Ως «κόκκινη» περίοδος επιθέσεων χαρακτηρίστηκαν οι ημέρες γύρω από την Black Friday, τη Cyber Monday, όπως επίσης και οι ημέρες των Χριστουγέννων, όπου η κίνηση των καταναλωτών ως προς τις online αγορές ήταν αυξημένη. Στόχος των διαδικτυακών «πειρατών» ήταν η απόσπαση οικονομικών στοιχείων των θυμάτων τους, με αφορμή τις μεγάλες προσφορές των ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του ρωσικού κολοσσού ασφαλείας διαπίστωσαν ότι η εορταστική περίοδος του 2016 δεν αποτέλεσε εξαίρεση ως προς τις διαδικτυακές απειλές. Μόνο οι τεχνολογίες προστασίας της εταιρείας εντόπισαν 22,49% περισσότερες επιθέσεις σε σχέση με τις επιθέσεις που είχαν καταγράψει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Κάτι τέτοιο οδηγεί τους ειδικούς ασφαλείας στο συμπέρασμα ότι πλέον οι ψηφιακοί εγκληματίες επενδύουν στην ανάπτυξη και τη διασπορά κακόβουλου λογισμικού, με στόχο την υποκλοπή ευαίσθητων οικονομικών δεδομένων των χρηστών, όπως π.χ. τους αριθμούς καρτών ή ακόμα απόρρητα στοιχεία σύνδεσης στον λογαριασμό τους κατά τις online τραπεζικές τους συναλλαγές.
Από τις πλέον αγαπημένες ημέρες των εγκληματιών ήταν οι Black Friday και Cyber Monday. Στις 28 Νοεμβρίου (Cyber Monday) μάλιστα τα συστήματα προστασίας της Kaspersky Lab «τρελάθηκαν» καταγράφοντας διπλάσια κρούσματα επιθέσεων συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα.
«Τα δεδομένα σχετικά με τη δυναμική των επιθέσεων δείχνουν ότι οι φορείς εκμετάλλευσης χρηματοοικονομικού κακόβουλου λογισμικού προσπάθησαν να συνδέσουν τη δραστηριότητά τους με συγκεκριμένες ημερομηνίες το 2016 και η συμβολή της εορταστικής περιόδου στον αριθμό των χρηματοοικονομικών κακόβουλων επιθέσεων κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου είναι σαφώς ορατή» εξηγεί ο Ολεγκ Κουπρέεβ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας της Kaspersky Lab. «Οι επιθέσεις με χρηματοοικονομικό malware βρίσκονται για ακόμα μία φορά σε άνοδο και όλοι τους οι στόχοι –από τους ιδιοκτήτες και τους πελάτες ηλεκτρονικών καταστημάτων, μέχρι τους κατόχους πιστωτικών καρτών και τις τράπεζες –θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να παραμείνουν ασφαλείς».
«Ως μέτρο προστασίας, επακόλουθο των επιθέσεων που σημειώθηκαν κατά την εορταστική περίοδο, συμβουλεύουμε τους αγοραστές, που χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες για να αγοράσουν δώρα και αγαθά κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, να ελέγχουν συστηματικά τις πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοοικονομικές τους συναλλαγές κατά τους προσεχείς μήνες. Συνήθως, οι εγκληματίες δεν ξεκινούν να αποσύρουν χρήματα από κλεμμένα στοιχεία καρτών ακριβώς μετά την κλοπή. Συχνά περιμένουν αρκετές εβδομάδες, ή ακόμα και μήνες, ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για την εξαργύρωση» αναφέρει ο ειδικός.
Προσοχή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
HeliosPlus