Η ντροπή ξεχείλισε στη Μόρια – Απαράδεκτες εικόνες εν μέσω χιονιά

Εικόνες ντροπής βγήκαν για μία ακόμη φορά από τη Μόρια στην αρχή της εβδομάδας, όταν χιόνι σκέπασε τις σκηνές όπου μένουν οι πρόσφυγες.

Εικόνες ντροπής βγήκαν για μία ακόμη φορά από τη Μόρια στην αρχή της εβδομάδας, όταν χιόνι σκέπασε τις σκηνές όπου μένουν οι πρόσφυγες. Η κυβέρνηση έστειλε με απαράδεκτη καθυστέρηση το αρματαγωγό «Λέσβος» για να φιλοξενήσει κόσμο από τη Μόρια, όπου ζουν περίπου 2.000 πρόσφυγες παραπάνω από τη χωρητικότητα της δομής. Το πολεμικό πλοίο, που μπορεί να φιλοξενήσει 500 άτομα, έφθασε στο νησί όταν ο καιρός βελτιώθηκε και οι πρώτοι πρόσφυγες, μόλις λίγες δεκάδες (!), δέχθηκαν τελικά να μπουν σε αυτό την Πέμπτη το βράδυ.
Οι περισσότεροι διστάζουν να απομακρυνθούν από τη Μόρια, παρά τις κάκιστες συνθήκες, τόσο γιατί οι υπηρεσίες ασύλου βρίσκονται μέσα στη δομή σε περίπτωση που προχωρήσει το αίτημά τους όσο και γιατί δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές και φοβούνται μήπως το πλοίο τούς επιστρέψει στην Τουρκία, όπως κυκλοφόρησε ανάμεσά τους.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβε την ευθύνη για την κακή κατάσταση στα hotspots αλλά παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν συνεργάζεται για την εξεύρεση χώρων για την αποσυμφόρηση της Μόριας, στους ξενοδόχους που δεν δίνουν τα ξενοδοχεία τους για τη φιλοξενία προσφύγων –αναφέρθηκε ακόμη και στην επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων για τον σκοπό αυτό –και στα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που εργάζονται εναντίον της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας παρασύροντας την κοινή γνώμη στα νησιά.
Η ουσία είναι ότι η Λέσβος σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 6.000 πρόσφυγες στη Μόρια, στον Καρά Τεπέ και σε δομές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλων ΜΚΟ. Και ότι από εκεί που επεδείκνυε αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, σήμερα αντιδρά και αυτή. Ποιος φταίει;

«Ο κ. Μουζάλας ρίχνει τις ευθύνες για τη Μόρια σε άλλους, ενώ η δομή αυτή είναι υπό κρατική ευθύνη. Ο Καρά Τεπές, που λειτουργεί υπ’ ευθύνη του δήμου, και οι δομές των ΜΚΟ δεν έχουν προβλήματα»
λέει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. «Εδώ και ενάμιση χρόνο λέμε ότι το βάρος μάς έχει λυγίσει, ότι δεν μπορούμε να γίνουμε φυλακές ψυχών. Φανταστείτε έναν αρσιβαρίστα που έχει κάνει παγκόσμιο ρεκόρ και οι κριτές δεν του επιτρέπουν να αφήσει την μπάρα. Είναι παράλογο να τιμωρούνται οι πρόσφυγες και οι ντόπιοι».
Ο κ. Γαληνός προτείνει στην κυβέρνηση να βάλει ένα πλοίο για να μεταφέρει τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα. Αυτό όμως δεν θα ήταν αποδεκτό από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: παρότι το κείμενο δεν αναφέρει ρητά πως απαγορεύεται η μεταφορά εκτός των νησιών πρώτης υποδοχής, η ερμηνεία που δίνουν τόσο η Ευρώπη όσο και η Τουρκία είναι ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο η συμφωνία θα καταπέσει.
Για την αποσυμφόρηση της Μόριας, η πρόταση του δημάρχου είναι να αντικατασταθούν οι σκηνές με διώροφα σπιτάκια προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα. «Τους δημοτικούς χώρους τούς έχουμε δώσει. Δεν υπάρχουν άλλοι. Εμείς ζητάμε να συλλαμβάνονται οι παραβατικοί, αλλά το κέντρο κράτησης που θέλει να φτιάξει ο κ. Μουζάλας να γίνει εντός της Μόριας. Εγώ θα προσφέρω τα κτίρια; Με ρώτησαν όταν έστειλαν το πλοίο;».
Για την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες ο κ. Γαληνός αναφέρει: «Είσαι αλληλέγγυος μέχρι να νιώσεις τον κίνδυνο για σένα και την οικογένειά σου. Από την πρώτη στιγμή εμείς στη Λέσβο γίναμε διαφήμιση για την Ελλάδα, και το εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση, ενώ σήμερα προσπαθεί να χάσουμε αυτό που κερδίσαμε».

«Οι τοπικές κοινωνίες έχουν χάσει το αίσθημα ασφάλειας. Προ ημερών Αλγερινοί διέρρηξαν όλα τα μαγαζιά σε έναν δρόμο στη Μυτιλήνη. Οι ντόπιοι είναι σήμερα πολύ ευαίσθητοι»
λέει ο Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου. «Οι πρόσφυγες είναι θορυβώδεις, ανάγωγοι, διαπληκτίζονται με τους άλλους πελάτες, βάζουν τις σαγιονάρες στα τραπέζια… Ας τους κάνουν μια δίωρη-τρίωρη εκπαίδευση συμπεριφοράς πριν τους βάλουν στα ξενοδοχεία».
Παραπονιέται, και με το δίκιο του, ότι το Wi-Fi είναι αναξιόπιστο στο νησί, ότι πότε κόβεται το ρεύμα, πότε το νερό, ότι απαγορεύεται το θαλασσινό νερό στις πισίνες –«παγκόσμια πρωτοτυπία» –, ότι η γραφειοκρατία είναι πολλή. «Ας μας δώσουν ρήτρα προστασίας, αποζημίωση, κίνητρα φορολογικά και αναπτυξιακά για να βάλουμε τους πρόσφυγες στα ξενοδοχεία» λέει.

«Οι περισσότεροι φοβούνται ότι θα δουλέψουν ένα-δυο χρόνια με τους πρόσφυγες αλλά μακροπρόθεσμα θα χάσουν, γιατί ο τουρισμός θα πληγεί για 30 χρόνια»
λέει ο κ. Αντωνίου.
Πηγές από τη Μυτιλήνη εξηγούν ότι πάντα υπήρχε ένας κόσμος στο νησί που διαφωνούσε αλλά δεν μιλούσε επειδή όταν οι ροές ήταν μεγάλες πολλοί κέρδιζαν χρήματα από τους πρόσφυγες και τα ξενοδοχεία είχαν άνευ προηγουμένου πληρότητες. Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όταν οι ροές μειώθηκαν δραστικά και μαζί τους τα χρήματα, οι άνθρωποι αυτοί άρχισαν να καταφέρονται εναντίον των προσφύγων.
«Οχι στη μίσθωση των ξενοδοχείων»

Την ώρα που το ένα κύμα κακοκαιρίας χτυπούσε τη χώρα μετά το άλλο η Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου κυκλοφόρησε μιαν ανακοίνωση με τη σύσταση προς τα μέλη της «να αποφεύγονται οι μισθώσεις ξενοδοχείων σε πρόσφυγες». Η ανακοίνωση σοκάρει όταν υπάρχουν παιδιά που ζουν σε σκηνές καλυμμένες με χιόνι. Ο Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, εξηγεί στο «Βήμα» ότι πολλά μέλη της Ενωσης, κυρίως από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού, ζητούσαν μια πιο σκληρή ανακοίνωση που να απαγορεύει τις μισθώσεις σε πρόσφυγες και να απειλεί με αντίποινα τους παραβάτες.

Παρά τη σύσταση, ήδη περισσότερες από 400 κλίνες δόθηκαν τις τελευταίες ημέρες στους πρόσφυγες μέσω της Υπατης Αρμοστείας.

«Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε φροντίσει από το τέλος του καλοκαιριού. Πέρασαν οι πρώτες καταιγίδες, ο πρώτος χιονιάς, και στον δεύτερο χιονιά μάς είπαν «ανοίξτε τα ξενοδοχεία». Ενα δωμάτιο να ανοίξεις στους πρόσφυγες, κατεβαίνει όλη η γειτονιά ή όλο το χωριό και σε απειλούν ότι θα σου βρουν παρανομίες, θα σου κάνουν καταγγελίες, θα σε κλείσουν»
λέει ο κ. Αντωνίου.
Παραδέχεται ότι η Υπατη Αρμοστεία δεν δίνει και λίγα: 18 ευρώ ανά άτομο την ημέρα, αν είναι μια τετραμελής οικογένεια σημαίνει 72 ευρώ το δωμάτιο, με το φαγητό πάει στα 100-120 ευρώ. Για ένα ξενοδοχείο 50 δωματίων, σημαίνει 6.000 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 180.000 ευρώ τον μήνα. Δεν είναι και λίγα, και μάλιστα για χειμερινή περίοδο. Ωστόσο οι ξενοδόχοι αντιδρούν (εκτός από εκείνους που έχουν δάνεια στις τράπεζες, γιατί με αυτόν τον τρόπο τα ξεπληρώνουν σε λίγους μήνες).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.