Σόιμπλε πριν το Eurogroup: Θέμα της Ελλάδας το κλείσιμο της αξιολόγησης

Διορία ενός μήνα για να πάρει μέτρα που να διασφαλίζουν την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση δίνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση. Τα ζητήματα αυτά τίθενται επί τάπητος στο Eurogroup σήμερα, Πέμπτη, με τη συμμετοχή του Πολ Τομσεν.

«Είναι θέμα της Ελλάδα το κλείσιμο της αξιολόγησης» δήλωσε προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Εχει καθυστερήσει η β’ αξιολόγηση… Δεν ξέρω τις σκέψεις της ελληνικής πλευράς… Δεν έχει κάνει όσα έχει δεσμευθεί ακόμα η Αθήνα, αλλά θα πρέπει να τα κάνει… Ο χρόνος είναι πιεστικός…» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.

«Το ΔΝΤ θα τηρήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο πάντα υπάρχουν δυσκολίες στην υλοποίησή τους….» σημείωσε.

«Δεν θα έχουμε σήμερα σοκαριστικές αποφάσεις… Δεν έχω πρόθεση να κάνω την εργασία των θεσμών. Αυτοί κάνουν τις συμφωνίες, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν… Είμαι αισιόδοξος» κατέληξε.

Την σιγουριά του ότι μπορεί να βρεθεί λύση για την Ελλάδα εξέφρασε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν και επισήμανε ότι παραμένουν κάποια ακανθώδη ζητήματα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

«Θέλουμε σήμερα να ακούσουμε και τις δύο πλευρές, θεσμούς και ελληνική πλευρά, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», είπε ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνοντας ότι το κύριο αντικείμενο των συζητήσεων σχετικά με την Ελλάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ο Γ.Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η Κρ.Λαγκάρντ τον διαβεβαίωσε ότι πρόθεση του Ταμείου είναι να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα γίνει πολλή δουλειά με τους θεσμούς στην Αθήνα, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Σταθερός και αναγκαίος εταίρος το ΔΝΤ

Την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Συμβούλιο.

«Όλον αυτόν τον καιρό έχουμε επιτύχει μεγάλη πρόοδο. Ελπίζω πως περαιτέρω πρόοδος μπορεί να σημειωθεί σήμερα. Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» τόνισε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα στο τραπέζι «δυο-τρία» ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις, που απομένει να εφαρμοστούν, και η συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2018.

«Αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν, δεν είναι ανυπέρβλητα», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, επανέλαβε πως είναι ένας «εταίρος, σταθερός και απαραίτητος» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ντομπρόφσκις: H κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται

Στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2016, αλλά και τις καλές προοπτικές για το 2017, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«H κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σε οικονομικούς όρους το 2016 ήταν «ελαφρώς καλύτερο» από το αναμενόμενο, ενώ και «αυτήν τη χρονιά η Ελλάδα είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων».

Για το 2018, σημείωσε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πιάσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

«Υπάρχει μία απόσταση», η οποία όμως είναι δυνατό να γεφυρωθεί αν και αυτό προϋποθέτει «προσπάθειες και από τις δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά.

«Για μετά το 2018 χρειάζονται επιπλέον συζητήσεις για το ποια θα είναι τα μέτρα ή ο προληπτικός μηχανισμός που θα διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ντομπρόβσκις επεσήμαν πως για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα είναι σημαντικότερη η ουσία από τις προθεσμίες, εκφράζοντας την ελπίδα, ωστόσο, ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετά τη σημερινή συνάντηση.

Σαπέν: Όλοι ξέρουν ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους κρίση

Την πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να εργαστούν σήμερα, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Όλοι δουλεύουμε. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά όλοι εργάζονται έχοντας κατά νου ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους κρίση», ανέφερε ο Μ.Σαπέν, σημειώνοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες όλες οι πλευρές θα εργαστούν για να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μεταρρυθμίσεις που θα είναι πολιτικά εφικτές.

Συνεχίζοντας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι όλοι εργάζονται για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια «κανονική κατάσταση». Όπως είπε, η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους της, την οποία την έχει.

Ερωτηθείς σχετικά με το ΔΝΤ, ο Μ.Σαπέν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ είναι και θα παραμείνει στο πρόγραμμα.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν θα στηρίξει τον Γ.Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup σε περίπτωση που το κόμμα του χάσει τις εκλογές στην Ολλανδία, ο Μ.Σαπέν απάντησε με νόημα: «Τού εύχομαι να κερδίσει τις εκλογές το Μάρτιο».

«Ελλάδα και δανειστές εργάζονται για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» δήλωσε λίγο πριν το Eurogroup o Βλ. Ντομπρόβσκις, ενώ πρόσθεσε ότι «εξετάζουμε τι μέτρα θα το ικανοποιούσαν». Παράλληλα ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σε πορεία επίτευξης του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Κρίσιμες επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη πριν το Eurogroup

Κρίσιμες επαφές πραγματοποιεί το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης στις Βρυξέλλες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των επαφών τους:

– 13:00 (ωρα Ελλάδας) Με τον πρόεδρο του EG, Γ. Ντάισελμπλουμ και τον Τ. Βίζερ

– 14:00(ωρα Ελλάδας) Με τους επικεφαλής των Θεσμών

– 15:30 (ωρα Ελλάδας) Με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε,

Η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup ξεκινά στις 16:00 (ωρα Ελλάδας).


Eurogroup: Διαβουλεύσεις για συμβιβασμό και ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Διορία ενός μήνα για να πάρει μέτρα που να διασφαλίζουν την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση δίνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση. Τα ζητήματα αυτά τίθενται επί τάπητος στο Eurogroup σήμερα, Πέμπτη, με τη συμμετοχή του Πολ Τομσεν.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έστειλε χθες στην Αθήνα το μήνυμα ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας που θα μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση, καθώς από τον Μάρτιο ξεκινά μια «μακρά εκλογική περίοδος» για σειρά κρατών – μελών.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός διεμήνυε σε συνέντευξή του, με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να νομοθετήσει «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι επισημάνσεις αυτές του ευρωπαίου αξιωματούχου, που θεωρείται ότι εκφράζει το πνεύμα του Eurogroup, θέτουν εκ των πραγμάτων θέμα προσαρμογής της κυβέρνησης στις απαιτήσεις του Ταμείου για προκαταβολική λήψη μέτρων.

Είναι γνωστό ότι το Ταμείο δεν ικανοποιείται από την πρόταση της παράτασης του κόφτη για έναν χρόνο, όπως προτείνει η κυβέρνηση, αλλά ζητά να ψηφιστούν τώρα τα μέτρα και συγκεκριμένα η μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση της διαφοράς των συντάξεων που ισχύει για τους παλιούς συνταξιούχους.

Για το θέμα αυτό, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχθηκε ότι είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να βρεθεί λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές τις τελευταίες ημέρες, προωθείται μια συμβιβαστική φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα ψηφίσει προκαταβολικά τα μέτρα, αλλά θα υπάρχει ρήτρα που θα της επιτρέπει να μην τα εφαρμόσει σε περίπτωση που οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξασφαλίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτά.

Επιπλέον, σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί φέρονται να έχουν υποσχεθεί στην κυβέρνηση να συγκεκριμενοποιήσει η ευρωζώνη τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τη φόρμουλα αυτή αναμένεται να συζητήσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εχει επιπλέον διμερείς επαφές. Σημειώνεται ότι στο Eurogroup σήμερα θα συμμετάσχει και ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του Ταμείου.
Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε χθες ότι η επιστολή Τσακαλώτου είναι ένα καλό σημείο έναρξης, αλλά όχι και σημείο τερματισμού.

Ο ίδιος αποκάλυψε, εξάλλου, ότι το ΔΝΤ αναμένεται να φέρει προς συζήτηση στο διοικητικό του συμβούλιο την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα την έκθεσή του για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με βάση το άρθρο IV , η οποία θα περιλαμβάνει και έκθεση βιωσιμότητας χρέους. Προφανώς, η έκθεση αυτή θα δώσει το έναυσμα για τις τελικές διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου.

Η εκτίμηση του ίδιου είναι ότι υπάρχουν «πολύ καλές πιθανότητες» να βρουν κοινό τόπο οι τέσσερις θεσμοί και να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο εγγύς μέλλον. Οπως είπε, οι ελληνικές Αρχές είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους και επομένως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι δυνατόν να επιτευχθεί ώς το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Εκτός, όμως, από το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, το οποίο σχετίζεται κυρίως με τα μέτρα μετά το 2018, υπάρχουν πάντα και οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης, που συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθια και να μην κλείνουν. «Ολοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των διάφορων πλευρών» είπε ο αξιωματούχος. Αυτές επικεντρώνονται σε περαιτέρω φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η αγορά εργασίας, οι αγορές προϊόντων, η ενέργεια κ.λπ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.