Ανακοίνωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου
Απάντηση θέλησε να δώσει από την πλευρά της η κυρία Βασιλική Θάνου, διαβλέποντας «προσωπική» της «στοχοποίηση». Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου τονίζει ότι η σύγκληση της διοικητικής ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ενώ καλεί όλους όσοι εμπλέκονται να αφήσουν ανεπηρέαστους τους ανώτατους δικαστές. Βάζει, δε, στο κάδρο τη «συντριπτική πλειοψηφία των Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών», τονίζοντας ότι το αίτημα για παράταση της θητείας ειναι και δικό τους.
«Οι ανακοινώσεις των ως άνω φορέωνλίγες μόλις ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και χωρίς να αναμένουν για να ακουσθεί και η αντίθετη προς τη δική τους νομική άποψη, μπορούν δικαιολογημένα να θεωρηθεί ότισυνιστούνανεπίτρεπτη προσπάθεια επηρεασμού και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αποτελούν σαφή παρέμβαση,για την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου», σημειώνει.
Σκληρή ανακοίνωση από την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ
Σκληρή ανακοίνωση με την οποία αντιτίθεται στην ενδεχόμενη αύξηση του ορίου ηλικίας, εξέδωσε η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. Η Ένωση συνδέει ευθέως την αποχώρηση των ανώτατων δικαστών στο 67ο έτος και την ανανέωση του σώματος με τη Δημοκρατία και βασικές επιλογές της.
«Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι η διάταξη του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου, στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές.Συνεπώς,ησυζήτηση γύρω από το ζήτημα του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών μπορεί να γίνει μόνο μετελικόσκοπότη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως τουΣυντάγματος. Οποιαδήποτε άλλη λύσηδίνειτη δυνατότητανα ανατρέπονται διατάξεις του Συντάγματος», τονίζεται.
Ενωση Διοικητικών Δικαστών
Ανακοίνωση με αρνητικό πρόσημο, με «σημαία» τις επιταγές του Συντάγματος, εξέδωσε και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών. Η Ένωση δεν διστάζει μάλιστα να διατυπώσει ακόμη μια αντίθεση της: αυτή τη φορά στις βουλές του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή. Ο υπουργός είχε δηλώσει ότι«το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως ανώτατο δικαστήριο της χώρας, μπορεί να αναλάβει συνολικά την επίλυση όλων των συνταξιοδοτικών υποθέσεων, οι οποίες θα προκύψουν από τη συγκρότηση του νέου συνταξιοδοτικού φορέα».
Η Ένωση αντιτάσσει ότι «τατακτικά διοικητικά δικαστήριακαι το Συμβούλιο της Επικρατείαςεδώ και 40 χρόνια είναι τα κατεξοχήν δικαστήρια εκδίκασης των συνταξιοδοτικών διαφορών (πλην αυτών των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου). Συνεπώς, τέτοιας βαρύτητας και σημασίας αλλαγή στη δικαιοδοσία εκδίκασης των εν λόγω διαφορών θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να προκύψει κατόπιν σοβαρής διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς και προεχόντως με το Συμβούλιο της Επικρατείας και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών».
Ενωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων
Στον χορό των ανακοινώσεων μπήκε και η προσφάτως συσταθείσα Ενωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Τα μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, έχουν πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους, διαθέτουν επιστημονική επάρκεια, ωριμότητα και ήθος, ώστε να κρίνουν με βάση την νομιμότητα και δεν χρειάζονται τις υποδείξεις ή τις παρεμβάσεις οποιουδήποτε τρίτου, για να εκφράσουν την νομική τους άποψη στην Ολομέλεια της
26-1-2017, όπως πάντοτε μέχρι σήμερα πράττουν».