Σε πρόσφατο άρθρο του στην ετήσια έκδοση του Economist για το 2017 ο Πρωθυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων για την Ελλάδα : «Μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την ριζική μεταστροφή του οικονομικού προσανατολισμού της χώρας, από ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία. Διαρκής στόχος μας είναι η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν βιώσει τις συνέπειες της κρίσης»
Ωραία λόγια, χωρίς αμφιβολία Από που προκύπτει, όμως, ότι η χώρα εγκαταλείπει το κρατικοδίαιτο μοντέλο σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας αντικαθιστώντας το με ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία;
Όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα τελευταία δυο χρόνια δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν με νύχια και δόντια να υπεραμύνονται και να ενισχύουν κάθε τι κρατικό, καταδιώκοντας κάθε τρόπο την επιχειρηματικότητα και αντιμετωπίζοντας με μεγάλη καχυποψία κάθε τι που προέρχεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία .
Τα παραδείγματα εκατοντάδες. Απο την προσπάθεια του κ. Σκουρλέτη να κλείσει το εργοστάσιο χρυσού στις «Σκουριές» της Χαλκιδική έως τις τρικλοποδιές του κ.Δρίτσα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και την ενίσχυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά – δύο απο τις σημαντικότερες ξένες επενδύσεις (δισεκατομμυρίων ευρώ !) στη χώρα.
Από την άρνηση (συνεχίζεται ακόμη και σήμερα) για την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που θα φέρουν ξένα κεφάλαια και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία έως την στοχοποίηση απ’ όλη την κυβέρνηση του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα ως εγκάθετου νεοφιλελεύθερου που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση με την ιδεολογία και τις αποφάσεις του κόμματος!
Από την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 29% , την καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ στις εταιρείες ακόμη και πάνω από 18 μήνες, από την θέσπιση των capital controls στις τράπεζες που οδήγησε σε λουκέτο εκατοντάδες επιχειρήσεις με πρώτες ύλες στο εξωτερικό, από την άρνηση της κυβέρνησης -μήνες τώρα- να ψηφίσει το νόμο που θα επιτρέπει στους τραπεζίτες να διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από την παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, με τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα και το 1,2 εκατομμύρια ανέργους και συγχρόνως την ολόψυχη στήριξη με όλα τα μέσα των δημοσίων υπαλλήλων και των υπηρεσιών του κράτους όπου συνεχώς προσλαμβάνονται περισσότερα δικά μας παιδιά χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο πέραν της ικανοποίησης της εκλογικής πελατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ποιο τρόπο, ακριβώς, η κυβέρνηση Τσίπρα έδωσε έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία; Καταργώντας τα Συμβούλια Διοίκησης της Διαμαντοπούλου στα οποία μετείχαν αμισθί Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού οι οποίοι προσπαθούσαν να ενισχύσουν την εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ, ή μήπως παρακολουθώντας αμέτοχη τους χιλιάδες επιστήμονες της χώρας που μεταναστεύουν με τις οικογένειές του στο εξωτερικό, με μεγάλη πιθανότητα πολλοί από αυτούς να μείνουν για πάντα στα ξένα;
Ποια σημαντική επιχείρηση με καινοτόμα προϊόντα στήριξε η κυβέρνηση Τσίπρα, και ποιον άνεργο επιστήμονα με περγαμηνές επέλεξε ο Πρωθυπουργός να πάρει στο πρωθυπουργικό γραφείο για να περάσει το μήνυμα ότι η καινοτομία και η εκπαίδευση είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας ;
Μήπως την…αφρόκρεμα της καινοτομίας, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που συνεχίζει να επιδοτείται με κρατικά κεφάλαια ή τον διορισμό τνός άνεργου μπάρμαν απόφοιτου ΤΕΙ τουριστικών επαγγελμάτων δίπλα στον Πρωθυπουργό;
Δυστυχώς , για τον κ. Τσίπρα , τα ωραία λόγια σε συνεντεύξεις ,τα επικοινωνιακά τρυκ και τα ρητορικά σόου στη Βουλή δεν αρκούν για να σπρώξουν τη χώρα στην ανάπτυξη ούτε να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την «Σίλικον Βάλεϊ» της Ελλάδας.
Αλλά αυτά ξέρει ο άνθρωπος , αυτά κάνει…