Η σημερινή Ελλάδα αποτελεί περίπτωση φθίνοντος έθνους, το οποίο εκλαμβάνει τις έμμονες μυθολογικές ιδέες για τον εαυτό του ως ρεαλιστική αυτεπίγνωση.
Π. Κονδύλης
Το ωραιότερο ερείπιο της Ελλάδας είναι ο λαός της, έγραφε ενάμιση αιώνα πριν ο Εντμουντ Αμπού σε μια προφανώς ισοπεδωτική αλλά όχι εντελώς άδικη κριτική, με αφορμή τις εμπειρίες που αποκόμιζε από τη μετεπαναστατική Ελλάδα. Τα χρόνια της κρίσης αποκάλυψαν και πάλι όλες τις κακοδαιμονίες, όλες τις παθογένειες που τα χρόνια ευμάρειας είχαν κρύψει κάτω από το χαλί. Θεωρίες συνωμοσίας, ανορθολογικές αντιλήψεις, δεισιδαιμονίες και καταφυγή σε κάθε είδους φαιδρές συνταγές σωτηρίας κυριαρχούν σε μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
Η περίπτωση Σώρρα δεν είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Υποκρύπτει πολύ βαθύτερες διεργασίες και ένα τραγικό έλλειμμα αυτοσυνείδησης, που δεν περιορίζεται μόνο σε κάποια στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Βλέπεις γιατρούς, μηχανικούς, ψυχολόγους(!) να ακολουθούν φανατικά έναν δημαγωγό-απατεώνα που αυτά τα οποία υπόσχεται δεν αντέχουν ούτε στη λογική ενός μικρού παιδιού.
Για να μην εθελοτυφλούμε, ο Σώρρας δεν προέκυψε από το πουθενά. Βρήκε πρόσφορο έδαφος που καλλιεργήθηκε από μια αντισυστημική λαϊκιστική ρητορεία με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ και όλο το αντιμνημονιακό μπλοκ. Ποια η διαφορά από τα 600 δισ. του Σώρρα από το σκίσιμο του Μνημονίου με έναν νόμο και ένα άρθρο; Γιατί απορούμε για αυτούς που τρέχουν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους με τα περιβόητα ομόλογα όταν ζήσαμε –και ζούμε –το κίνημα τού «Δεν πληρώνω»…
Τα επτά χρόνια της κρίσης δεν αποδόμησαν μόνο το πολιτικό σύστημα. Διαμόρφωσαν ατομικές και συλλογικές πεποιθήσεις, ανέδειξαν ψευδαισθήσεις και διαμόρφωσαν μια κουλτούρα εθνικολαϊκιστικής δημαγωγίας. Εβγαλαν στον αφρό πρόσωπα και μορφώματα, από τον Σώρρα μέχρι τη Χρυσή Αυγή που επενδύουν στο μίσος και στην άγνοια και αναδεικνύουν τις χειρότερες πτυχές του χαρακτήρα μας.
Η καχυποψία, οι θεωρίες συνωμοσίας, ο ευρωσκεπτικισμός έχουν εγκατασταθεί πλέον για τα καλά σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, που αρνούνται να δεχθούν την πραγματικότητα, τρέφονται από μια τοξική αγανάκτηση. Οσο αυτές οι αντιλήψεις, αυτές οι νοοτροπίες εξακολουθούν να είναι αποδεκτές, τόσο η Ελλάδα αντί να βγαίνει θα βουλιάζει στην κρίση…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ