Εν αναμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου για την τύχη των Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, δύο βρετανοί αρθρογράφοι ανέδειξαν με παρεμβάσεις τους το Σαββατοκύριακο την σημασία της μη έκδοσης των «Οκτώ» στην Τουρκία του Ερντογάν. Παράλληλα επισημαίνουν τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, που έχουν δημιουργήσει πολλές αμφιβολίες για την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην χώρα.
Ο αρθρογράφος του Observer, Νικ Κόεν, σημειώνει στο άρθρο του με τίτλο «Η μοίρα των οκτώ Τούρκων αεροπόρων αποτελεί κρίσιμη δοκιμασία για την δημοκρατία», ότι αν η Ελλάδα («η κοιτίδα της δημοκρατίας») εκδώσει τους οκτώ, θα τεθεί σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης.
«Η Ελλάδα, η κοιτίδα της δημοκρατίας, σπανίως συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν βυθιστεί στον διεφθαρμένο και ψευδεπίγραφο αυταρχισμό. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ένα αριστερό και όχι ένα δεξιό λαϊκιστικό καθεστώς, θεωρείται μία κεφαλαιώδους σημασίας διάκριση από ανθρώπους που πιστεύουν ότι ο Πολ Μέισον (σ.σ. παραγωγός και ρεπόρτερ του Channel 4, δημιουργός του ντοκιμαντέρ #Thisisacoup) είναι ένας διανοούμενος», γράφει ο Κόεν και υπογραμμίζει: «Παρά ταύτα η έλευση στην εξουσία του “συνασπισμού της ριζοσπαστικής αριστεράς”, δεν σταμάτησε τα σκάνδαλα διαφθοράς στην ελληνική πολιτική σκηνή, ούτε εισήγαγε σε μία νέα εποχή ελευθερίας».
«Αντί γι’ αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι οι αντιλήψεις περί “αριστεράς” και “δεξιάς” δεν μπορούν να ερμηνεύσουν την σκληρή αλήθεια για την εξουσία στον 21ο αιώνα. Οι έννοιες αυτές τείνουν να είναι πλέον μη συναφείς με τις συνθήκες. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι δεξιός, για παράδειγμα, γιατί τον φοβούνται τόσο πολύ οι συντηρητικοί της ελεύθερης αγοράς και οι Ρεπουμπλικάνοι της εθνικής ασφάλειας; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερά, γιατί έχει συμμαχήσει με τους υπερεθνικιστές και σκοταδιστές (religious obscurantists) Ανεξάρτητους Έλληνες;», επισημαίνει ο αρθρογράφος του Observer.
Έχοντας περιγράψει το πολιτικό περιβάλλον της σημερινής Ελλάδας ο Κόεν έρχεται στο θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών και τονίζει ότι «ο λόγος για τον οποίο θεώρησαν πως θα βρουν καταφύγιο [στην Ελλάδα] ενδέχεται σύντομα να αφήσει μία πικρή γεύση: “επειδή είναι Ευρώπη”».
Κατά τον αρθρογράφο, για τους «οκτώ» και για εκατομμύρια άλλους, η Ευρώπη είναι μία ιδέα, κάτι περισσότερο από μία ήπειρο. Έπειτα από την ήττα του φασισμού και του κομμουνισμού και στην περίπτωση της Ελλάδας, την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών το 1974, ο όρος «Ευρώπη» σήμαινε κανόνες δικαίου και ανθρώπνια δικαιώματα. «Εξ ορισμού, ήταν κάτι που αντιστεκόταν στα γνωστά εργαλεία της εποχής των δικατόρων: αυθαίρετες συλλήψεις, εικονικές δίκες, βασανιστήρια και θανατική ποινή», σημειώνει.
Ο Κόεν αναφέρεται στο γεγονός ότι μία μόλις ημέρα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν καυχήθηκε ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και «πρωθυπουργός των άτυχων Ελλήνων» (χαρακτηρισμοί του αρθρογράφου), «με διαβεβαίωσε ότι οι αξιωματικοί θα εκδοθούν» και προσθέτει ότι «ο Τσίπρας δεν αντέκρουσε την έμμεση κατηγορία ότι παρεμβαίνει στις αποφάσεις των δικαστηρίων».
«Σε μία ευνομούμενη χώρα τα δικαστήρια θα αγνοούσαν τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι όμως τόσο απλό στην Ελλάδα», σημειώνει ο αρθρογράφος και παραθέτει μία δήλωση του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη, ο οποίος ενορχήστρωσε μία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την υπόθεση: «Σε μία αληθινή δημοκρατία, η γονυκλισία του κ. Τσίπρα στον Ερντογάν θα ήταν απλώς άξια περιφρόνησης, μία απροκάλυπτη απόπειρα να αποκομίσει προσωπικά οφέλη σε βάρος των αθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως στην σημερινή Ελλάδα, συνιστά λόγο μεγάλης ανησυχίας».
Εν αναμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου, ο Κόεν σημειώνει ότι ο/η πρόεδρος του Αρείου Πάγου διορίζεται από την κυβέρνηση και υπογραμμίζει: «Σύντομα θα ξέρουμε μέχρι πού εκτείνεται η ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης».
Καταλήγει δε στο άρθρο του με τους λόγους για τους οποίους η απόπειρα κατευνασμού του Ερντογάν είναι άσκοπη. «Το ρεαλιστικό επιχείρημα είναι ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Ο Ερντογάν έχει τρελαθεί. Περιφέρεται στο παλάτι του των 1.000 δωματίων σε παραλήρημα κατά των αντιπάλων του»…
Σε ανάλογο πνεύμα, οι Sunday Times του Λονδίνου δημοσιεύουν άρθρο του Αλεξ Σπίλιους με τίτλο «Οι “προδότες” φοβούνται ότι θα ετελεστούν αν εκδοθούν στην Τουρκία».
Υπενθυμίζει ο αρθρογράφος την δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα» και μεταφέρει δήλωση ενός από τους εκζητούμενους αξιωματικούς, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας: «Έχουμε μεγάλη αγωνία για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι διπλωματικές πιέσεις είναι πάρα πολλές».Ο ίδιος αξιωματικός δηλώνει ότι είναι «προφανές» πως τα μέλη της της ομάδας θα απειληθούν αν εκδοθούν στην Τουρκία. «Ακόμη και ένας μάρυρας στην ακροαματική διαδικασία ανέφερε ότι δεν θα φθάσουμε ζωντανοί στην φυλακή».
Κατά τον Σπίλιους, η Ελλάδα εκτιμάται ότι φοβάται τουρκικά αντίποινα αν προσφέρει άσυλο στους οκτώ, μέσω μίας ενδεχόμενης υπαναχώρησης της Τουρκίας από την συμφωνία με την ΕΕ για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.