ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Ανησυχεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για την καθυστέρηση τροποποίησης του πλαισίου αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Ανησυχία…
Ανησυχεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για την καθυστέρηση τροποποίησης του πλαισίου αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ο εορτάζων Γιάννης Στουρνάρας (σκίτσο) περίμενε την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή μέχρι το τέλος του 2016, ωστόσο στην κυβέρνηση δεν του έκαναν τη χάρη. Ü Ο κεντρικός τραπεζίτης είναι αισιόδοξος ότι εφόσον περάσει από το Κοινοβούλιο η απαλλαγή από ποινικές ευθύνες τραπεζικών στελεχών που θα υπογράψουν «κουρέματα» δανείων και η εισαγωγή νέων εργαλείων αναχρηματοδότησης, θα επιταχυνθεί η εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
…και προσδοκίες
Το γεγονός αυτό, εκτιμά ο κ. Στουρνάρας, θα απελευθερώσει πόρους που σήμερα είναι δεσμευμένοι για τη στήριξη προβληματικών επιχειρήσεων και οι οποίοι θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς. Ü Βέβαια, θα πρέπει πρώτα οι εισηγήσεις τους να γίνουν και νόμοι του κράτους. Με τόσα που έχουν δει τα μάτια του από τις αρχές του 2015, ακόμη και σήμερα, παρά τη μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης, αγωνιά για το αν τα νομοσχέδια θα φτάσουν όπως πρέπει στη Βουλή.

Προετοιμασία
Κανονικά συνεχίζεται η επεξεργασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από ESM και ΟΔΔΗΧ έτσι ώστε όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση να εφαρμοστούν άμεσα. Αυτό δεν φαίνεται να γίνεται πριν από το Eurogroup του Φεβρουαρίου στις 20 του μήνα. Ü Ωστόσο, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE συνδέεται και με τη δέσμευση των πιστωτών, έστω και προφορική, για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Καμπανάκι

«Αν διαιωνιστεί η σημερινή κατάσταση επιτροπείας από ξένους τεχνοκράτες, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ είτε θα παραμείνει στα χαρτιά, με υποκατάσταση της απουσίας ουσιαστικής συμμετοχής από κάποια ειδική επιτροπεία, είτε θα λυθεί κάποια στιγμή μέσω της αποχώρησης της Ελλάδας από την ΕΕ»
επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ Μιχάλης Μασουράκης στο εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου με αφορμή την είσοδο της χώρας στο 8ο μνημονιακό έτος. Βοήθειά μας…

Το τίμημα…
Ηταν κοινό μυστικό στη χρηματιστηριακή αγορά ότι η δημόσια πρόταση της οικογένειας Κουκούντζου, που ελέγχει την εισηγμένη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ανελκυστήρων Κleemann, για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας θα συναντούσε σημαντικές δυσκολίες λόγω του «χαμηλού», όπως υποστήριζαν στην πιάτσα, τιμήματος (2,02 ευρώ ανά μετοχή) σε σχέση με την πραγματική αξία της εταιρείας.

…και οι προβλέψεις
Και όντως οι προβλέψεις τείνουν να επιβεβαιωθούν. Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου λήγει η περίοδος αποδοχής και η εταιρεία MCA Orbital Global Holdings που υπέβαλε τη δημόσια πρόταση είχε μέχρι την περασμένη Πέμπτη συγκεντρώσει μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 78,8% του μετοχικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι για να πετύχει η πρόταση, στόχος είναι η συγκέντρωση τουλάχιστον ποσοστού 90% και εν συνεχεία η άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς (squeeze out) για τις μετοχές των υπολοίπων μετόχων οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τη δημόσια πρόταση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.