To 2016 αποδείχθηκε κομβικής σημασίας για το Χρηματιστήριο που γιόρτασε τα 140 χρόνια λειτουργίας του. Οχι μόνο γιατί καταγράφηκε η πρώτη εισαγωγή εταιρείας στην Κύρια Αγορά του ΧΑ ύστερα από δύο χρόνια αλλά και γιατί ξεκίνησε η αγορά εταιρικών ομολόγων. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση του πυλώνα της χρηματιστηριακής αγοράς για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων έχει παγιωθεί ως κεντρική επιλογή. Αλλωστε συνιστά και διεθνή τάση. Στον χρηματοοικονομικό χώρο της Ευρώπης θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι για να επιτευχθούν μακροχρόνια αναπτυξιακά αποτελέσματα απαιτείται να προστεθεί μια δεύτερη μηχανή στην οικονομία, αυτή της αγοράς κεφαλαίων. Η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να ενισχύσει άμεσα τις επιχειρήσεις μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων ή μετοχών, κάτι που συνέβη το 2016 από τρεις εταιρείες που εισήγαγαν μετοχές ή ομόλογα στην Κύρια και Εναλλακτική Αγορά.
Η αγορά μας δύναται να αξιοποιήσει την παγκόσμια ρευστότητα –ενδεικτικά αναφέρω ότι στο ΧΑ το 61% της κεφαλαιοποίησης και το 57,6% του τζίρου προέρχονται από αλλοδαπούς επενδυτές. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή κατανομή των πόρων εντός ενός πλαισίου με διεθνείς αποδεκτούς κανόνες. Οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν υιοθετήσει το σύγχρονο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για την κεφαλαιαγορά, το οποίο ακολουθεί πλήρως και η Ελλάδα. Η αγορά μας διαθέτει τρία ακόμα χαρακτηριστικά:
Πρώτον, έχει τη δυνατότητα κάλυψης ακόμα και μεγάλων εκδόσεων, καθώς για την περίοδο 2012-2016 βρέθηκε στην 3η θέση στην Ευρώπη με βάση το ύψος της άντλησης κεφαλαίων. Δεύτερον, η ρευστότητά της σε όρους συναλλακτικής δραστηριότητας δεν είχε καμία απόκλιση από την τάση που διαμορφώθηκε στην Ευρώπη. Τρίτον, ο μηχανισμός αποκάλυψης τιμής λειτουργεί αποτελεσματικά, αφού η κυκλοφοριακή ταχύτητα είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν το 2017 κίνητρα για τους ειδικούς διαπραγματευτές οι οποίοι θα συμβάλουν στην αύξηση της ρευστότητας στις εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει συνεχής τυποποίηση του κανονιστικού πλαισίου που επιβάλλει τη βελτίωση της λειτουργικότητας των αγορών ώστε αυτές να παρέχουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, θα τεθούν άμεσα σε ισχύ σημαντικές κανονιστικές και λειτουργικές βελτιώσεις της αγοράς. Επίσης θα τεθεί σε εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο η CSDR, η οποία θα ρυθμίζει ζητήματα των αποθετηρίων.
Το 2016 με ενδιαφέρον παρατηρήσαμε στην Ευρώπη να διαμορφώνεται συναντίληψη για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και των μηχανισμών χρηματοδότησής του. Στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο επιτακτικό μέσα από την κρίση να επαναπροσδιοριστεί το παραγωγικό μοντέλο αναπτύσσοντας και αναδεικνύοντας ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες που θα απευθύνονται σε καταναλωτές και επενδυτές εντός και εκτός συνόρων. Η επιχειρηματικότητα ως αντίληψη και οι επιχειρήσεις ως φορείς τίθενται στο επίκεντρο αυτής της νέας πραγματικότητας, ενώ η χρηματοδότηση μέσω και του Χρηματιστηρίου θα επιταχύνει τα θετικά αποτελέσματα.
Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης είναι διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ