Περισσότερα για το πώς προτίθεται το Λονδίνο να υλοποιήσει την έξοδο από την ΕΕ αναμένεται να γίνουν γνωστά την Τρίτη με την ομιλία της πρωθυπουργού Τερίσα Μέι.
Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου η πρωθυπουργός θα εξηγήσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «επιθυμεί να είναι φίλος και γείτονας των ευρωπαίων εταίρων, αλλά επιθυμεί ταυτόχρονα να είναι χώρα που βλέπει πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα».
Θα στείλει επίσης το μήνυμα ότι το Λονδίνο επιθυμεί την εμπορική συνεργασία με την ΕΕ «όσο πιο ελεύθερα γίνεται» σε μια νέα σχέση ισότητας, απορρίπτοντας ξεκάθαρα τη λογική της «συμμετοχής στην ΕΕ με το ένα πόδι».
Οι προτεραιότητες που θα ανακοινώσει η Μέι θα πάρουν τη μορφή 12 σημείων και η Ντάουνινγκ Στριτ δεσμεύεται ότι αυτές θα είναι σαφείς.
Η κυβέρνηση της συντηρητικής πρωθυπουργού που διαδέχθηκε τον Ντέιβιντ Κάμερον μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου έχει βρεθεί πολλές φορές να απολογείται στην κοινή γνώμη (και όχι μόνο) για το γεγονός ότι δεν έχει ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα πορευθεί το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εξελίξεις είναι η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, η οποία έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι οι Σκωτσέζοι σε συντριπτικό ποσοστό είπαν «όχι» στην έξοδο από την ΕΕ.
Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ τάχθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό και οι ψηφοφόροι στη Βόρειο Ιρλανδία, η οποία τώρα σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας με την κατάρρευση της τοπικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 2 Μαρτίου.
Οι αναταράξεις που έχει προκαλέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εντός του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν έναν ακόμα «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτόν η πρωθυπουργός στην ομιλία της θα εμφανιστεί ενωτική, καλώντας την κοινωνία να αφήσει πίσω τις διαχωριστικές γραμμές.