Η είδηση που μεταδόθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ πέρασε χτες στα ψιλά αλλά έχει τεράστια σημασία – αφού μπορεί να μας φέρει στα μαχαίρια με τους Τούρκους.
Προσέξτε την ανακοίνωση: «Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους», αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει βουλευτής της Χρυσής Αυγής , με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί αν υπάρχει σχεδιασμός για την κατοίκηση μικρών και βραχονησίδων. Όπως σημειώνει ο κ. Σαντορινιός, «στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.α.»
Μάλιστα στο έγγραφο σημειώνεται ότι «η μείζονος αυτή από εθνικής πλευράς δράση» η οποία θα ενταχθεί στο Στρατηγικό Ιντερεγκ Ελλάδας-Κύπρου προωθείται ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την επιτελική δομή του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αφού έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Αν η είδηση δεν σας χτυπάει κανένα καμπανάκι, να υπενθυμίσουμε ότι , σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας νησάκια ή βραχονησίδες που έχουν υποδομές ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν οικονομική δραστηριότητα δικαιούνται υφαλοκρηπίδας!
Δηλαδή αν η ελληνική κυβέρνηση δημιουργήσει υποδομές ( ένα μικρό οίκημα, μία δεξαμενή νερού, μία γεννήτρια κλπ) σε μία ακατοίκητη -σήμερα- βραχονησίδα του Αιγαίου επιτρέποντας έτσι π.χ. σε ένα ζευγάρι οικολόγων να ζε μονίμως εκεί παρακολουθώντας θαλασσοπούλια ή δελφίνια , τότε η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα ,σε μία μελλοντική οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, να διεκδικήσει υφαλοκρηπίδα και για τη συγκεκριμένη βραχονησίδα.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ανάλογες προσπάθειες για την δημιουργία υποδομών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οικονομική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά το 1993 , σε διάφορες βραχονησίδες κυρίως την περίοδο (1994-96)που ήταν υπουργός Αιγαίου ο κ. Αντώνης Κοτσακά – στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου τότε και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.
Ιδιαίτερα μάλιστα εάν η ελληνική πλευρά δώσει λαβές για επιθετικές προβοκάτσιες .Μήπως θάπρεπε να ξανασκεφτείτε το θέμα κύριε Σαντορινιέ ;Κύριε Καμμένε; Κύριε Κοτζιά;