Αντιμέτωποι με φουσκωμένους άμεσους και έμμεσους φόρους βρίσκονται από την Πρωτοχρονιά χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι καλούνται μέσα στο 2017 να πληρώσουν το «μάρμαρο» του αυξημένου λογαριασμού των 2,5 δισ. ευρώ.
Τα αλλεπάλληλα φορολογικά χτυπήματα αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια.
Κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν σε λίγους μήνες και θα αφορούν τα εισοδήματα 2016 θα προκύψουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς η παρακράτηση φόρου που πραγματοποιήθηκε το 2016 με τα νέα μειωμένα αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες αφορά τους μισούς μήνες του συγκεκριμένου έτους.
Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του φόρου είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν επιπλέον επιβαρύνσεις για μεγάλο αριθμό μισθωτών και συνταξιούχων.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, αν επιμείνουν οι δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν τον χρόνο πάνω από έναν μισθό ή σύνταξη αντίστοιχα.
Το ηλεκτρονικό χρήμα
Και σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει από 1ης Ιανουαρίου 2017 να συγκεντρώνουν αποδείξεις με τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, μεταφορά ποσού από λογαριασμό σε λογαριασμό, e-banking κ.τ.λ.). Σε αντίθετη περίπτωση καραδοκεί πέναλτι φόρου 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.
Στο 2017 όμως έκαναν ποδαρικό οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. Καύσιμα, τσιγάρα, σταθερά τηλέφωνα και Internet, καφές και ΦΠΑ σε αρκετά νησιά του Αιγαίου πήραν την ανηφόρα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά μεγάλη αύξηση των εσόδων λόγω της νέας αυτής φορολογικής επιδρομής.
Από την άλλη, οι άμεσοι φόροι που επιβάλλονται στα δηλωθέντα ή τεκμαρτά εισοδήματα θα φανούν μόλις οι φορολογούμενοι πατήσουν το κουμπί «Αποστολή» της νέας φορολογικής δήλωσης, που ειδικά για εφέτος αναμένεται να συμβεί αρκετά πιο νωρίς σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.
Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, τους φορολογουμένους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα, κερδισμένοι των φορολογικών αλλαγών που επήλθαν στα εφετινά εισοδήματα και θα φανούν στα νέα εκκαθαριστικά θα είναι οι περισσότεροιελεύθεροι επαγγελματίες και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Οσον αφορά τις αλλαγές στη φορολογία των ιδιοκτητών ακινήτων, αναμένεται να υπάρξουν νέες αντικειμενικές αξίες ως τα μέσα του 2017, ενώ αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση και στον ΕΝΦΙΑ με εφαρμογή μικρού αφορολογήτου και περισσότερων φορολογικών συντελεστών ώστε να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Ωστόσο στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ όποια αλλαγή και αν γίνει το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο όσον αφορά τις εισπράξεις του κράτους. Για το 2017 ο στόχος είναι να βεβαιωθούν περίπου 3,2 δισ. ευρώ και να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ.
Μείωση αφορολογήτου
Το βασικό χτύπημα στα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων έχει προκύψει από τη μείωση του αφορολογήτου. Πλέον έχει διαμορφωθεί στις 8.636 ευρώ για άγαμους χωρίς παιδιά και φθάνει στις 9.545 ευρώ για έγγαμους με 3 παιδιά.
Εκτιμήσεις φοροτεχνικών κάνουν λόγο ότι πάνω από 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους λόγω της μείωσης του αφορολογήτου και των αλλαγών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος αλλά και στην κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης.
Εφέτος η μηνιαία παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους (από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο) με το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ και τις πιο ευνοϊκές κλίμακες. Τους επόμενους επτά μήνες (Ιούνιο – Δεκέμβριο) η παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε με βάση τα νέα μειωμένα αφορολόγητα όρια και τις νέες φορολογικές κλίμακες.
Ετσι, η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα γίνει αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2017 με τις νέες κλίμακες επί του συνόλου των αποδοχών που θα έχουν εισπράξει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και για τους 12 μήνες του τρέχοντος έτους. Αυτό θα οδηγήσει χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους να κληθούν να καταβάλουν πρόσθετους φόρους.
Εισόδημα από ενοίκια
Οι μεγάλοι φοροχαμένοι του 2017 αναμφισβήτητα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, καθώς δεν υπάρχει κανένας που θα πληρώσει λιγότερους φόρους. Αυτό διότι αυξήθηκαν οι συντελεστές φορολογίας σε όλα τα κλιμάκια εισοδήματος.
Ειδικότερα, οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα θα φανούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων, καθώς τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% (από 11%) για ποσά ως 12.000 ευρώ, 35% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 ως και 35.000 ευρώ και 45% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος που υπερβαίνει τα 35.001 ευρώ.
Ετσι, για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια 10.000 ευρώ ενώ εφέτος πλήρωσε φόρο 1.100 ευρώ, το 2017 για το ίδιο εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει 1.500 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 400 ευρώ.
Οι αγρότες
Με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα φορολογηθούν οι αγρότες για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι θα απολαύσουν αφορολόγητο όριο από 8.636 ως 9.545 ευρώ, ενώ στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα επιβληθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ καταργήθηκε.
Αγρότες με 21.500 ευρώ ετήσιο εισόδημα και άνω θα δουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Αντίθετα, όσοι δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα από το όριο των 21.500 ευρώ θα έχουν μείωση φορολογίας.
Ενδεικτικά σε εισόδημα 5.000 ευρώ ο φόρος είναι μηδενικός έναντι 650 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015. Στα 10.000 ευρώ η ελάφρυνση φτάνει τα 1.100 ευρώ, ενώ στα 30.000 ευρώ προκύπτει επιβάρυνση 1.756 ευρώ.Οι αγρότες θα επιβαρυνθούνκαι με προκαταβολή φόρου, η οποία αυξήθηκε από το 75% στο 100% του κύριου φόρου.
Παράδειγμα:
Παγίδα για ζευγάρια, ανέργουςκαι φοιτητές
Με μια «ντρίμπλα» της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον νέο νόμο για τις υποχρεωτικές αποδείξεις με κάρτα και δεν είναι άλλο από το πώς θα συγκεντρώνουν τον μαγικό αριθμό τα παντρεμένα ζευγάρια, ιδιαίτερα μάλιστα αν ένας από τους δύο συζύγους δεν διαθέτει εισοδήματα αλλά τον πιάνουν τα τεκμήρια ή δεν έχει συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό αποδείξεων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», εξετάζεται να υπολογίζεται για κάθε σύζυγο χωριστά το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει αλλά το άθροισμα να μπορεί να το καλύψει ο ένας από τους δύο.
Παράδειγμα:
-Ο σύζυγος με εισόδημα 15.000 ευρώ: Αποδείξεις 1.750 ευρώ.
-Η σύζυγος με εισόδημα 10.000 ευρώ: Αποδείξεις 1.000 ευρώ.
-Σύνολο αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει η οικογένεια: 2.750 ευρώ.
Τι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών: Αν τα 2.750 ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από τον έναν σύζυγο, να καλύπτει συνολικά και τους δύο.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος που θα δίνει απαντήσεις στα εκατοντάδες ερωτήματα πολιτών για το πώς θα χτίσουν το αφορολόγητο. Για παράδειγμα, ηλικιωμένος άνω των 70 ετών με σύζυγο κάτω των 70 ετών. Ο σύζυγος που είναι πάνω από 70 ετών μπορεί να μαζεύει αποδείξεις με μετρητά, ενώ η σύζυγος μόνο με κάρτα. Πάντως και οι δύο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις.
Ανεργοι χωρίς εισόδημα αλλά με τεκμήρια προς το παρόν θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις με κάρτα, αφού δεν εξαιρούνται από τον νόμο.
Από την άλλη, η αναγνώριση των ιατρικών δαπανών θα γίνεται μόνο αν η πληρωμή έχει γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο (κάρτες, μεταφορά λογαριασμού κ.τ.λ.).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ