Και ξαφνικά το Διεθνές Φόρουμ του Νταβός διαπιστώνει ότι υπάρχει ζήτημα διακυβέρνησης σε αυτόν τον κόσμο. Αφού ανέλυσε τις προσδοκίες, τις ευκαιρίες, τους κινδύνους και τις παγίδες της «Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης» –αυτό ήταν το θέμα του περυσινού Φόρουμ –αποφάσισε να βάλει στο κεντρικό τραπέζι των συζητήσεων την «Ανταποκριτική και Υπεύθυνη Διακυβέρνηση» –αυτό είναι το θέμα της εφετινής σύναξης των θεματοφυλάκων του καπιταλισμού.

«Η χρονιά που πέρασε έδειξε σε όλους ότι οι ηγέτες πρέπει να ανταποκρίνονται στα αιτήματα των ανθρώπων που τους εμπιστεύθηκαν για να διοικήσουν και ταυτόχρονα να δώσουν σε αυτούς τους ανθρώπους όραμα και να τους δείξουν τον δρόμο για να προχωρήσουν μπροστά. Μόνο έτσι ο κόσμος μπορεί να φανταστεί ένα καλύτερο μέλλον»
επισημαίνει σε συνέντευξή του ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Φόρουμ Κλάους Σβαμπ.
Οι αυθεντικές αξίες

«Η πραγματική διακυβέρνηση σε έναν σύνθετο, αβέβαιο και αγχωτικό κόσμο απαιτεί ηγέτες με ικανότητες να κουμαντάρουν το καράβι τόσο με το ραντάρ όσο και με την πυξίδα. Πρέπει να αντιλαμβάνονται τα σημάδια που φθάνουν από ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο. Και πρέπει να έχουν τη βούληση να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις στην πορεία, δίχως όμως να χάνουν τον Βορρά, που εν προκειμένω είναι ένα ισχυρό όραμα βασισμένο σε αυθεντικές αξίες. Να γιατί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έκανε θέμα του την Ανταποκριτική και Υπεύθυνη Διακυβέρνηση»
.
Μετά λοιπόν την ανάλυση της πορείας μετάβασης του καπιταλισμού στην εποχή της ρομποτικής και των αυτοματισμών, που θα φέρει την «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» –μια μετάβαση που «θα επηρεάσει όχι μόνο τον τρόπο που κινείται ο άνθρωπος στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και τον τρόπο που εργάζεται», αφού υπολογίζεται ότι τα ρομπότ θα κλέψουν από τους ανθρώπους 5 εκατ. θέσεις εργασίας στις 15 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη την επόμενη πενταετία –οι επιτελείς στο Νταβός θέτουν επί τάπητος το μείζον ζήτημα της αρμοδιότητος των προσώπων. Ισως διότι τα σημερινά πρόσωπα δεν δύνανται να διασφαλίσουν την αναίμακτη μετάβαση σε αυτά που ευαγγελίζεται η «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση».

Απειλές ανατροπών
Επρεπε, προφανώς, να συμβούν τα αδιανόητα την αποφράδα χρονιά που πέρασε, να εκλεγεί δηλαδή ένας Τραμπ στις ΗΠΑ, να κερδίσει ένα δημοψήφισμα κάποιος Γκρίλο στην Ιταλία και ψηφίσουν την αποχώρησή τους από την ΕΕ οι Βρετανοί για να χτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού στο διάσημο ελβετικό χωριό.
Ετσι, με βάση τα σχέδια ανάλυσης της κατάστασης που δημιουργείται (και θα αρχίσουν να συζητούνται από αύριο στα πάνελ) οι διοργανωτές θέτουν το ερώτημα των νέων τεχνολογιών στο μέτρο που από τη μια πλευρά μετατρέπονται σε εργαλείο πλουτισμού και όξυνσης των ανισοτήτων στα χέρια κάποιων ολίγων και από την άλλη σε εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης στα χέρια κάποιων περισσοτέρων.
Η όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, όμως, και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης αναδύουν στην πολιτική επιφάνεια ηγέτες λαϊκιστές και δημεγέρτες, εσωστρεφείς και μισαλλόδοξους. Θα αντέτεινε, ασφαλώς, κανείς ότι ο κ. Σβαμπ και οι συνεργάτες του αποφεύγουν να χτυπήσουν τον γάιδαρο και χτυπούν το σαμάρι.
Ελέγχουν τις «περίεργες» ηγεσίες που προκύπτουν και τα τεχνικά μέσα που τις αναδεικνύουν δίχως να αμφισβητούν το μοντέλο που τις «παράγει».
Η συνταγή
Με άλλα λόγια, κατηγορούν τους μαγείρους για το αποκρουστικό και επικίνδυνο για την υγεία όλων (των ελίτ συμπεριλαμβανομένων) φαγητό που φτιάχνουν και όχι τη συνταγή που χρόνια τώρα μοιάζει αναποτελεσματική στο μέτρο που παράγει οικονομικές ανισότητες, πολιτικούς εξτρεμισμούς και κοινωνικούς διχασμούς. Που με τη σειρά τους φέρνουν και αναπαράγουν την κρίση, οικονομική, πολιτική και κοινωνική.
Η διεθνής πολιτική και οικονομική ελίτ συρρέει τις ημέρες αυτές στο Νταβός με έκδηλη την αγωνία για τις νέες ανατροπές που απειλεί να φέρει το 2017 στο status quo του σημερινού κόσμου.
Οι εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία, όπως και οι δυνητικές πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και στην Ελλάδα (που μπορεί να είναι επίσης εκλογικές), τρομάζουν με την αβεβαιότητά τους όσους παραμένουν οχυρωμένοι πίσω από τα μοντέλα μιας άτολμης πολιτικής διακυβέρνησης που παράγει περισσότερους απελπισμένους από ευημερούντες και μιας προκλητικής εταιρικής διακυβέρνησης που παράγει περισσότερα σκάνδαλα από πλούτο.
Το πιο «ασιατικό» φόρουμ στην Ιστορία

Ουδέποτε η Κίνα και η Ινδία είχαν τόσο μεγάλη εκπροσώπηση όση θα έχουν στο 47ο Διεθνές Φόρουμ του Νταβός, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται την Παρασκευή. Από τους 3.000 συμμετέχοντες μόνο οι χίλιοι προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αντιθέτως, οι Ασιάτες θα είναι πανταχού παρόντες.

Επιπλέον, την εναρκτήρια ομιλία του εφετινού φόρουμ θα κάνει ο πρόεδρος της Κίνας Ξι Ζινπίνγκ, ο οποίος θα συνοδεύεται στο Νταβός από τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία πολιτικών και επιχειρηματιών από το 1979, που συμμετείχε για πρώτη φορά η χώρα στην ετήσια σύναξη της ελίτ των καπιταλιστών. Είναι η πρώτη φορά που κινέζος πρόεδρος συμμετέχει στο Νταβός. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι κινέζοι κομμουνιστές θα παραδώσουν μαθήματα… καπιταλισμού στην παγκόσμια πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική ελίτ. «Η σοβούσα κρίση απέδειξε τις αδυναμίες των οικονομικών μοντέλων της Δύσης και δη των εποπτικών αρχών» είχε σημειώσει το 2010 μιλώντας στο κεντρικό πάνελ του φόρουμ ο πρωθυπουργός, τότε, της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο.

Στο εφετινό Νταβός θα συμμετάσχουν η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, ενώ από την Ινδία θα συμμετάσχουν τρεις υπουργοί και πάνω από 100 επιχειρηματίες. Αν και τακτική στο φόρουμ τα τελευταία χρόνια, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εφέτος δεν θα συμμετάσχει, ίσως λόγω των επικείμενων εκλογών. Τέλος, δικαιολογημένα απών θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού την τελευταία ημέρα του φόρουμ ορκίζεται στην Ουάσιγκτον.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ