Ο Ρομάν Πολάνσκι δεν θα προεδρεύσει τελικά στα βραβεία Σεζάρ (César) που θα απονεμηθούν τον επόμενο μήνα σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του.

Μετά την έντονη αντίδραση οργανώσεων γυναικών καθώς και της γαλλίδα υπουργού αρμόδιας για τα δικαιώματα των γυναικών, ο πολωνικής καταγωγής σκηνοθέτης -με πολωνική και γαλλική υπηκοότητα- αποφάσισε να μην αποδεχθεί την πρόσκληση της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών να προεδρεύσει στα φετινά βραβεία Σεζάρ (τα αντίστοιχα Όσκαρ).

«Η «διαμάχη προκάλεσε βαθιά θλίψη στον Ρομάν Πολάνσκι και επηρέασε την οικογένειά του» ανέφερε ο δικηγόρος του, Herve Témime.

«Προκειμένου να μην διαταραχθεί η τελετή των βραβείων Σεζάρ, η οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί στον κινηματογράφο και όχι στο διορισμό του προέδρου της εκδήλωσης, ο Ρομάν Πολάνσκι αποφάσισε να μην αποδεχθεί την πρόσκληση … και δεν θα προεδρεύσει σε αυτή» πρόσθεσε ο δικηγόρος του.

Να σημειωθεί ότι ο Ρομάν Πολάνσκι καταζητείται στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες, έχοντας παραδεχθεί ότι έκανε σεξ με ανήλικη.

Ο 83χρονος σήμερα Πολάνσκι εγκατέλειψε τις ΗΠΑ το 1978 και ενώ εκκρεμούσαν οι κατηγορίες εις βάρος του.