Το πολύ μεγάλο χάσμα που τους χωρίζει στα μείζονα ζητήματα της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και τη δική τους ανασφάλεια ότι κάποιος ανάμεσά τους θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας ανέδειξαν οι επτά υποψήφιοι της γαλλικής Κεντροαριστεράς στο πρώτο ντιμπέιτ πριν από τις επικείμενες προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS). Μεγάλος νικητής αυτής της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στο παρελθόν παρά στο μέλλον, αναδείχτηκε μάλλον ο μεγάλος απών: ο Εμανουέλ Μακρόν.
Η εκτίμηση ήταν ανώτατου κρατικού αξιωματούχου, ο οποίος επιχειρώντας έναν πρώτο απολογισμό του πρώτου ντιμπέιτ στη Σεσίλ Αμάρ του Nouvel Observateur κατέληξε ότι η εικόνα σχεδόν αποσύνθεσης του κόμματος που παρουσίασαν οι επτά υποψήφιοι δεν μπορεί παρά να ωφελεί τον πρώην υπουργό Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, τον ανεξάρτητο Μακρόν, ίσως και τον Ζαν Λικ Μελανσόν, τον οποίον στηρίζει το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF).
Οι περισσότεροι υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους κυρίως στον απολογισμό της θητείας του Ολάντ, ο οποίος αποσύρθηκε από την εκλογική κούρσα τον Δεκέμβριο. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ πρωτίστως, αλλά και ο πρώην υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν θεώρησαν σκόπιμο να επιτεθούν με υπονοούμενα στον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος είχε απομακρύνει αμφότερους από την κυβέρνησή του το 2014.
Καλούμενοι να περιγράψουν τη θητεία του γάλλου προέδρου στο Ελιζέ, ο εκ των αριστερών του κόμματος Μοντεμπούρ έδωσε μία διπλωματική απάντηση του τύπου «δύσκολο να την υπερασπιστείς», ενώ περίπου στο ίδιο μήκος κύματος ο Αμόν έκανε λόγο για μία θητεία που άφησε «τη γεύση ανολοκλήρωτης δουλειάς». Επιθετικός απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό και την «ωμότητα» της κυβέρνησής του υπήρξε και ο επίσης πρώην υπουργός Παιδείας Βενσάν Πεγιόν.
Απεναντίας, ο Βαλς, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος σύμφωνα με την πλειονότητα των δημοσκοπήσεων να αναλάβει την ηγεσία του Κόμματος, βρέθηκε ως επί το πλείστον σε θέση άμυνας, προσπαθώντας να υπερασπιστεί μία κυβέρνηση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις φονικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και καλώντας το κόμμα να συσπειρωθεί απέναντι στη Μαρίν Λεπέν και τον Φρανσουά Φιγιόν. Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και ο νέος ηγέτης της γαλλικής Κεντροδεξιάς φέρονται μέχρι στιγμής εκείνοι που θα περάσουν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, την άνοιξη.
Συνεπείς στο πιο χαμηλό προφίλ που λίγο – πολύ έχουν παρουσιάσει έως σήμερα, ο πράσινος Φρανσουά ντε Ριζί, το αουτσάιντερ από τον χώρο του Κέντρου Ζαν-Λικ Μπεναμιάς και η μοναδική γυναίκα υποψήφια, η Σιλβιά Πιτέλ από τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κινήθηκαν με μία υποτυπώδη ευγένεια, αποκαλώντας ο ένας τον άλλον με τα μικρά τους ονόματα.
Ήταν μία δημόσια διαμάχη που περισσότερο παρέμεινε στα εσωτερικά του κόμματος, μία αντιπαράθεση υπερβολικά τεχνική, όπως σχολιάζει η Σεσίλ Αμάρ, γεγονός το οποίο ασφαλώς πριμοδοτεί εκείνον που επέλεξε να τραβήξει τον δικό του δρόμο, τον Μακρόν.