Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών διεξάγεται η Διάσκεψη για την Κύπρο που ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη με θέμα την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η μετάβαση των ηγετών των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην Ελβετία μοιάζει πάρα πολύ δύσκολη, από τη στιγμή που οι θέσεις Αθήνας και Άγκυρας στο επίμαχο ζήτημα εμφανίζονται προς το παρόν αγεφύρωτες. Αυτός είναι και ο λόγος που η έμφαση αναμένεται να δοθεί στην επίτευξη ενός μίνιμουμ συνεννόησης ώστε οι συνομιλίες να μπορέσουν να συνεχιστούν σε ένα μεταγενέστερο στάδιο.
Το πρώτο μέρος της διάσκεψης, όπου έγιναν εισηγήσεις από όλες τις πλευρές ολοκληρώθηκε το μεσημέρι και ακολούθησε γεύμα εργασίας, ενώ η διάσκεψη θα συνεχιστεί το απόγευμα με την ουσία των διαπραγματεύσεων στα θέματα Εγγυήσεων και Ασφάλειας.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Νίκο Κοτζιά (ο οποίος το πρωϊ της Πέμπτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη), η Τουρκία από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η Βρετανία από τον Μπόρις Τζόνσον. Τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών συνοδεύουν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαικές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, καθώς και τουλάχιστον δύο καθηγητές με ειδίκευση σε θέματα Διεθνούς Δικαίου.
Είναι σαφές ότι δεδομένων των διαφορών Αθήνας – Άγκυρας, πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων δύσκολα θα υπάρξει. Η Αθήνα επιθυμεί την πλήρη κατάργησή τους και η Άγκυρα την τροποποίηση του σημερινού καθεστώτος ώστε να διατηρηθεί και για μία μεταβατική περίοδο (ως και 15 ετών) με παραμονή ενός αριθμού στρατευμάτων.
Ωστόσο, η τουρκική ιδέα να παρέχονται εγγυήσεις στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και να είναι αυτή που θα τις ενεργοποιεί είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τη Λευκωσία και την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι διαφορές θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με ιδέες, όπως η σύναψη ενός Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας – Κύπρου.
Στο θέμα της σταδιακής αποχώρησης των στρατευμάτων κατά την εφαρμογή της λύσης, η εξεύρεση συμβιβασμού ίσως να ήταν ευκολότερη. Ακόμη και το Λονδίνο, ως τρίτος παράγων της εξίσωσης, μοιάζει να κατανοεί τις τουρκικές ανησυχίες. Το Λονδίνο όμως εμφανίζεται αντίθετο στη δημιουργία μίας κυρίαρχης στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Τετάρτης κατατέθηκαν από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά οι χάρτες για το εδαφικό
– απαραίτητη προϋπόθεση για να διεξαχθεί την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου η διεθνής Διάσκεψη (στην εναρκτήρια τελετή της οποίας θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ αλλά και εκπρόσωποι των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ).
Οι Ελληνοκύπριοι προσφέρουν ποσοστό 28,2% στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και οι Τουρκοκύπριοι ζητούν ποσοστό 29,2%. Τα ποσοστά κινούνται στο πλαίσιο όσων είχαν συζητηθεί στο Μον Πελεράν. Δεν έχει γίνει σαφές αν η Μόρφου περιλαμβάνεται στην τουρκοκυπριακή πρόταση, αλλά η Λευκωσία κατέθεσε γραπτή επιστολή με τις αιτιάσεις της επί της πρότασης αυτής. Την ίδια στιγμή συνεχίζονταν οι συζητήσεις εμπειρογνωμόνων για άλλα θέματα, με έμφαση στο περιουσιακό και στη διακυβέρνηση.