Κατά καιρούς γίνονται διάφορες συζητήσεις για το πόσο «πράσινη» είναι η Αθήνα, πόσα πάρκα διαθέτει, πόσο παραμελημένα ή όχι είναι και ποιους χώρους μπορούμε να μεταμορφώσουμε σε μητροπολιτικά πάρκα ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτής της πόλης. Ο πρώην αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων κ. Γιώργος Αποστολόπουλος μιλάει στο «Βήμα» για την προσπάθεια, τα δύο τελευταία χρόνια, η Αθήνα να πρασινίσει περισσότερο.
«Στην ευθύνη του δήμου αυτή τη στιγμή ανήκει η διαχείριση 100.000 περίπου δένδρων των δενδροστοιχιών στους οδικούς άξονες και 1.340 χώρων πρασίνου, συνολικής έκτασης πρασίνου 3.440 στρεμμάτων και στις επτά δημοτικές κοινότητες» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αποστολόπουλος και συμπληρώνει: «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Αθήνα δεν έχει πράσινο. Αλλά, εν αντιθέσει με τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου τα δέντρα τα συναντάμε κυρίως σε πάρκα, άλση και πλατείες, στην Αθήνα αφενός δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, αφετέρου είναι πράσινο που δεν διατηρεί το φύλλωμά του όλον τον χρόνο και επειδή υπάρχει αυτή η ασχήμια γύρω μας δίνει την εικόνα μιας πόλης που είναι ξερή. Βέβαια υπάρχουν περιθώρια πολύ σημαντικών βελτιώσεων και αύξησης πρασίνου, και πρέπει να γίνει αυτό».
Η εικόνα της πόλης αλλάζει ανάλογα με την εποχή και υπάρχουν «δρόμοι που το καλοκαίρι φουντώνουν τα δέντρα, όπως η Μιχαήλ Βόδα, η Σπετσών στην Κυψέλη, η Στουρνάρη στα Εξάρχεια, η Εμμανουήλ Μπενάκη. Επειδή όμως η συντριπτική πλειονότητα των δέντρων είναι φυλλοβόλα (σοφόρες, γιακαράντες, μουριές, ακακίες, πλατάνια, λεύκες), η εικόνα που δείχνει η Αθήνα είναι διαφορετική τον χειμώνα όπου της απομένουν οι νεραντζιές, τα πεύκα, οι κουτσουπιές και οι φίκοι» σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος.
Την ίδια στιγμή στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων βρίσκονται 76 χώροι πρασίνου, αρμοδιότητας όμως άλλων φορέων, συνολικής έκτασης 1.570 στρεμμάτων. Ανάμεσά τους το Πεδίον του Αρεως, ο κήπος του Ζαππείου, ο λόφος του Αρδηττού – λόφος Αγρα, ο κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου, τα Προπύλαια, ο λόφος της Ακρόπολης (από την Αδριανού ως τη Μακρυγιάννη), ο χώρος μπροστά από τους Στύλους Ολυμπίου Διός, καθώς και αρκετές νησίδες.
«Αυτό δημιουργεί μια στρέβλωση στην εικόνα της πόλης. Είναι πάρα πολλοί οι φορείς που διαχειρίζονται κομμάτια πρασίνου της πόλης. Εκεί δεν μπορείς να παρέμβεις, αλλά πολλές φορές –αν κάποιος από τους φορείς αδιαφορήσει ή δεν μπορεί να περιποιηθεί τους χώρους πρασίνου που του ανήκουν –συντρέχουμε όσο μπορούμε. Αλλά δεν μπορείς να πας παντού και να βοηθήσεις σε όλα όταν έχεις μια μείωση του προσωπικού της τάξεως του 35%» λέει ο κ. Αποστολόπουλος, σημειώνοντας ότι ο δήμος συντηρεί σε μόνιμη βάση περίπου 30 χώρους (εκ των 76) συνολικής έκτασης 176 στρεμμάτων.
Το θέμα του μειωμένου προσωπικού της Διεύθυνσης Πρασίνου είναι ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να ξεπεραστεί. Αυτή τη στιγμή στη Διεύθυνση Πρασίνου εργάζονται περίπου 440 άτομα (μόνιμοι και αορίστου χρόνου), οι οποίοι ενισχύονται κάθε τόσο με προσωρινές προσλήψεις συμβασιούχων. «Μπορείς να καλύψεις κάποιες ανάγκες προσωρινά, αλλά μόλις τους προσλάβεις και αρχίσουν να μαθαίνουν τη δουλειά λήγει η σύμβασή τους, οπότε θα πρέπει να αποχωρήσουν. Την ίδια ώρα οι ανάγκες είναι εξαιρετικά μεγάλες» εξηγεί ο πρώην αντιδήμαρχος Πρασίνου.
Τι έγινε
Στα δύο χρόνια της αντιδημαρχίας του ο κ. Αποστολόπουλος και οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Πρασίνου έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στο να «πρασινίσει» ακόμα περισσότερο η πόλη. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της θητείας του φυτεύτηκαν 4.613 δέντρα, 41.355 θάμνοι και 43.131 ανθοφυτά. Επίσης 13 σχολικά συγκροτήματα και στις 7 δημοτικές κοινότητες απέκτησαν κατάφυτους ταρατσόκηπους με αρωματικά φυτά και πολυετή ποώδη, ενώ η πλατεία Ομονοίας φιλοξένησε την ανθοκομική έκθεση. «Σκοπός ήταν όχι μόνο να προωθήσουμε την ευαισθησία για το πράσινο και το περιβάλλον αλλά και να απομακρυνθούν οι παράνομοι και οι παραβατικοί από την περιοχή, και το πετύχαμε γιατί τέτοιες δράσεις τούς απομακρύνουν και φέρνουν νέο κόσμο στην Ομόνοια» σχολιάζει ο κ. Αποστολόπουλος.
Παράλληλα έγιναν παρεμβάσεις ανάπλασης σε αρκετά παρτέρια και πλατείες του δήμου που έδωσαν χρώμα και ζωή στις γειτονιές. Χαρακτηριστική είναι αυτή στην πλατεία Πύρλα, όπου το τσιμεντένιο σιντριβάνι που δεν λειτουργούσε αντικαταστάθηκε από παρτέρια με καλλωπιστικά φυτά, ενώ στην πλατεία Δημοπρατηρίου αποτυπώθηκε με κηποτεχνικά υλικά η κοίτη του Ηριδανού. Πέντε υπεραιωνόβιες ελιές –η Ειρήνη, η Super γιαγιά, οι δίδυμες και ο Ηρακλής –κοσμούν κεντρικά σημεία της πόλης. Σημαντική είναι η παρέμβαση και στην πλατεία Τράιμπερ στο Κουκάκι, η οποία «καθάρισε» από τις σύριγγες των ναρκομανών.
Βανδαλισμοί
Παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και των συνεργείων της για τον εξωραϊσμό των παρτεριών σε κεντρικά σημεία της πόλης, υπάρχουν και εκείνοι οι συνδημότες που για κάποιον ανεξήγητο λόγο ξεριζώνουν φυτά και κόβουν τα λάστιχα του αυτόματου ποτίσματος. «Εχουμε βρεθεί σε σημείο στου Ψυρρή όπου το συνεργείο φυτεύει και ξαφνικά αντιλαμβάνεται πως ό,τι φύτεψε πριν από λίγα λεπτά έχει εξαφανιστεί» περιγράφει ο κ. Αποστολόπουλος και αναφέρει ότι ύστερα από μια μικρή επιτόπια έρευνα τα λουλούδια βρέθηκαν μέσα σε έναν κάδο. Και προσθέτει ότι «κυρία στον Λυκαβηττό έκοψε με ψαλίδι όλο το σύστημα αυτόματου ποτίσματος και το πέταξε στα σκουπίδια», ενώ βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που τα ξεριζώνουν προς ιδία χρήση: «Κυρία στην πλατεία Εξαρχείων ερχόταν με το φτυαράκι της και έπαιρνε τα φυτά που μόλις είχαμε φυτέψει για το μπαλκόνι της. Υπάρχουν μαρτυρίες, αλλά δεν μπορούμε να αποδείξουμε ποιος το έκανε. Μέσα στον παραλογισμό που ζούμε ο κόσμος ξεσπάει και πάνω στα λουλούδια, και είναι τραγικό» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αποστολόπουλος.
Παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Νοέμβριο αντικαταστάθηκε στην αντιδημαρχία Πρασίνου από τον Αλέξανδρο Μοδιάνο, παραμένει δίπλα στην «Αθήνα μας», όπως χαρακτηριστικά λέει. «Ηθελα να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις, ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες περιοχές, εκεί όπου έχουμε και τους μεγαλύτερους βανδαλισμούς πρασίνου. Να εντοπίσουμε ακόμα και τρίγωνα πρασίνου και να ενισχύσουμε τις φυτεύσεις. Ηθελα σε σημεία που έχουν έναν συμβολικό χαρακτήρα, όπως είναι οι πλατείες Βικτωρίας και Εξαρχείων, που και εκεί έχουμε έναν μόνιμο βανδαλισμό, να κάνουμε παρεμβάσεις για να αναβαθμιστεί το πράσινο –όχι μόνο στις πλατείες αλλά και σε πεζοδρόμους της ευρύτερης περιοχής, κ.τ.λ. Υπήρχαν πολλά σχέδια τα οποία έχουν μπει στο τεχνικό πρόγραμμα και, εφόσον υπάρχειπολιτική πίεση αλλά και καλή πρόθεση από τις υπηρεσίες, θα προχωρήσουν, και πιστεύω ότι κάποια πράγματα από αυτά θα μπορέσουν να γίνουν» σχολιάζει ο ίδιος.
HeliosPlus