Κυτίο παραπόνων έχει καταστεί το γραφείο του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση (φωτογραφία). Βουλευτές από όλες τις παρατάξεις διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος τείνει να καταργηθεί, δεδομένου ότι οι υπουργοί, και ειδικά εκείνοι των λεγομένων παραγωγικών υπουργείων, δεν προσέρχονται στο Κοινοβούλιο για να απαντήσουν στα ερωτήματα των βουλευτών ή, όταν το κάνουν, εμφανίζονται με έξι μήνες καθυστέρηση!
nnn
Μαθαίνω μάλιστα πως ο κ. Βούτσης έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου με τη νέα χρονιά να περιοριστεί το πρόβλημα αυτό και να καταστεί πιο συνεπής η παρουσία των υπουργών στη Βουλή. Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Βουλής είχε όλο το προηγούμενο διάστημα επενδύσει στη «φιλοτιμία» των υπουργών, το γεγονός ότι αυτή δεν αποδείχθηκε τελικά αρκετή τον προσανατολίζει σε πιο «ριζοσπαστικά» μέτρα. Μαθαίνω πως εξετάζει μεταξύ άλλων να θεσπίσει απουσίες για τους υπουργούς, που μετά από κάποιον αριθμό αυτοί θα υφίστανται κυρώσεις. Αναμένουμε λοιπόν τις πρωτοβουλίες του.
Μια συριζαίικη φάμπρικα
Ακόμη μαθαίνω πως ο Πρόεδρος της Βουλής είναι σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου προκειμένου να παύσει η «φάμπρικα» με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Οι πράξεις αυτές είναι, όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, έκτακτης μορφής νομοθέτηση που παρακάμπτει το Κοινοβούλιο, το οποίο έρχεται εκ των υστέρων να επικυρώσει με νόμο το περιεχόμενο της Πράξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά να εκδίδει με ρυθμό πυροβόλου τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Για την ιστορία, σάς υπενθυμίζω ότι συνολικά επί Νέας Δημοκρατίας, όταν Γενικοί Γραμματείς της κυβέρνησης ήταν οι Παναγιώτης Μπαλτάκος και Φώτης Καϋμενάκης, πέρασαν 17 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Δείτε τώρα τι γίνεται επί ΣΥΡΙΖΑ:

nnn
Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι από τον Ιανουάριο του 2015 έως και σήμερα, όταν τη θέση του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης ανέλαβαν διαδοχικά ο Σπύρος Σαγιάς και ο Μιχάλης Καλογήρου, πέρασαν 34 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή οι διπλάσιες σε σχέση με εκείνες της ΝΔ. Ο Πρόεδρος της Βουλής θεωρεί πως οι 51 αυτές ΠΝΠ είναι στίγμα στην ιστορία του Κοινοβουλίου και θέλει να πάψει αυτή η πρακτική. Το εάν θα τα καταφέρει φοβάμαι πως εξαρτάται περισσότερο από την τρόικα παρά από τους υπουργούς της κυβέρνησης.
Gulfstream σε ετοιμότητα
Μου λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου ειδοποίησε την αεροπορική βάση της Ελευσίνας να έχει έτοιμο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος Gulfstream, μαζί με τα σχέδια πτήσεως για τη Γενεύη, ώστε, εάν απαιτηθεί, να μεταβεί στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Το περίεργο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε να βρίσκεται σε ετοιμότητα το πρωθυπουργικό αεροσκάφος από τις 11 Ιανουαρίου ως τις 16 Ιανουαρίου με πιθανότερη ημερομηνία πτήσεως αυτή του Σαββάτου. Τι σημαίνει αυτό; Οτι κάτι παραπάνω θα γνωρίζει ο κ. Τσίπρας για τις συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη για το Κυπριακό.
Γύρω-γύρω όλοι στο ΠαΣοΚ
Οπως και να το δει κανείς έχει την πλάκα του. Το Σάββατο, η προγραμματισμένη (το λέω έτσι γιατί εάν δεν πραγματοποιηθεί, αμαρτίαν ουκ έχω) συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τους πρώην και νυν βουλευτές του ΠαΣοΚ θα είναι στην ουσία ένα γεύμα. Στο κεντρικό τραπέζι, οι διοργανωτές της εκδήλωσης έχουν βάλει ως συνδαιτυμόνες τη Φώφη Γεννηματά, τον Ευ. Βενιζέλο, τον Γ. Παπανδρέου, τον Απ. Κακλαμάνη, τον Στ. Ξεκαλάκη (τον θυμάστε; Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ), τον Β. Κεγκέρογλου και τον Δ. Κρεμαστινό. Στο ίδιο τραπέζι επρόκειτο να καθίσει με όλους τους παραπάνω και ο Κ. Σημίτης, ο οποίος ειδοποίησε ότι δεν θα παραστεί (προφανώς θα το ξανασκέφτηκε). Ποια θα είναι η τελική σύνθεση του τραπεζιού θα σας γελάσω.
Και λιποθυμία στην Κω


Θερμή μου λένε ότι ήταν η υποδοχή του Κυρ. Μητσοτάκη από τον δήμαρχο Κω Γ. Κυρίτση, ο οποίος τον υποδέχτηκε στα σκαλιά του δημαρχείου. Ο κ. Μητσοτάκης κάπως αιφνιδιάστηκε, όχι από την υποδοχή, αλλά από τα φλας των φωτογράφων: «Δήμαρχε, τι έγινε; Ολοι οι φωτογράφοι για σένα ήρθαν…». Ακολούθησε σύσκεψη με δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νησιού. Αλλά, ω του θαύματος, μόλις άρχισε η σύσκεψη διακόπηκε και συγκεκριμένα μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Τι είχε συμβεί; Ο (τοπικός) αξιωματούχος της Πολεμικής Αεροπορίας έπεσε… λιπόθυμος και δεν υπήρχε βάρδια του ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει. Οχι, δεν λιποθύμησε ο άνθρωπος επειδή είδε τον κ. Μητσοτάκη και τον άκουσε να ομιλεί, αλλά από την πολυκοσμία.

HeliosPlus