Invent ICT: νέο πρόγραμμα επώασης καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων

Περί το μισό εκατομμύριο Έλληνες έχουν αναζητήσει από το 2008 ως τα μέσα του 2016 καλύτερες ευκαιρίες ζωής στο εξωτερικό.

Περί το μισό εκατομμύριο Έλληνες έχουν αναζητήσει από το 2008 ως τα μέσα του 2016 καλύτερες ευκαιρίες ζωής στο εξωτερικό. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για νέους, μορφωμένους, με επαγγλεματική εμπειρία. Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η έξοδος ξεκίνησε δειλά το 2008, ενώ το 2013 ο αριθμός των εκροών τριπλασιάστηκε ξεπερνώντας τους 100.000 ανθρώπους.
Η συνέχιστη του φαινομένου με αδιάπτωτη ένταση στα επόμενα χρόνια, καθώς και ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται αυτή η τάση να ανακόπτεται, έχουν φέρει στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα του brain drain. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που είναι απαραίτητες για την ανάσχεση του φαινομένου, παρουσιάστηκε μέσα στην εβδομάδα επισημα ένα νέο πρόγραμμα επώασης καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων.
Η δομή Διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ και οι Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) ενώνουν τις δυνάμεις τους και με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) υλοποιούν το Invent ICT. Ένα πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 12 μηνών για την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων έντασης γνώσης που αξιοποιούν τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής σύμπραξης ανάμεσα στον δημόσιο τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο και τον ιδιωτικό τομέα με άμεσο στόχο την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία» είπε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Βασίλης Μαγκλάρας.
Το πρόγραμμα αξιοποιεί την προηγούμενη πείρα της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ και της θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.νοώ Είναι εστιασμένο και ταυτόχρονα ευρύ, καθώς επικεντρώνεται στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών που είναι γενικού σκοπού με πολλές εφαρμογές σε όλους σχεδόν τους κλάδους και τους τομείς της οικονομίας (π.χ. ενέργεια, περιβάλλον, μεταποίηση).
Στηρίζεται στη συστηματική υποστήριξη ερευνητικών ομάδων (coaching και mentoring) και αξιοποιεί τη διεθνή πείρα και πρακτική, καθώς συμπράττει σε αυτό και ο μη κερδοσκοπικός βελγικός οργανισμός S.O. Kwadraat που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Λουβένης, το οποίο αναδείχθηκε στον τομέα αυτό ως το πλέον καινοτόμο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Τέλος, αξιοποιεί το ευρύ ανθρώπινο δίκτυο των αποφοίτων του ΕΜΠ.
«Ως ο ερευνητικός βραχίονας του ΕΜΠ, το ΕΠΙΣΕΥ πραγματοποιεί σημαντική έρευνα που, ωστόσο, δεν αξιοποιείται ή και δεν υποστηρίζεται πάντα από την αγορά. To Invent ICT αποτελεί μία προσπάθεια, με εξαιρετική πρώτη ύλη, να αντιστραφεί αυτή η τάση. Στους 12 μήνες που θα τρέξει το πρόγραμμα αλλά και για όσα σχεδιάζονται στη συνέχεια στο πλαίσιό του, το ΕΠΙΣΕΥ θα σταθεί αρωγός και θα το στηρίξει» δήλωσε ο κ. Ιωάννης Βασιλείου, διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές και αποφοίτους του ΕΜΠ ή αντίστοιχα μέλη των συνεργαζόμενων ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολυτεχνείο Θράκης), καθώς και σε ομάδες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος τους πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ιδεών τους, στους τομείς των ΤΠΕ ή στην αξιοποίηση των ΤΠΕ σε οποιονδήποτε κλάδο της οικονομίας. Οι αιτήσεις ένταξης στη θερμοκοιτίδα είναι ανοικτές έως και την 31η Ιανουαρίου 2017, ενώ τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων θα ανακοινωθούν έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2017.
«Το Invent ICT δημιουργεί και αξιοποιεί ένα πρόπλασμα από το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. Ο στόχος μας όμως είναι να αγκαλιάσουμε σε βάθος τριετίας όλες τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας. Φιλοδοξία μας είναι να στηρίξουμε την ερευνητική εργασία και να συνδέσουμε το έργο που γίνεται στα πανεπιστήμια με την επιχειρηματικότητα. Η προσπάθεια θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή στην κινητικότητα και να αξιοποιήσει ανθρώπους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός χώρας. Απώτερος στόχος μας είναι να αξιολογηθούν οι ιδέες του Invent ICT από τις εταιρείες –μέλη της ΕΕΚΤ και ευρύτερα του κλάδου και προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουν και τα στελέχη μας» ανέφερε ο κ. Γεώργιος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος του προγράμματος επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.inventICT.gr και την αντίστοιχη σελίδα στο FB www.facebook.com/Invent4ICT

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.