Nέα έκδοση
Μμίλαν Κούντερα
Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης

Μετάφραση Γιάννης Η. Χάρης
Εκδόσεις Εστία, 2016
σελ. 440, τιμή 16 ευρώ

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία στα ελληνικά, το διασημότερο έργο του Μίλαν Κούντερα κυκλοφορεί σε νέα μετάφραση –από την οριστική γαλλική έκδοση –και με νέο εξώφυλλο. Ο συγγραφέας, με φόντο τη νεότερη πολιτική ιστορία και πρόσχημα μια πολυδαίδαλη ερωτική σχέση, μας ξεναγεί στην περιπέτεια της ανθρώπινης ύπαρξης, με συνομιλητές του τον Παρμενίδη, τον Νίτσε, τον Μπετόβεν κ.ά. Με το γνωστό χιούμορ και τον πικρό σαρκασμό του μας μιλά για τον έρωτα και το σεξ, για την ασύμπτωτη γλώσσα των εραστών, το αισθητικό και πολιτικό κιτς, τα διάφορα «πρέπει» που καθορίζουν την ανθρώπινη ζωή.

Διηγήματα
ΓιώργοςΣκαμπαρδώνης
Τα δεδουλευμένα

Εκδόσεις Πατάκη, 2016
σελ. 416, τιμή 17,90 ευρώ

Οι πρώτες πέντε συλλογές διηγημάτων του βραβευμένου συγγραφέα, που είχαν από χρόνια εξαντληθεί, επανεκδίδονται και «περιέχονται μέσα στο καβούκι αυτού του τόμου» όπως αναφέρει ο ίδιος. Καταγράφεται έτσι η αρχική διαδρομή, οι διακυμάνσεις, οι σταθερές και οι μεταβλητές της πεζογραφικής πορείας του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, μιας «χελώνας που πασχίζει διαρκώς να επιταχύνει και να εκπτερωθεί». Περιλαμβάνονται τα έργα: «Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό», «Η ψίχα της μεταλαβιάς», «Ακριανή λωρίδα», «Η στενωπός των υφασμάτων», «Πάλι κεντάει ο στρατηγός».

Νουάρ
Herve Le Corre
Καρδιές σακατεμένες

Μετάφραση Γιάννης Καυκιά
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2016
σελ. 456, τιμή 18,02 ευρώ

Ο Πιερ Βιλάρ είναι αστυνομικός διευθυντής στο Μπορντό. Η ζωή του σταμάτησε μετά την εξαφάνιση του γιου του Πάμπλο τη στιγμή που έβγαινε από το σχολείο. Με τη βοήθεια ενός απόστρατου χωροφύλακα κινεί γη και ουρανό για να τον βρει. Ο Βικτόρ είναι μαθητής γυμνασίου και μένει με τη μητέρα του τη Ναντιά. Μια μέρα τη βρίσκει δολοφονημένη, η ζωή του καταρρέει και παίρνει τον οδυνηρό δρόμο των ορφανοτροφείων. Δύο ανεπανόρθωτες απώλειες, δύο τραγωδίες. Συνδετικός κρίκος, ο Πιερ Βιλάρ που αναλαμβάνει την έρευνα για τη διαλεύκανση του φόνου της Ναντιά.

Mυθιστόρημα
Eλένη K. Tσαμαδού
Οι άνεμοι του χρόνου

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
σελ. 688, τιμή 18,80 ευρώ

Στη σημερινή Αθήνα ένας δικηγόρος ακολουθεί μια μυστηριώδη καλόγρια στην πορεία της πίσω στον χρόνο και στον χώρο∙στην Πελοπόννησο των Φράγκων και των Βυζαντινών Δεσποτών, στα σκλαβοπάζαρα της Μπαρμπαριάς και στην Κωνσταντινούπολη του τέλους.Παράλληλες ζωές και ιστορίες. Αρχοντες και τυχοδιώκτες, πειρατές και σκλάβοι, γυναίκες τρυφερές και πολεμιστές, σοφοί και ιερωμένοι, πατριώτες και προδότες. Ερωτες χωρίς αύριο. Χαμένα όνειρα και πατρίδες. Το ξύπνημα της ελληνικής συνείδησης, η πρώιμη αναγέννηση στον Μυστρά και η μεταλαμπάδευση της αρχαίας σοφίας στη Δύση. Ολα μπλεγμένα και δεμένα με αόρατες κλωστές στον αργαλειό του χρόνου.

Περιοδικό
Εντευκτήριο
Τεύχος 110

Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2015
σελ. 176, τιμή 10 ευρώ

Στο νέο τεύχος του περιοδικού ο εκδότης και διευθυντής του Γιώργος Κορδομενίδης γράφει για τη μεγάλη απώλεια του Δ. Ν. Μαρωνίτη (1929-2016) και την πολύπλευρη σχέση του με τη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, ένα απόσπασμα από το πρώτο καθαρά μυθοπλαστικό έργο του Χέρμαν Μέλβιλ, το «Μάρντι κι ένα ταξίδι εκεί», ένα από τα πλέον γνωστά διηγήματα του Τζον Αμπντάικ, το «A & P», και οκτώ ποιήματα του Γερμανού Καρλ Κρόλο. Και, όπως πάντα, πολλές σελίδες αφιερωμένες στην ελληνική διηγηματογραφία και ποίηση, καθώς και κριτικά κείμενα.

Περιοδικό
Το Δέντρο
Τεύχος 212-213

Ιανουάριος 2017
σελ. 160, τιμή 9 ευρώ

Στο νέο διπλό τεύχος του περιοδικού, πολλές σελίδες είναι αφιερωμένες στη ζωή και το έργο του Τζέιμς Τζόις. Εκτός από κείμενα και συνεντεύξεις του ίδιου του συγγραφέα, δημοσιεύονται και άρθρα σημαντικών κριτικών και συγγραφέων για αυτόν, όπως του Φορντ Μάντοξ Φορντ, του Τιμ Παρκς, του Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ, της Σίλβια Μπιτς κ.ά. Διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, το αποκαλυπτικό άρθρο του Αλμπέρτο Αρμπαζίνο για τις διορθώσεις που έκανε ο Εζρα Πάουντ στην «Ερημη χώρα» του Τ.Σ. Ελιοτ, καθώς και πεζά των Ναντίν Γκόρντιμερ, Μαρίνας Τσβετάγεβα και Γιόζεφ Ροτ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ