Με αναρτήσεις Δασικών Χαρτών σε Ηλεία, Μεσσηνία, Πιερία και Καβάλα επανακινείται σήμερα ένα μεγάλο έργο για τη χώρα που παρέμενε στο … ψυγείο.
Σύμφωνα με την απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών κ. Κώστα Δημόπουλου, έως τις 10 Φεβρουαρίου θα γίνουν αναρτήσεις σε 33 περιοχές, καλύπτοντας συνολικά 46.8 εκατομμύρια στρέμματα.
Πρόκειται για χάρτες που είχαν εκπονηθεί και θεωρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για διάφορους λόγους δεν προχώρησε η ανάρτησή τους. Έως σήμερα έχούν αναρτηθεί χάρτες που αντιστοιχούν μόλις στο 1,12% της ελληνικής επικράτειας, ενώ εκείνοι που έχουν κυρωθεί φθάνουν στο 0,56%.
Οι νέες αναρτήσεις θα γίνονται πλέον και ηλεκτρονικά, όπως ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται και οι αντιρρήσεις των πολιτών. Το τέλος των αντιρρήσεων κυμαίνεται από 20 έως και 3.600 ευρώ, ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα των αναρτήσεων:
– Σήμερα Παρασκευή αναρτώνται οι δασικοί χάρτες σε Ηλεία, Μεσσηνία, Πιερία και Καβάλας. Συγκεκριμένα, στην Καβάλα αναρτώνται οι χάρτες των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίου Ανδρέα, Ελευθερούπολης, Ελευθερών Καβάλας, Νέας Ηρακλείτσας και Νέας Περάμου. Στην Πιερία, τη Μεσσηνία και την Ηλεία αναρτώνται όλοι οι δασικοί χάρτες, πλην των περιοχών που έχουν ήδη αναρτηθεί και κυρωθεί.
– Στις 20 Ιανουαρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε Εύβοια, Έβρο, Κοζάνη, Ηράκλειο, Πέλλα και Φθιώτιδα.
– Στις 27 Ιανουαρίου οι δασικοί χάρτες Αχαΐας, Θεσσαλονίκης, Αργολίδας, Αθηνών, Ροδόπης, Δράμας, Πρέβεζας και Φλώρινας.
– Στις 3 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσουν οι νομοί Αρκαδίας, Λέσβου, Δωδεκανήσου, Σάμου, Λακωνίας Κυκλάδων, Λάρισας και Χίου.
– Στις 10 Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν σε Ανατολική και σε Δυτική Αττική, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Μαγνησία, Ξάνθη και Χαλκιδική.
Η υποβολή των αντιρρήσεων ξεκινά 15 ημέρες μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη και διαρκεί για δύο μήνες, με την πρόβλεψη των επιπλέον 20 ημερών για τους κατοίκους εξωτερικού.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η κατάρτισή των Δασικών Χαρτών είχε ξεκινήσει το 1999, βάσει του πρώτου νόμου για το Εθνικό Κτηματολόγιο, αλλά κανένας δεν είχε κυρωθεί έως το 2010, οπότε με ρύθμιση της τότε υπουργού Περιβάλλοντος κυρίαςΤίνας Μπιρμπίληπου προέβλεπε και τη μερική κύρωσή τους, ώσπου να εξεταστούν οι αντιρρήσεις των πολιτών που θα ανακύψουν, το έργο επανακινήθηκε.
Για την ενημέρωση των πολιτών έχουν συσταθεί Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ).