Σύμφωνο συνεργασίας με το ερευνητικό ινστιτούτο του CERN στη Γενεύη της Ελβετίας, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της χρήσης των νέων τεχνολογιών, υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και η γενική διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του CERN κυρία Charlotte Warakaulle. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα προωθηθούν η απόκτηση τεχνογνωσίας από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο περιορισμός του brain drain και η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς προμηθειών του Ινστιτούτου.
Η υπογραφή του συμφώνου είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά προσπαθειών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την οποία διοργανώθηκε επιχειρηματική αποστολή, με τη συμμετοχή της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, του Technopolis Cluster και 15 επιχειρήσεων καινοτομίας και νέων τεχνολογιών της Κεντρικής Μακεδονίας στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπογράφει με το μέλλον», δήλωσε σχετικά ο κ. Τζιτζικώστας. Οι βάσεις για τη συγκεκριμένη συνεργασία μπήκαν πριν περίπου δύο μήνες. Μάλιστα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως, που έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το CERN. Αυτό το σύμφωνο, που έγινε πραγματικότητα με μεθοδική δουλειά, υπογράφηκε εχθές, Τρίτη, και «ανοίγει νέες προοπτικές για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, για τις νεοφυείς και τις startup επιχειρήσεις, αλλά και για τους νέους ανθρώπους, το ανθρώπινο κεφάλαιο του τόπου μας, που είναι και το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειάς μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης, κατά την τελετή υπογραφής του συμφώνου στην έδρα του CERN.
Στο σύμφωνο συνεργασίας περιλαμβάνονται τρεις βασικοί άξονες:
1.Η παροχή τεχνογνωσίας από το CERN στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καινοτομίας και νέων τεχνολογιών της Κεντρικής Μακεδονίας
2.Η δυνατότητα σε φοιτητές από τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή σε σεμινάρια του CERN, στη Γενεύη
3.Η συμμετοχή επιχειρήσεων όλων των κλάδων της Κεντρικής Μακεδονίας στους διαγωνισμούς προμηθειών του CERN
Τέσσερις είναι οι βασικές στοχεύσεις στις οποίες στηρίζεται το σύμφωνο. Πρώτον, ο περιορισμός του brain drain, της φυγής δηλαδή, νέων ανθρώπων, νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Επίσης, η παροχή σημαντικών κινήτρων και δυνατοτήτων δημιουργίας και ανάπτυξης startup επιχειρήσεων. Τρίτον, η αναχαίτιση της φυγής επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες και τέλος, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στην αποστολή συμμετείχαν 15 δυναμικές επιχειρήσεις από το Cluster Ανάπτυξης Λογισμικού, που έχουν παραγωγικές δομές στη Θεσσαλονίκη, με εξαγωγές σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλες της ηπείρους, με περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους. Μέσα από τη συνεργασία θα προωθηθεί η τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων τεχνολογίας και ερευνητικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του CERN.
Ακόμη, η ενημέρωση των μελών του Cluster από τη Διεύθυνση Προμηθειών του CERN για τις κατηγορίες των έργων του CERN και τις γενικές διαδικασίες προμηθειών, καθώς και η ενημέρωση των μελών του Technopolis Cluster για το χαρτοφυλάκιο τεχνογνωσίας του Business Incubation Center του CERN και τη διαδικασία αξιοποίησής της από τα μέλη του Cluster.
«Η συνεργασία μας γίνεται πλέον στενή με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι κάτι που επιδίωκε και το CERN, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ερευνητικού ινστιτούτου. Το σύμφωνο είναι η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομήσουμε πρακτικά βήματα για συνεργασία σε μια σειρά από τομείς», επισήμανε η κ. Warakaulle. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα, εντός των επομένων μηνών θα πραγματοποιηθεί αποστολή ομάδας στελεχών του CERN στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ενημερώσουν για τις νέες δυνατότητες τόσο τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής.