Από τα… δεξιά βγήκε την Τρίτη ο κινέζος πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ στον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Στην ιστορική ομιλία του στο Νταβός ο κινέζος ηγέτης (είναι ο πρώτος που λαμβάνει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) υπερασπίστηκε το ελεύθερο εμπόριο και την παγκοσμιοποίηση, ενώ κάλεσε τον Τραμπ να μην κατηγορεί την Κίνα και να μην της προσάπτει ευθύνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του.
Ο Ξι δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της Κίνας να διαδραματίσει κεντρικότερο ρόλο στη διεθνή οικονομική και πολιτική σκηνή καθώς οι ΗΠΑ μοιάζουν με τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς στον Τραμπ και στους Ρεπουμπλικανούς να εισέρχονται σε φάση εσωστρέφειας και απόσυρσης από τα δρώμενα διεθνώς.
Ο αμερικανός μεγιστάνας των ακινήτων και πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής ριάλιτι σόου, Ντόναλντ Τραμπ, έχει προειδοποιήσει ότι θα τηρήσει πιο επιθετική στάση έναντι του Πεκίνου σε θέματα διεθνούς εμπορίου, απειλώντας ακόμα και με εκτεταμένο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.
Ο Τραμπ έχει εκφράσει επίσης την πρόθεση να επαναδιαπραγματευθεί πλήθος διεθνών εμπορικών συμφωνιών και υποσχέθηκε στους Αμερικανούς να προστατεύσει τις εγχώριες βιομηχανίες από το διεθνή ανταγωνισμό με την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα.