Και δεύτερο «όχι» στην έκδοση άλλων δύο τούρκων αξιωματικών ακούστηκε σήμερα στην αίθουσα του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, αυτή τη φορά από τον εισαγγελέα της έδρας και αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Αρνητική ήταν χθες, Τρίτη, ως προς την έκδοση των δύο πρώτων τούρκων αξιωματικών η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θεοδώρου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η δικαστική εξέλιξη, με άλλη δικαστική σύνθεση, την προσεχή Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, για τους τελευταίους τέσσερις αξιωματικούς – συνολικά είναι οκτώ.
Ο κ. Βουρλιώτης ολοκλήρωσε την αγόρευσή του καταχειροκροτούμενος, συμπυκνώνοντας το πνεύμα της σε μία φράση: «Ακόμα και αν ειναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας, δεν πρέπει να εκδοθούν».
Ο αντεισαγγελέας τόνισε ότι και μόνον η πιθανότητα περιστολής δικαιωμάτων πρέπει να οδηγήσει στη μη έκδοση, ενώ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στον νομικό πολιτισμό που διαθέτει η Ελλάδα, στο ύψος του οποίου πρέπει να σταθούν οι έλληνες δικαστές. Ο ίδιος δεν στάθηκε διόλου στην αθωότητα ή ενοχή των φερόμενων ως πραξικοπηματιών, ενώ επεσήμανε ότι όποιοι και αν είναι, ό,τι και αν έχουν κάνει, προέχει ότι ήλθαν στη χώρα ως ικέτες.
«Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν, ακόμη και αν είναι εχθροί της Ελλάδας»
Αναλυτικότερα, ο εισαγγελέας της έδρας, είπε:
«Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος· αυτό είναι αδύνατον. Καθένας πρέπει να τύχει απόλαυσης δικαιωμάτων, σε κάθε χώρα με την οποία συμβάλλεται. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει, αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται μόνον η αίτηση ασύλου, αλλά και ο φόβος. Και το ερώτημα είναι, υπάρχει εδώ; Αλήθεια, υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση απο τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου; Δεν μπορούμε να πούμε “νίπτω τας χείρας” και πάρτε τον».
Και συνέχισε:
«Θα κρυβόμασταν πίσω από το δάχτυλο μας αν λέγαμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία, και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνον η πιθανότητα του να έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων, και μόνον η πιθανότητα, μικρή ή μεγάλη (εγώ οδηγούμαι στη βεβαιότητα), νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για την έκδοσή τους. Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί , αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει, εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν, ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδας».
«Θα ήμασταν νεκροί αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα»
«Δεν φύγαμε (επειδή θέλαμε) από τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε τον θάνατο και το λιντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα, θα ήμασταν νεκροί, ή σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρούμε άσυλο, όχι για να φύγουμε» σημείωσε ένας εκ των εκζητουμένων αξιωματικών.
Αμφότεροι, πάντως, νωρίτερα είχαν επισημάνει ότι είναι αξιωματικοί με βαθμό λοχαγού – ένας, δε, ήταν και πιλότος του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου, οπότε θα ανακοινωθεί και η απόφαση της χθεσινής (σ.σ. Τρίτη) υπόθεσης των δύο «πρώτων» αξιωματικών.