Αφήνονται ελεύθεροι δράστες κλοπών και άλλων σοβαρών αδικημάτων επειδή κρίνεται αυθαίρετα ότι δεν θα τιμωρηθούν δικαστικώς και δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούνται οι αστυνομικοί με… άσκοπη γραφειοκρατία. Οι κακοποιοί παραδίδονται από αστυνομικούς ή πολίτες στις αστυνομικές υπηρεσίες οι οποίες τους αφήνουν να φύγουν από την πίσω πόρτα ανενόχλητοι.
«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει σειρά τέτοιου είδους περιστατικών σε κεντρικά τμήματα της Αθήνας τα οποία αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων τη λογική του «ωχαδελφισμού» και της αδιαφορίας πολλών ενστόλων. Επιπλέον, η δραματική έλλειψη προσωπικού –της τάξης του 60%-80% –και υλικοτεχνικού εξοπλισμού αποτελεί άλλοθι που επιτρέπει σε αρκετές περιπτώσεις την άμεση απελευθέρωση δραστών. Αποτέλεσμα αυτού είναι η άμεση επάνοδός τους στην εγκληματική δράση με εκατοντάδες νέα θύματα.
Με προσωπική κρίση
Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν το περιστατικό απόπειρας ληστείας τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ομόνοια σε βάρος ενός ηλικιωμένου που ανήκει στο ΔΣ του Πανελληνίου Σωματείου Τυφλών. Οπως περιέγραψε ο ίδιος στο «Βήμα», «την ώρα που έμπαινα στο γραφείο του σωματείου στην οδό Βερανζέρου, δέχθηκα την επίθεση ενός ατόμου που πρέπει να ήταν ελληνικής καταγωγής. Με έσπρωξε, με αποτέλεσμα να χτυπήσω το κεφάλι μου στη σκάλα της πολυκατοικίας, και προσπάθησε να αρπάξει την τσάντα μου πιστεύοντας ότι περιέχει χρηματικό ποσό. Ομως την επίθεση εναντίον μου αντελήφθη ένας απόστρατος της Αστυνομίας που βρισκόταν σε τοπικό γραφείο επίσης επί της Βερανζέρου και έσπευσε για βοήθειά μου. Αισθάνθηκα τον κακοποιό να με αφήνει, όμως σε λίγη ώρα κατάλαβα ότι τον εγκλώβισαν ο πρώην αστυνομικός και άλλοι πολίτες. Τον οδήγησαν κοντά στον αστυνομικό φρουρό του ΑΤ Ομονοίας όπου έκπληκτοι κατάλαβαν όλοι ότι ο αστυνομικός τον άφησε αμέσως να φύγει…».
Ο φρουρός, σύμφωνα με μαρτυρίες, ανέφερε ότι ο «συλληφθείς» από τους πολίτες δράστης ήταν τοξικομανής και ότι «αφού δεν ολοκληρώθηκε η αρπαγή της τσάντας, δεν μπορούν να του κάνουν τίποτα». Ετσι, με συνοπτικές διαδικασίες και με βάση την προσωπική κρίση του, τον άφησε ελεύθερο.
Αποθαρρύνουν τα θύματα
Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε και από άλλες αστυνομικές πηγές. Οπως συμπληρώνει δε το θύμα, «μου είπαν εκ των υστέρων από την Αστυνομία να κάνω μήνυση. Ομως με αποθάρρυναν λέγοντας ότι θα κοστίσει 120 ευρώ, ίσως να μην έχει κανένα αποτέλεσμα κ.λπ.». Με δεδομένο δε το ότι ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος, η σχετική μηνυτήρια αναφορά θα ξεκινούσε από το μηδέν και κατά αγνώστου. Σημειώνεται ότι, βάσει νόμου, ο προσαγόμενος για τέτοιου είδους αδίκημα διώκεται αυτεπαγγέλτως και δεν προαπαιτείται η μήνυση του θύματος.
Συμπληρώνεται ότι και σε σειρά άλλων περιπτώσεων αστυνομικοί επιχειρούν να αποθαρρύνουν ιδιώτες να προχωρήσουν σε καταγγελίες για κλοπές ή διαρρήξεις στα σπίτια τους με επίκληση ότι «δεν θα επιτύχουν τίποτα, ότι θα… τρέχουν στα δικαστήρια άσκοπα ή ότι θα έλθει η Σήμανση στα σπίτια τους και θα γεμίσει τους τοίχους σκόνη για να βρουν αποτυπώματα για τους διαρρήκτες κ.λπ.».
Σχετικό περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 13 Νοεμβρίου, όταν δημοσιογράφος έπεσε θύμα κλοπής εντός συρμού των ΗΣΑΠ στο ύψος του Θησείου.
Ενας αλλοδαπός, πιθανόν αλβανικής καταγωγής, άρπαξε το πορτοφόλι μέσα από την τσάντα της και βγήκε στον προαναφερόμενο σταθμό. Το θύμα επέστρεψε στο Θησείο στην προσπάθεια να ανακαλύψει το κλεμμένο πορτοφόλι της. Επιβιβάστηκε εκ νέου σε συρμό με προορισμό την κατοικία της. Διαπίστωσε ωστόσο ότι στο ίδιο βαγόνι βρισκόταν ξανά ο δράστης, ο οποίος φαίνεται να συνέχιζε την καθημερινή εγκληματική δραστηριότητά του.
Στο ύψος του σταθμού της Ομονοίας άλλος επιβάτης άρχισε να φωνάζει για κλοπή του πορτοφολιού του. Ο προαναφερόμενος ύποπτος κινήθηκε να κατεβεί και κατευθύνθηκε προς διπλανό βαγόνι, για να παραδώσει προφανώς σε συνεργό του το κλαπέν πορτοφόλι. Η δημοσιογράφος όμως με τη βοήθεια του δεύτερου θύματος και άλλων κατόρθωσαν να ακινητοποιήσουν τον δράστη στην αποβάθρα. Επιτόπου κατέφθασε αστυνομικός που ανήκε στην περιώνυμη ομάδα «Θησέας» (συστήθηκε προ τριετίας για τον περιορισμό της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας) ο οποίος παρέλαβε τον δράστη προκειμένου να τον οδηγήσει στο γραφείο της ΕΛ.ΑΣ. στον σταθμό της Ομονοίας.
Τα θύματα των κλοπών περίμεναν για να ειδοποιηθούν σχετικά με τη διαδικασία μηνύσεων που θα ακολουθούνταν. Λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο αστυνομικός εντελώς αυθαίρετα άφησε ελεύθερο τον δράστη. Στα έκπληκτα θύματα είπε ότι το έπραξε διότι δεν του βρήκε σε σωματικό έλεγχο κάποιο από τα κλοπιμαία και ότι δεν είχε καμιά τύχη η δικαστική διαδικασία σε βάρος του. Ανέφερε δε συμπληρωματικά ότι «επρόκειτο για αλβανό ποινικό που έχει καταδικασθεί για ανθρωποκτονία, δίνει το «παρών» δύο φορές τον μήνα στον Αγιο Παντελεήμονα και άλλα σχετικά στοιχεία».
Για την υπόθεση αυτή διεξάγεται εσωτερική έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. που φέρεται να επιβεβαίωσε τα καταγγελλόμενα. Ο ποινικός από τότε μπορεί να έχει διαπράξει εκατοντάδες κλοπές πορτοφολιών… δοξάζοντας την ΕΛ.ΑΣ. που του το έχει επιτρέψει. Παρόμοιο περιστατικό έχει καταγραφεί και στη Νέα Σμύρνη, όπου από πρώην αστυνομικό είχε μεταφερθεί εκεί ο δράστης κλοπής καυσίμων από ΙΧ και –όπως διαπιστώθηκε –αφέθηκε ελεύθερος από τον αρμόδιο αστυνομικό που απαξίωσε να ασχοληθεί μαζί του!
Προστριβές αστυνομικών για τα αδικήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε καθημερινή βάση υπάρχουν συνεχείς προστριβές μεταξύ των αστυνομικών της Αμεσης Δράσης (και κυρίως της ΔΙΑΣ) με αστυνομικούς σε τμήματα για τη «βαρύτητα» των αδικημάτων προσαγόμενων υπόπτων. Οπως σημειώνει δε ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής κ. Βασίλης Ντούμας, «η εγκατάλειψη των τμημάτων ασφαλείας και τάξης από αστυνομικούς και μέσα, η επίπονη και πολύωρη γραφειοκρατία για τη διεκπεραίωση κάθε υπόθεσης που «πηγαίνει» στο τμήμα, η παγιωμένη νοοτροπία ελάχιστων αστυνομικών να «διώχνουν» υποθέσεις αποφεύγοντας κόπο και χρόνο δημιουργεί παθογένειες που υποβαθμίζουν το αστυνομικό έργο και μειώνουν την επιχειρησιακή ικανότητα. Από την άλλη, η άσκηση πίεσης στις περιπολίες, προκειμένου να συγκεντρωθούν «νούμερα», έχουν αποτέλεσμα να οδηγούνται στο τμήμα αδικήματα χωρίς ποινικό ενδιαφέρον και να εισπράττουν την αντίδραση πολλών αξιωματικών που πρέπει να διεκπεραιώσουν τις προσαγόμενες υποθέσεις».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ