Η ακτιβιστική οργάνωση για την προστασία των ζώων Peta ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέκτησε πακέτο μετοχών της εταιρείας ειδών πολυτελείας Louis Vuitton Moet Hennessey (LVMH). Στόχος της οργάνωσης είναι να εμποδίζει το γαλλικό όμιλο να χρησιμοποιεί δέρματα από άγρια ζώα στα προϊόντα που κατασκευάζει και πωλεί.
Η Peta διαμαρτυρόταν επί μακρόν για την πρακτική της εδρεύουσας στο Παρίσι εταιρείας να διαθέτει στην εκλεκτή πελατεία της τσάντες χειρός και άλλα προϊόντα κατασκευασμένα από δέρματα εξωτικών ζώων. Ως μέτοχος του γαλλικού ομίλου η ακτιβιστική οργάνωση θα μπορεί να στέλνει εκπροσώπους και να θέτει το ζήτημα της προστασίας των άγριων ζώων στις γενικές συνελεύσεις.
Παρόμοιες μέθοδοι –η δημιουργία επεισοδίου, δηλαδή, κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων των μετόχων επιχειρήσεων –είναι συνήθεις για την προώθηση των σκοπών των ακτιβιστικών οργανώσεων.

«Η Peta έγινε μέτοχος της LVMH στο Euronext του Παρισιού για να πιέσει την εταιρεία να σταματήσει να πωλεί εμπορεύματα από δέρμα εξωτικών ζώων»
, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, η οποία δεν διευκρίνισε το μέγεθος του μετοχικού πακέτου που απέκτησε.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Peta διενήργησε έρευνες για να διαπιστώσει κατά πόσον οι κροκόδειλοι που εκτρέφονται σε φάρμες στο Βιετνάμ για να προμηθεύουν με δέρματα την LVMH και άλλες εταιρείες ειδών πολυτελείας αφήνουν νηστικά τα ερπετά προκειμένου το δέρμα τους να είναι καλύτερης ποιότητας.
Η οργάνωση τον περασμένο μήνα δημοσίευσε και βίντεο από συγκεκριμένη φάρμα στο Βιετνάμ που δείχνει κροκόδειλους να βρίσκονται στα πρόθυρα θανάτου από ασιτία. Η υπεύθυνη περιβάλλοντος της LVMH Σιλβί Μπερνάρ απάντησε ότι το βυρσοδεψείο Heng Long, με το οποίο η εταιρεία συνεργάζεται, έχει σταματήσει να προμηθεύεται βιετναμέζικα δέρματα κροκοδείλου από το 2014.
Ο όμιλος LVMH είναι κορυφαίος σε πωλήσεις ειδών πολυτελείας στον κόσμο. Εκτός από τις διάσημες τσάντες Louis Vuitton διαθέτει τις επίσης ονομαστές επωνυμίες μόδας Fendi και Marc Jacobs, καθώς επίσης και το κονιάκ Hennessy και αρκετές επωνυμίες σαμπάνιας. Επίσης πωλεί αρώματα, καλλυντικά, ρολόγια και κοσμήματα.