Πτώση της τάξεως του 2% σημείωσαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής στις ΗΠΑ. Οι ενδείξεις αυτές αντιστάθμισαν την αίσθηση της αγοράς ότι ο OPEC και άλλοι παραγωγοί (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) θα τηρήσουν τα μεταξύ τους συμπεφωνημένα για μείωση της παραγωγής με στόχο την ανάκαμψη των τιμών.
Έτσι το απόγευμα στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 1,08 δολάρια ή 1,9% στα 56,02 δολάρια το βαρέλι ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 55,85 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού έπεφτε 1 δολάριο ή 1,9% και υποχωρούσε στα 52,99 δολάρια το βαρέλι –εκεί τα χαμηλά της συνεδρίασης βρίσκονταν στα 52,85 δολάρια το βαρέλι.
«Βλέπουμε ότι η αισιοδοξία ότι η απόφαση του OPEC για μείωση της παραγωγής από τον καινούργιο χρόνο και οι υποσχέσεις των μη-μελών του Οργανισμού ότι θα συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια εξουδετερώντεται από τους φόβους ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους για να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά», δήλωσε στο Reuters ο Χανς Βαν Κλιφ της ABN Amro.
Την περασμένη εβδομάδα στοιχεία της Baker Hughes που ανακοινώθηκαν έδειξαν αύξηση των επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ για όγδοο συνεχόμενο μήνα. Επιπλέον, η εταιρεία εκτίμησε ότι οι επενδύσεις για έρευνες κοιτασμάτων και παραγωγή θα αυξηθούν εφέτος κατά 27% στη Βόρεια Αμερική.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι το Δεκέμβριο το Ιράκ (πρόκειται για τη δεύτερη μετά τη Σαουδική Αραβία χώρα παραγωγής του OPEC) αύξησε την παραγωγή του στο επίπεδο-ρεκόρ των 3,51 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η Βαγδάτη έχει υποσχεθεί να μειώσει από τον Ιανουάριο την παραγωγή της κατά 210.000 βαρέλια ημερησίως.
Στις 30 Νοεμβρίου ο OPEC έλαβε ιστορική απόφαση για μείωση της παραγωγής του προκειμένου να ανακάμψουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση για μείωση παραγωγής που λαμβάνει το καρτέλ μετά το 2008. Ανάλογες αποφάσεις που είχε λάβει στο παρελθόν κατά κανόνα καταστρατηγούνταν καθώς οι παραγωγοί δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να χάσουν μερίδια της αγοράς.
Σημειωτέον ότι τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου επιτείνει η ενίσχυση του δολαρίου χάρη στις προσδοκίες της αγοράς για ταχύτερες και μεγαλύτερες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.