Εμπλοκή στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ

Εμπλοκή στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) προκύπτει μετά την επιστολή που απέστειλαν η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη.

Εμπλοκή στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) προκύπτει μετά την επιστολή που απέστειλαν η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobankστον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι τράπεζες στην επιστολή τους (η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα «Καθημερινή»), μέσω της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης που έχει προκριθεί, η ΔΕΗ θα παραχωρήσει το 51% ενός περιουσιακού στοιχείου χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την αξία της εταιρείας, με κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.Στόχος του σχεδίου της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ είναι να παραμείνει η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δίκτυα ηλεκτρισμού της χώρας στον έλεγχο του Δημοσίου.
Προαπαιτούμενο
Οπως αναφέρεται στην επιστολή «η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΑΔΜΗΕ, όπως αυτή επελέγη και υλοποιείται από την ελληνική κυβέρνηση, θίγει ευθέως υφιστάμενα συμβατικά δικαιώματα των τραπεζών εκ του δανείου. Ο λόγος είναι ότι διά νομοθετικής παρέμβασης εμποδίζεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων καταγγελίας και επίσπευσης του Δανείου, που άλλως ενεργοποιούνται από την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ». Να σημειωθεί ότι η ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι τράπεζες χαρακτηρίζουν τη διαδικασία που έχει επιλεγεί ως αντισυνταγματική και προειδοποιούν για διακοπή των πιστοδοτήσεων προς τη ΔΕΗ. Η επιστολή των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν και ο λόγος που αναβλήθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ την περασμένη Πέμπτη η συζήτηση για την απόσχιση του Διαχειριστή από τη ΔΕΗ και τη σύσταση της Εταιρείας Συμμετοχών για τη μεταβίβαση του 51% των μετοχών του.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο κ. Παναγιωτάκης, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, είχε αναφέρει ότι υπάρχουν σκέψεις για εναλλακτικό σχέδιο ώστε και να παραμείνει ο έλεγχος του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο αλλά και η ΔΕΗ να έχει μεγαλύτερη αποζημίωση.
Η ΔΕΗ
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το υφιστάμενο σχέδιο, η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε Εταιρεία Συμμετοχών (οι μετοχές της θα μεταβιβαστούν στους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ δηλαδή στο κράτος, το ΤΑΙΠΕΔ και ιδιώτες), το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας διαμορφώνεται σε περίπου 492 εκατ. ευρώ. Στα μέσα Δεκεμβρίου είχε ολοκληρωθεί και η συμφωνία πώλησης του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στην κινεζική εταιρεία State Grid, έναντι 320 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 25% των μετοχών θα πάει στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, μια εταιρεία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, «συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες διασφαλίζουν πλήρως την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, κατόπιν της απαραίτητης τεχνικής και νομικής επεξεργασίας και στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης» για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.