Θα ενώσει ή θα διχάσει η έλευση του Γιώργου Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Αυτές τις ημέρες καταγράφεται ταυτόχρονα ικανοποίηση από ένα κομμάτι του ΠαΣοΚ, το οποίο εκτιμά ότι θα ενισχυθεί η δυναμική της συμπαράταξης με τη διεύρυνση και με την ένταξη ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και έντονη ενόχληση από ένα άλλο τμήμα του κόμματος.
Ο πρώην πρωθυπουργός είναι πρόσωπο που προκαλεί εντάσεις και που άφησε σοβαρές εκκρεμότητες πίσω του όταν εγκατέλειψε το ΠαΣοΚ για να ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ. Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ ίσως είναι βαρόμετρο για το κλίμα που θα επικρατήσει, και το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ενδιαφέρον θα έχει και η τοποθέτηση της Κίνησης «Ωρα αποφάσεων», η οποία θα διεξάγεται την ίδια ημέρα στη Θεσσαλονίκη.
Κρίσιμη η σημερινή Κεντρική Επιτροπή
Το μεγάλο ερώτημα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αφορά τα πρόσωπα και τις σχέσεις τους αλλά το πολιτικό της στίγμα, το οποίο παραμένει θολό. Στη φυσιογνωμία της συμπαράταξης θα αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος στην ΚΕ, θέτοντας ερωτήματα για τη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη θέση του κόμματος για τις εκλογές, για τι είδους κυβέρνηση προτείνει για τη χώρα, για τον ρόλο της παράταξης στη νέα εποχή.
Θα αποφύγει να προσωποποιήσει την αντιπαράθεση με τον κ. Παπανδρέου, όπως έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός την Παρασκευή λέγοντας ότι «δεν έχω κάτι σε προσωπικό επίπεδο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Θέλω να κοιτάξουμε μπροστά». Ωστόσο, θα θίξει τις ηθικές εκκρεμότητες που συνοδεύουν τον κ. Παπανδρέου αλλά και τη χαλαρή συμφωνία Γεννηματά – Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά ζητήματα, τη σχέση του ΚΙΔΗΣΟ με το ΠαΣοΚ αλλά και τη λειτουργία των οργάνων της συμπαράταξης. Ο κ. Βενιζέλος και ο Κώστας Σημίτης δεν παρέστησαν στο γεύμα που παρέθεσε χθες η Φώφη Γεννηματά στους βουλευτές.
Ο κ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, εμφανίστηκε έτοιμος να κλείσει ανοιχτά μέτωπα. Ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η ηγεσία του σχήματος, ότι δεν αμφισβητεί την κυρία Γεννηματά, ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης ανέλαβε να θέσει τέλος στα σενάρια για ενδεχόμενο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν αποτελεί μέρος της προσπάθειας και του διαλόγου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας» δήλωσε.
Παρ’ όλα αυτά θα χρειαστεί προσπάθεια για να θεραπευτούν οι πληγές. Στελέχη του ΠαΣοΚ δεν ξεχνούν το μένος των στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ κατά του παλιού τους κόμματος, δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να ξεχάσουν τη διάσπαση στις κρίσιμες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, παραμένει το ζήτημα της διαχείρισης των οικονομικών του ΠαΣοΚ, ενώ η συγκρότηση των ψηφοδελτίων και η λειτουργία των οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν και μάλλον θα παραμείνουν προβληματικές, καθώς δεν μπορούν να υποκατασταθούν από το κουαρτέτο των αρχηγών της –το ΚΙΔΗΣΟ συμμετέχει με πολιτική και οργανωτική αυτονομία, δεν απορροφάται από το ΠαΣοΚ. Μεταδίδεται μάλιστα ότι μέχρι το παρά πέντε το ΚΙΔΗΣΟ έθετε ως όρο για τη συνεργασία να φτιαχτεί ένα σχήμα «Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΚΙΔΗΣΟ», το οποίο απέρριπτε η Φώφη Γεννηματά, αλλά τις τελευταίες ημέρες υπήρξε αιφνιδιαστική υποχώρηση και ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε πρώτος τη συζήτηση για ένταξη του κόμματός του στη ΔΗΣΥ.
Οι αισιόδοξοι ελπίζουν ότι ο χρόνος και τα ποσοστά, που ελπίζουν ότι θα αυξηθούν, θα διαλύσουν τα μαύρα σύννεφα συσπειρώνοντας, καθιστώντας τη ΔΗΣΥ πολιτικό εκφραστή της παράταξης. Επιπλέον, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος εντάχθηκε ξανά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, ενώ προσχώρησε στη ΔΗΣΥ και ο βουλευτής Ροδόπης του Ποταμιού Ιλχάν Αχμέτ, προκαλώντας την οργή της Σεβαστουπόλεως. «Η κυρία Γεννηματά άνοιξε πρώτη –πριν και από τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες –τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Είναι αστείο και συνάμα θλιβερό. Ενας βουλευτής το πρωί είναι Ποτάμι και το μεσημέρι γίνεται ΠαΣοΚ. Οι ευθύνες αυτών που σχεδιάζουν στο παρασκήνιο νέες αποστασίες είναι τεράστιες» επισήμαινε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ποταμιού.
Επαφές και με άλλους βουλευτές
Συζητήσεις διεξάγονται στο παρασκήνιο και με τους ανεξάρτητους βουλευτές Κατερίνα Μάρκου και Γεώργιο Καρρά προκειμένου να ενταχθούν στη ΔΗΣΥ, η οποία στην περίπτωση αυτή θα αναδειχθεί σε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη. Ωστόσο, ενστάσεις για την ηθική διάσταση της απόσπασης βουλευτών από άλλα κόμματα διατυπώθηκαν και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή.
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις εξέδωσε και η «Δημοκρατική Ευθύνη» για να διευκρινίσει ότι δεν συμμετέχει «στα παιχνιδίσματα του «Κέντρου»». «Ενα αναζωογονημένο Κέντρο επιτυγχάνεται μόνο με καινούργιες ιδέες και με ανθρώπους της εποχής, που μπορούν να την υπηρετήσουν. Με νέα κεφάλαια αξιοπιστίας και με νέα φορτία εμπιστοσύνης» σημείωσε.
Πρόσκληση σε Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Ραγκούση
Στο Ποτάμι το οποίο πιέζεται πολιτικά, υπάρχει ευρύτερος προβληματισμός. «Σέβομαι απολύτως και τιμώ αυτό το μικρό κομμάτι που είναι το νυν ΠαΣοΚ. Γιατί στάθηκε όρθιο και θέλησε να κρατήσει αυτό που έχει. Αλλά υπάρχει ένα ζήτημα. Μπορεί να εμπνεύσουν αυτές οι μικροσυναντήσεις; Εγώ πιστεύω ότι χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, ένας νέος, ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς» παρατήρησε ο Σπύρος Λυκούδης.
Το ερώτημα αυτό δεν είναι αμελητέο, καθώς απασχολεί σημαντικό κομμάτι του ΠαΣοΚ, μάλιστα τέσσερα στελέχη της ΚΕ (Χρ. Δρούζιας, Χρ. Μακρίδης, Χρ. Παπαστεργίου, Κ. Σάββας) αναμένεται να καταθέσουν πρόταση για ιδρυτικό συνέδριο νέου φορέα μέχρι τον Μάιο στην ΚΕ. Πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις για την ενοποίηση του χώρου δεν είναι σαφές αυτή την ώρα. Προς το παρόν υπήρξαν δύο προσκλήσεις για ένταξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μία από τον Θεόδωρο Μαργαρίτη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ προς το Ποτάμι και μία από τον Γιάννη Μανιάτη προς την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Φλωρίδη, τον Γιάννη Ραγκούση και όσους συμμετέχουν στην Κίνηση «Ωρα αποφάσεων», η οποία κάνει σήμερα την πρώτη της εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με ομιλητές τους τρεις πρώην υπουργούς και τον Γιάννη Μεϊμάρογλου από το Ποτάμι.
Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, διότι, όπως διευκρινίζουν οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα, ο στόχος τους δεν είναι η διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά η δημιουργία ενός νέου, μεγάλου και ενιαίου σχήματος που θα ενώνει ολόκληρη την παράταξη και ο αρχηγός του θα εκλεγεί από τη βάση. Η κυρία Γεννηματά φέρεται έτοιμη να απευθύνει τελεσίγραφο στους πρώην υπουργούς: η πρόσκληση για ένταξη στη ΔΗΣΥ είναι ανοιχτή αλλά θα εκπνεύσει πριν από το συνέδριο, που θα γίνει κάποια στιγμή εντός του 2017.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ