Φρένο στο Brexit βάζει το Ανώτατο Δικαστήριο

Ανατροπή στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί από την κυβέρνηση «σαφής» νομοθεσία, η οποία θα ζητά από το Κοινοβούλιο την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με την οποία ξεκινά και επισήμως η διαδικασία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι δηλώσεις του Ντέιβιντ Ντέιβις, του υπουργού αρμόδιου για το Brexit, ήρθαν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία είναι απαραίτητη η έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε νομοθεσία που θα δίνει στην κυβέρνηση τη νομική ισχύ για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50» σημείωσε ο Ντέιβις μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

«Θα είναι το πιο σαφές νομοσχέδιο που θα ενεργοποιεί την απόφαση του λαού και θα σέβεται την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου» τόνισε ο υπουργός.

Φρένο στο Brexit βάζει το Ανώτατο Δικαστήριο

Ανατροπή στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Με πλειοψηφία 8 υπέρ έναντι 3 κατά, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το Άρθρο 50 για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς την ανάμειξη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της είχε επιχειρηματολογήσει ότι οι υπουργοί έχουν την εξουσία να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία της εξόδου, όπως αυτή περιγράφεται στο Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Τα επόμενα βήματα

Θεωρητικά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όσο και αν αυτό και σε συμβολικό επίπεδο θα ήταν το λιγότερο άκομψο.

Ωστόσο, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργάνου θα καθυστερούσε και θα εκτροχίαζε πλήρως το σχέδιο της πρωθυπουργού για Brexit από τον Μάρτιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.