Ως τώρα συσχετίζαμε την εικονική πραγματικότητα με την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και το gaming. Πέρα από ατελείωτες ώρες διασκέδασης και μάθησης όμως, τα αληθοφανή περιβάλλοντα 360 μοιρών θα μπορούσαν κατά τους επιστήμονες να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων υγείας υπό μορφήν προηγμένων θεραπειών ή εικονικών… υπερήχων.
Στη δοκιμή του University College του Λονδίνου, οι ασθενείς είχαν αρχικά τον ρόλο ενός ενηλίκου που παρηγορούσε ένα στενοχωρημένο παιδί και στη συνέχεια πέρασαν στον ρόλο του παιδιού
Παρά το γεγονός ότι η αντιμετώπιση της κατάθλιψης με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής που πραγματοποίησαν πρόσφατα ερευνητές του University College του Λονδίνου έλαβαν μέρος 15 ασθενείς με κατάθλιψη, οι οποίοι «ταξίδεψαν» σε έναν εικονικό κόσμο με τη βοήθεια μιας μάσκας VR. Οι συμμετέχοντες έβλεπαν το avatar τους, το οποίο μιμούνταν τις κινήσεις τους –μια διαδικασία γνωστή και ως ενσάρκωση. Στην πορεία οι ασθενείς συναντούσαν έναν καθρέφτη στον οποίο μπορούσαν να διακρίνουν ένα παιδάκι που έκλαιγε. Στόχος τους ήταν να παρηγορήσουν το παιδί χρησιμοποιώντας συμπονετικές φράσεις. Αμέσως μετά οι ασθενείς άλλαξαν ρόλους, αφήνοντας τον ρόλο του ενηλίκου και αναλαμβάνοντας εκείνον του μικρού, στενοχωρημένου παιδιού. Ο εικονικός ενήλικος που είχαν τώρα απέναντί τους τούς έλεγε τα ίδια λόγια με τα οποία εκείνοι είχαν νωρίτερα παρηγορήσει το παιδί. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η οπτικοποιημένη συμπόνια ήταν ικανή να μαλακώσει την αυστηρή αυτοκριτική των ασθενών, με αποτέλεσμα οι εννέα από τους συνολικά 15 να εμφανίσουν σημαντική βελτίωση μέσα σε διάστημα ενός μήνα μετά τη λήξη της δοκιμής.
O Icaros ετοιμάζεται να απογειώσει το γυμναστήριο
Για όσους έχουν βαρεθεί τη μονοτονία και τη στατικότητα ενός διαδρόμου γυμναστικής, η εταιρεία Icaros αποκαλύπτει μια σειρά εικονικών εμπειριών που υπόσχονται να απογειώσουν κυριολεκτικά τα αποτελέσματα της σωματικής άσκησης. Στις αρχές του μήνα, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης τεχνολογίας CES 2017 του Λας Βέγκας, η γερμανική εταιρεία με το ελληνικό όνομα παρουσίασε ένα σύστημα εκγύμνασης για όλο το σώμα. Πρόκειται για μια οριζόντια κινούμενη πλατφόρμα επάνω στην οποία «ξαπλώνει» ο χρήστης λαμβάνοντας τη γνωστή στάση σανίδας, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί κυρίως τον κορμό για να περιηγηθεί στο περιβάλλον που ξεδιπλώνεται μπροστά του κάθε φορά. Κουνώντας τους ώμους του προς τα εμπρός, η πλατφόρμα υποκλίνεται, ενώ μεταθέτοντάς τους προς τα πίσω ο χρήστης έχει την ψευδαίσθηση ότι κινείται προς τα επάνω. Μια κίνηση των γοφών δεξιά ή αριστερά αρκεί για τις αντίστοιχες κινήσεις στο παιχνίδι.
«Πρόκειται για ένα μηχάνημα γυμναστικής το οποίο υπόσχεται να κάνει τον χρήστη του Σούπερμαν! Ο ίδιος στο πλαίσιο της άσκησής του μπορεί να πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος, να καταδυθεί στον βυθό, να οδηγήσει μοτοκρός ή ακόμα να πέσει με αλεξίπτωτο» εξηγεί ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Icaros, Γιοχάνες Σολ. H εντυπωσιακή πλατφόρμα για εικονική γυμναστική με πραγματικά αποτελέσματα αναμένεται στο μέλλον να κάνει την εμφάνισή της στα γυμναστήρια.
Επιλέξτε παραλία και καλή χαλάρωση!
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βρεθεί υπό πίεση και ευχόμαστε να μπορούσαμε να δραπετεύσουμε σε μια μακρινή εξωτική παραλία, να αποκοπούμε από τους πάντες και τα πάντα με σκοπό να ηρεμήσουμε. Εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, όπως οι The Guided Meditation και Perfect Beach, υπόσχονται να ταξιδέψουν τους χρήστες σε χρυσές αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά. Στο πίσω μέρος, μια χαλαρωτική μουσική θα τους συνοδεύει, ενώ μια ήρεμη φωνή θα τους καθοδηγεί υπό τον νανουριστικό ήχο των κυμάτων.
Το Bravemind δημιουργήθηκε για αμερικανούς βετεράνους που βασανίζονται από σύνδρομο μετατραυματικού στρες
Το αμερικανικό πρόγραμμα Bravemind αναπτύχθηκε από τους ειδικούς του Ινστιτούτου για Δημιουργικές Τεχνολογίες (ICT) του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, για την αντιμετώπιση του συνδρόμου μετατραυματικού στρες (PTSD) σε στρατιώτες που επέστρεψαν από πολέμους στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για ένα εικονικό «εργαλείο» που βασίζεται στη θεραπεία έκθεσης με στόχο την ανάσυρση και αντιμετώπιση τραυματικών εμπειριών των ασθενών, το οποίο πλέον χρησιμοποιείται σε περίπου 60 σημεία στις ΗΠΑ –μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νοσοκομεία, στρατιωτικές βάσεις και πανεπιστημιακά κέντρα.
Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας οι γονείς θα μπορούν να δουν το μωρό τους προτού αυτό γεννηθεί
Σε λίγο καιρό οι μέλλοντες γονείς μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να… γνωρίσουν το παιδί τους προτού αυτό γεννηθεί. Πρόσφατη μελέτη ερευνητών από την Clinica de Diagnostico por Imagem, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, έχει δείξει ότι με τη βοήθεια μιας μάσκας εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift οι ειδικοί θα μπορούσαν να εντοπίζουν με ακρίβεια τυχόν γενετικά προβλήματα, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν στους γονείς τη δυνατότητα να βλέπουν την ανάπτυξη του μωρού τους σαν να ήταν μέσα στη μήτρα.
«Τα τρισδιάστατα εμβρυϊκά μοντέλα σε συνδυασμό με την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατανόηση των ειδικών γύρω από τα ανατομικά τους χαρακτηριστικά. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε πέρα από εκπαιδευτικούς σκοπούς να εξυπηρετήσει και την περιέργεια των γονιών οι οποίοι επιθυμούν να δουν το αγέννητο παιδί τους» εξηγεί ο κύριος ερευνητής της μελέτης δρ Χερόν Βέρνερ.
Αράχνες στην αγκαλιά των χρηστών ρίχνει η Arachnophobia
Μια βουτιά σε ένα εικονικό περιβάλλον θα μπορούσε να μας φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τον χειρότερο εφιάλτη μας, και μάλιστα σχετικά ανώδυνα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ