Κινεζική επίθεση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Ο Ιανουάριος είναι περίεργος μήνας για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους καθώς έχουν να ασχοληθούν με την ενίσχυσή τους λόγω της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου αλλά και να αντιμετωπίσουν τις τυχόν απώλειες που θα προκύψουν από τη συμμετοχή βασικών τους ποδοσφαιριστών στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Ο Ιανουάριος είναι περίεργος μήνας για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους καθώς έχουν να ασχοληθούν με την ενίσχυσή τους λόγω της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου αλλά και να αντιμετωπίσουν τις τυχόν απώλειες που θα προκύψουν από τη συμμετοχή βασικών τους ποδοσφαιριστών στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Παράλληλα, έχουν να αντιμετωπίσουν και την κινεζική επίθεση!

Αλλος για Γκαμπόν!
Ο βρετανικός Τύπος κατέγραψε τους παίκτες που ήδη έχουν αναχωρήσει για την Γκαμπόν, η οποία θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου. Ασφαλώς υπάρχουν αγγλικοί σύλλογοι που χάνουν βασικούς ποδοσφαιριστές. Για παράδειγμα, η περυσινή πρωταθλήτρια Λέστερ προσπαθεί να απομακρυνθεί από τις τελευταίες θέσεις αλλά θα στερηθεί παίκτες όπως οι Αλγερινοί Μαχρέζ και Σλιμανί.
Σημαντική απώλεια θα είναι για τη Λίβερπουλ ο Σενεγαλέζος Μανέ ο οποίος έχει σημειώσει εννέα γκολ και έχει μοιράσει τέσσερις ασίστ. Η απουσία του 22χρονου κεντρικού αμυντικού από την Ακτή του Ελαφεντοστού Ερίκ Μπεγί ασφαλώς και προβληματίζει τον Ζοζέ Μουρίνιο. Ο πορτογάλος τεχνικός ενδέχεται να προχωρήσει και σε κάποια μεταγραφική κίνηση προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική λειτουργία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μάλιστα είναι γνωστό το ενδιαφέρον για τον Βίκτορ Λίντελοφ της Μπενφίκα.
Τρεις βασικούς ποδοσφαιριστές χάνει η Σάντερλαντ: πρόκειται για τον κεντρικό αμυντικό της Ακτής του Ελεφαντοστού Λαμίνε Κονέ, τον μέσο της Γκαμπόν Ντιντιέ Εντόνγκ και τον τυνήσιο μέσο Χαρζί. Το ίδιο ισχύει και για την Κρίσταλ Πάλας που χάνει τους Ζαχά (Ακτή του Ελεφαντοστού) και Σακό (Μάλι). Συνολικά από τις Πρέμιερ Λιγκ αποχώρησαν για την Γκαμπόν 23 ποδοσφαιριστές. Μία ομάδα που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα είναι η Τσέλσι. Θα μπορούσε να χάσει τον Βίκτορ Μόζες, αλλά η Νιγηρία δεν μετέχει στο τουρνουά. Θυμίζουμε ότι η Τσέλσι έχανε στο παρελθόν παίκτες όπως οι Ντρογκμπά, Εσιέν, Καλού.
Ο Ιανουάριος είναι λοιπόν και ο μήνας των χειμερινών μεταγραφών. Οι ομάδες της κινεζικής Λίγκας δαπανούν τρομακτικά ποσά προκειμένου να προσελκύσουν σπουδαίους παίκτες από τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν διαθέσει σχεδόν 800 εκατ. για μεταγραφές παικτών από την Ευρώπη και μάλιστα η διοργανώτρια αρχή σκέπτεται να μειώσει τον αριθμό των ξένων σε τρεις (από τέσσερις). Σημειώνουμε ότι το πρωτάθλημα της Κίνας ήταν τα δύο τελευταία χρόνια το δεύτερο στον κόσμο σε δαπάνες μετά την Πρέμιερ Λιγκ.
Η νέα κινεζική επίθεση στην Ευρώπη λοιπόν βρίσκεται σε εξέλιξη. Ηδη σπουδαία ονόματα από ευρωπαϊκούς συλλόγους, και όχι μόνο, έχουν κάνει το ταξίδι στην Κίνα καθώς έχουν υπογράψει ακριβά συμβόλαια με διάφορες ομάδες.

Ποσά που ζαλίζουν
Την αρχή έκανε ο Βραζιλιάνος Οσκαρ καθώς η Σανγκάη SIPG έδωσε 60 εκατ. ευρώ στην Τσέλσι και πρόσφερε σε αυτόν ετήσιο συμβόλαιο 23 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, ιταλικά δημοσιεύματα ανέφεραν ένα εξωφρενικό ποσό που φέρεται να προσφέρει η ίδια ομάδα για την απόκτηση του επιθετικού από την Γκαμπόν, του Πιερ-Ερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Σύμφωνα με αυτό, οι Κινέζοι χτύπησαν την πόρτα της Ντόρτμουντ προσφέροντας 150 εκατ. ευρώ και στον παίκτη 41 εκατ. ετησίως! Η Σανγκάη SIPG έχει επίσης στο ρόστερ της τον Βραζιλιάνο Χουλκ για τον οποίο έδωσε 55 εκατ. ευρώ στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.
Αυτή τη στιγμή ο καλύτερα αμειβόμενος παίκτης στην Κίνα θα είναι ο αργεντινός επιθετικός Κάρλος Τέβες, ο οποίος άφησε την Μπόκα Τζούνιορς για τη Σανγκάη Σενχουά. Υπέγραψε συμβόλαιο δύο χρόνων με ετήσιες αποδοχές 38 εκατ. ευρώ!
Πριν από λίγες ημέρες, η γαλλική εφημερίδα «Εκίπ» ανέφερε ότι κινεζική ομάδα χτύπησε την πόρτα του Ανχελ Ντι Μαρία ενώ ο ιταλικός και ο ισπανικός Τύπος αποκάλυψαν πως η Χεμπέι έχει δείξει ενδιαφέρον για τον Πέπε της Ρεάλ Μαδρίτης στον οποίο προσφέρει 15 εκατ. ευρώ. Στη Χεμπέι βρίσκεται και ένας πρώην παίκτης της Παρί, ο Εζεκιέλ Λαβέτσι, με συμβόλαιο 26 εκατ. ευρώ.

«Πόρτα» στη Γιούβε για 15,5 εκατ. ετησίως

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του Βέλγου Αξελ Βίτσελ, ο οποίος απέρριψε την πρόταση της Γιουβέντους προτιμώντας να αγωνιστεί στην Τιανγίν Κουανγιάν, η οποία είναι νεοφώτιστη στην πρώτη κατηγορία της Κίνας.

«Από τη μία πλευρά ήταν ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ όπως η Γιουβέντους, από την άλλη όμως υπήρχε μια απίστευτη προσφορά την οποία έπρεπε να σκεφθώ για το μέλλον της οικογένειάς μου» εξήγησε ο 28χρονος Βίτσελ, ο οποίος θα εισπράττει 15,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Στη Γιουβέντους πάντως δεν φάνηκε να στενοχωρήθηκαν καθώς κινήθηκαν αστραπιαία και έκλεισαν τον 28χρονο αμυντικό της Τζένοα Τόμας Ρινκόν.
Αυτά βλέπει πάντως ο Ρόμαν Αμπραμόβιτς και ετοιμάζεται να προσφέρει νέο συμβόλαιο στον Ντιέγκο Κόστα ώστε να τον κρατήσει στην Τσέλσι. Πάντως, δημοσιεύματα στην Αγγλία έχουν αναφέρει πως ήδη ομάδα από την Κίνα τον έχει βάλει στο μάτι. Οσον αφορά την Τσέλσι πάντως, με τα χρήματα που πήρε από τους Κινέζους για τον Οσκαρ φιλοδοξεί να φέρει στο Στάμφορντ Μπριτζ τον Αρτούρο Βιδάλ της Μπάγερν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.