Ισχυρές πιέσεις δέχονταν από το πρωί της Δευτέρας οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών BMW, Volkswagen και Daimler έπειτα από τη δημοσίευση συνέντευξης του Ντόναλντ Τραμπ στην οποία ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι στα αυτοκίνητα που κατασκευάζουν οι εταιρείες στο Μεξικό θα επιβληθούν δασμοί 35% στην αμερικανική αγορά.
Συγκεκριμένα στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης οι μετοχές της BMW, της VW και της Daimler (κατασκευάζει μεταξύ άλλων τις Mercedes) υποχωρούσαν κατά 1,4%, 2% και 1,8% αντιστοίχως έπειτα από τη συμβουλή που έδωσε στις αυτοκινητοβιομηχανίες εν γένει ο Τραμπ μέσω της γερμανικής εφημερίδας «Bild» «να μη χάνουν το χρόνο και τα χρήματά τους κατασκευάζοντας μονάδες παραγωγής στο Μεξικό».

«Εύχομαι τα καλύτερα στους ανά την υφήλιο κατασκευαστές αυτοκινήτων. Και τους πληροφορώ ότι ασφαλώς και μπορούν να κατασκευάζουν αυτοκίνητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για κάθε αυτοκίνητο που εισάγουν στις ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώσουν φόρο 35%»
, είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος ειδικότερα στην BMW ο Τραμπ είπε: «Θα έλεγα στην BMW να ξεχάσει την σκέψη ότι αν κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό θα μπορεί να πωλεί οχήματα στις ΗΠΑ δίχως το φόρο 35%».
Η BMW και η Mercedes-Benz έχουν ήδη δημιουργήσει μεγάλες μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ όπου παράγουν αυτοκίνητα ελευθέρου χρόνου (SUV) που εξάγουν στην Ασία και στην Ευρώπη. Αμφότερες οι εταιρείες, ωστόσο, διατηρούν μονάδες κατασκευής οχημάτων και στο Μεξικό, όπου το κόστος εργασίας είναι μακράν χαμηλότερο συγκριτικά με τις ΗΠΑ.
Την περασμένη χρονιά η VW ξεκίνησε την παραγωγή οχημάτων στο εργοστάσιο κοντά στην Πουέμπλα που ανήγειρε δαπανώντας 1,3 δισ. δολάρια. Η Mercedes-Benz έχει επενδύσει από κοινού με τη Renault-Nissan 1 δισ. δολάρια για την ανέγερση εργοστασίου στο Αγκουασκαλιέντες, που αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή του το 2018.
Απαντώντας στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ (ορκίζεται την ερχόμενη Παρασκευή) ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι οι ΗΠΑ αντί να προσπαθούν να τιμωρήσουν τους γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσουν να κατασκευάσουν καλύτερα και ελκυστικότερα αυτοκίνητα.
Ο Τραμπ δεν έχει, βέβαια, μόνο τους γερμανούς κατασκευαστές στο στόχαστρό του. Στις αρχές του έτους απείλησε την ιαπωνική Toyota με την επιβολή μεγάλων δασμών στα αυτοκίνητα που παράγει στο Μεξικό με προορισμό να πουληθούν στην αμερικανική αγορά.
Ιδιαίτερα σκληρός εμφανίζεται ο νέος πρόεδρος και με τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που μετεγκαθιστούν μονάδες παραγωγής στο Μεξικό για να εκμεταλλευθούν τα φθηνότερα εργατικά χέρια εκεί. Η Ford έχει ήδη ακυρώσει την επένδυση 1,6 δισ. δολαρίων για την ανέγερση εργοστασίου στο Μεξικό και ανακοίνωσε ότι αντ’ αυτού θα επενδύσει 700 εκατ. δολάρια για την επέκταση της παραγωγής στο εργοστάσιό της στο Φλατ Ροκ του Μίτσιγκαν.