρωμής
Αξίζει να τονιστεί ότι ως εισοδηματικό κριτήριο λαμβάνεται αυτό των τελευταίων 6 μηνών πριν την υποβολή της αίτησης, ενώ δύο είναι οι τρόποι πληρωμής. Αν το μηνιαίο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι κάτω από 100 ευρώ τότε θα γίνει μεταφορά του ποσού απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ενώ αν το μηνιαίο επίδομα ξεπερνά τα 100 ευρώ τότε το 50% κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό και το υπόλοιπο 50% σε προπληρωμένη κάρτα. Το ΚΕΑ είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.
Υπάρχουν όμως και πρόσθετες παροχές στους δικαιούχους ΚΕΑ, όπως είναι για παράδειγμα η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων, η ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας και το κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, τιμολογίων δήμων.
Στο συνολικό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για να δοθεί ή να απορριφθεί το ΚΕΑ συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα και οι ενισχύσεις που έχει λάβει η οικογένεια ή μεμονωμένα ο δικαιούχος (σε περίπτωση άγαμου), όπως είναι για παράδειγμα το οικογενειακό επίδομα τέκνων, το φοιτητικό επίδομα, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κ.τ.λ. Εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα και αναδοχής.
Το εγγυημένο ποσό που θα δίνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι για μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 200 ευρώ τον μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού το εγγυημένο προσαυξάνεται έως 100 ευρώ. Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού η προσαύξηση του εγγυημένου ποσού ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά μήνα. Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Και τα επιδόματα
Ως δηλούμενο εισόδημα θεωρείται το συνολικό πραγματικό εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης –προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση –που εισπράχθηκε από όλα τα μέλη του νοικοκυριού, κατά τους έξι μήνες πριν από τον μήνα υποβολής της αίτησης.
Στο συνολικό δηλούμενο εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
Για την ένταξη στο πρόγραμμα και τον υπολογισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης αφαιρείται από το συνολικό δηλούμενο εισόδημα το 20% του καθαρού εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, από υπηρεσίες που παρέχονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, καθώς και το 20% του ποσού από πηγές κατάρτισης, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα εργασίας.
Σε περίπτωση που μέλος του νοικοκυριού βρει εργασία (περιστασιακή, προσωρινή ή μόνιμη), στον υπολογισμό του εισοδήματος για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν συνυπολογίζεται κατά τον πρώτο μήνα της εργασίας το 100% και κατά τους δύο επόμενους το 40%, του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος από την ανωτέρω εργασία. Εάν το μέλος του νοικοκυριού εξακολουθεί να εργάζεται για διάστημα άνω των τριών μηνών, το δικαίωμα στην εισοδηματική ενίσχυση διακόπτεται από την έναρξη του τέταρτου μήνα εργασίας, εφόσον δεν πληρούνται τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα. Εάν τα κριτήρια εξακολουθούν να πληρούνται, το νοικοκυριό λαμβάνει το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης που του αναλογεί.
Η διαφορά
Ως μηνιαίο ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης ορίζεται η διαφορά μεταξύ του εξαπλάσιου ύψους του εγγυημένου ποσού και του εξαμηνιαίου δηλούμενου εισοδήματος του νοικοκυριού, όπως αυτό υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, διαιρούμενη διά έξι.
Αν υπάρχουν εισοδήματα στην οικογένεια λαμβάνεται μειωμένο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα:
Παράδειγμα παντρεμένου ζευγαριού με 2 ανήλικα παιδιά:
n 6μηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο: 2.400 ευρώ (αντιστοιχεί σε μηνιαίο ΚΕΑ έως 400 ευρώ.
n 6μηνιαίο εισόδημα από μισθούς: 2.000 ευρώ – 20% έκπτωση =1.600 ευρώ συν οικογενειακό επίδομα 480 ευρώ. Σύνολο 2.080 ευρώ.
n Θα λάβει ΚΕΑ: 2.400 – 2.080 ευρώ = 320 ευρώ / 6 μήνες = 53,3 ευρώ μηνιαίως.
Αποτέλεσμα: Η οικογένεια δεν θα λάβει 400 ευρώ αλλά 53,3 ευρώ, δηλαδή 346,7 ευρώ λιγότερα, γιατί από το ΚΕΑ αφαιρείται πραγματικό εισόδημα και επιδόματα.
Παράδειγμα παντρεμένου ζευγαριού με 1 ανήλικο παιδί:
n 6μηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο: 2.100 ευρώ (αντιστοιχεί σε μηνιαίο ΚΕΑ έως 350 ευρώ.
n 6μηνιαίο εισόδημα από μισθούς: 1.500 ευρώ – 20% έκπτωση = 1.200 ευρώ συν οικογενειακό επίδομα 240 ευρώ. Σύνολο 1.440 ευρώ.
n Θα λάβει ΚΕΑ: 2.100 – 1.440 ευρώ = 660 ευρώ / 6 μηνες = 110 ευρώ μηνιαίως.
Αποτέλεσμα: Η οικογένεια δεν θα λάβει 350 ευρώ αλλά 110 ευρώ, δηλαδή 240 ευρώ λιγότερα, γιατί από το ΚΕΑ αφαιρείται πραγματικό εισόδημα και επιδόματα.
Παράδειγμα παντρεμένου ζευγαριού χωρίς παιδιά με μηδενικό εισόδημα:
n 6μηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο: 1.800 ευρώ (αντιστοιχεί σε μηνιαίο ΚΕΑ έως 300 ευρώ.
n 6μηνιαίο εισόδημα: 0 ευρώ.
n Θα λάβει ΚΕΑ: 1.800 ευρώ / 6 μήνες = 300 ευρώ.
n Αποτέλεσμα: Το ζευγάρι θα λάβει το σύνολο του Κοινωνικού Εισοδήματος των 300 ευρώ γιατί δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα.
Τι ισχύει για τους φιλοξενουμένους
Στην περίπτωση των φιλοξενουμένων ενδέχεται λόγω του ότι δεν διαχωρίζονται από την υπόλοιπη οικογένεια που τους φιλοξενεί να μη λάβει ούτε ο φιλοξενούμενος το ΚΕΑ αλλά ούτε και η οικογένεια. Αυτό διότι τόσο το εισόδημα του φιλοξενουμένου όσο και του νοικοκύρη που τον φιλοξενεί θεωρείται ένα ενιαίο και βάσει αυτού κατατίθεται η αίτηση. Κατά συνέπεια, οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις. Αίτηση θα υποβάλει η οικογένεια που στεγάζει τον φιλοξενούμενο.
Παράδειγμα, ζευγάρι συνταξιούχων φιλοξενεί τον άνεργο γιο τους:
6μηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο: 2.400 ευρώ (αντιστοιχεί σε ΚΕΑ έως 400 ευρώ τον μήνα).
6μηνιαία σύνταξη συνταξιούχων: 2.600 ευρώ (433 ευρώ τον μήνα).
Εισόδημα φιλοξενουμένου: 0 ευρώ.
Αποτέλεσμα: Ούτε το ζευγάρι συνταξιούχων αλλά ούτε ο φιλοξενούμενος θα λάβουν ΚΕΑ γιατί το εισόδημα του ζευγαριού που φιλοξενεί τον άνεργο γιο τους είναι πάνω από το εισοδηματικό κριτήριο. Αν ο άνεργος γιος ζούσε μόνος του θα μπορούσε να λάβει ΚΕΑ έως 1.200 ευρώ το 6μηνο (200 ευρώ τον μήνα).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ