Στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν στην οδό Φομπούρ Σεντ Ονορέ, έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, κάτι λείπει –πέρα από το άγαλμα της Ιωάννας της Λωρραίνης και τον τεράστιο κόκορα από παπιέ μασέ που κοσμούν τη μόνιμη έδρα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, μερικά χιλιόμετρα μακριά. Στο στρατηγείο της Λεπέν, όχι μακριά από το Ελιζέ όπου σε τέσσερις μήνες η πρόεδρος του Front Nationale ευελπιστεί να εγκατασταθεί, κυριαρχούν αφίσες πάνω στις οποίες δεσπόζει η φράση «Au nom du peuple» (Στο όνομα του λαού), προεκλογικό σύνθημα της γαλλίδας πολιτικού καθώς επίσης και οι λέξεις «Μαρίν» και «Πρόεδρος» μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται ένα μπλε τριαντάφυλλο, δίχως αγκάθια.
Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Εθνικό Μέτωπο, δεν υπάρχει ούτε η τρίχρωμη, στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, φλόγα – σύμβολο του κόμματος, ενώ αίσθηση προκαλεί και η παντελής απουσία του επιθέτου της. Εκεί την περασμένη Κυριακή η Μαρίν ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της εκστρατείας της εν όψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο. Ηταν περιχαρής αναφέρει σε ανταπόκρισή της για τον βρετανικό «Guardian» η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Κιμ Γουίλσερ επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι εκείνη την ημέρα η Μαρίν Λεπέν αποπειράθηκε να πλασάρει μια «λάιτ» εκδοχή της Ακροδεξιάς, το «ήπιο» πρόσωπο μιας διάσημης για τη σκληρότητά της γυναίκας, η οποία πλέον δηλώνει πως μάχεται για τους «λησμονημένους» της Γαλλίας.
Χρειάστηκαν έξι χρόνια, τόσα όσα κατέχει και τα ηνία του Εθνικού Μετώπου, για να μπορέσει η Λεπέν να μεταλλάξει το κόμμα της και να το μετατρέψει από ένα περιθωριακό κίνημα της Ακροδεξιάς σε ένα από τα κύρια κόμματα της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Σήμερα, μερικούς μήνες πριν από τις κρίσιμες και για τη Γαλλία και για την υπόλοιπη Ευρώπη προεδρικές εκλογές, η επικράτηση της Μαρίν Λεπέν στον β’ γύρο παραμένει απίθανη αλλά δεν είναι πλέον αδύνατη.
Αναμενόμενα, στους κόλπους αυτού του μεταμορφωμένου Εθνικού Μετώπου δεν υπάρχει καμία θέση για τον Ζαν – Μαρί Λεπέν. Οταν ο πατέρας αρνήθηκε να συνυπογράψει το πρόγραμμα μετάλλαξης του κόμματος, η κόρη δεν δίστασε να τον απαρνηθεί, ακόμα και να τον αποπέμψει, με αποτέλεσμα σήμερα να μη μιλιούνται μεταξύ τους. Την ώρα που ο 88χρονος ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου εξακολουθεί να δηλώνει ότι το Ολοκαύτωμα αποτελεί μια μικρή «λεπτομέρεια» της Ιστορίας, η 48χρονη θυγατέρα του προτιμά να βάλλει περισσότερο κατά των προσφύγων και των μεταναστών, κατά των Βρυξελλών, κατά των ισλαμιστών φονταμενταλιστών.
«Ολοι στη Γαλλία γνωρίζουν και το σύμβολο του Εθνικού Μετώπου και το επώνυμο Λεπέν, και αμφότερα εξακολουθούν να φοβίζουν πολλούς ανθρώπους. Απαλείφοντας το σύμβολο και το επώνυμο, και παρουσιάζοντας την υποψήφια για την προεδρία με το μικρό της όνομα, επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια αίσθηση οικειότητας και να πλασάρουν ένα πρόσωπο λιγότερο σκληρό, λιγότερο ανησυχητικό, λιγότερο τρομακτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζερόμ Φουρκέ, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop, επισημαίνοντας όμως ότι δεν θεωρεί πως αυτή η μετάλλαξη του Εθνικού Μετώπου θα ωφελήσει ιδιαίτερα την πρόεδρό του.
«Είναι σαν η Coca-Cola να αποφάσιζε πως το λογότυπό της δεν θα είναι πλέον κόκκινο αλλά πράσινο. Το να αλλάξει κανείς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα πράγματα οι άνθρωποι είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και δεν θεωρώ πως ο κόσμος θα ξεγελαστεί εύκολα. Το επώνυμο Λεπέν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Μπορεί η Λεπέν να βελτίωσε το περιτύλιγμα αλλά οι πολιτικές εντός παραμένουν τόσο σκληρές όσο ήταν πάντα» τόνισε ο γάλλος ειδικός.
Η ίδια έχοντας περιγράψει το Brexit ως το πιο σημαντικό γεγονός στην Ευρώπη από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως «έναν ακόμη λίθο στην οικοδόμηση ενός νέου κόσμου», δηλώνει έτοιμη να προκαλέσει έναν αντίστοιχου μεγέθους πολιτικό, και όχι μόνο, σεισμό στη Γαλλία και στην καρδιά της Ευρώπης.
Αλλά οι Γάλλοι, αν και συγχυσμένοι, δείχνουν να μην πείθονται: σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, παρότι έρχεται πρώτη στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο, στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης χάνει από τον Φρανσουά Φιγιόν, με τον κεντροδεξιό υποψήφιο να συγκεντρώνει 64% έναντι 36% της αντιπάλου του.
HeliosPlus