Προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, καθώς επίσης για δασκάλους, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εν ολίγοις τους πάντες, συνδιοργανώνει η εταιρεία Kouzi Productions σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στόχος; Η γνωριμία του κοινού με τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ μέσα από ιστορίες που αφορούν τον καθένα και αναδεικνύουν θέματα σημερινά.
Για να πάρουμε μια γεύση: το «Ahmad’s hair» της Σούζαν Κένεν μιλά για έναν νεαρό πρόσφυγα από τη Συρία που προσπαθεί να βρει τον δρόμο του στην Ολλανδία, ενώ το «Sounds of Mazim» είναι η ιστορία ενός κωφού παιδιού που μέσω μιας επέμβασης θα μπορέσει για πρώτη φορά να ακούσει. Στο «Ballet boys» του Κένετ Ελβεμπακ, τρεις νεαροί αναζητούν το μέλλον τους στον χορό και στο «Crowley – Εvery cowboy needs his horse» του Αντρέ Χόρμαν, ένας πιτσιρίκος είναι αποφασισμένος να κάνει πραγματικότητα το όραμά του να γίνει καουμπόι. Και πώς εξηγείται η τρυφερή σχέση ανάμεσα σε ένα κορίτσι, τη Φιλίν με μια βελανιδιά; Η απάντηση βρίσκεται στο ντοκιμαντέρ «Once upon a tree» της Μαρλίν Βαν Ντερ Βερφ.
Θέματα λοιπόν που ενδιαφέρουν, προβληματίζουν αλλά και ψυχαγωγούν. Κάθε ντοκιμαντέρ είναι μια ιστορία που μιλάει για εφηβεία, φιλία, οικογένεια, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, χορό, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, διαπολιτισμικότητα, μετανάστευση, περιβάλλον.
Είναι σημαντικό που η δράση αυτή έχει την υποστήριξη του idfa, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, στο Αμστερνταμ, και του doxs!, του παλαιότερου και σημαντικότερου γερμανικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους.
H Kouzi Productions δημιουργήθηκε το 2015 από τη δημοσιογράφο και παραγωγό Δήμητρα Κουζή. Ως εταιρεία δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας διεθνείς συνεργασίες στον χώρο του ντοκιμαντέρ: εναλλακτική διανομή, media training, δημιουργική παραγωγή, coaching και ανάπτυξη κοινού σε συνεργασία με παραγωγούς, σκηνοθέτες, διευθυντές, φεστιβάλ, διανομείς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς.
Η κυρία Κουζή διοργανώνει αντίστοιχες δράσεις από το 2007. Στις δραστηριότητές τις θα βρούμε τις Μέρες Ντοκιμαντέρ στις Κυκλάδες 2007-2009, το CineDoc 2009-2016, το Πολιτικό Σινεμά, το Ιδρυμα Friedrich Ebert 2015 έως σήμερα. To KinderDocs, η νέα δραστηριότητα της εταιρείας σε δύο από τα πιο δραστήρια και πρωτοπόρα μουσεία της χώρας μας έχει ανοικτές τις κεραίες του για έναν δίαυλο επικοινωνίας, επαφής και ανταλλαγής μεταξύ των νέων και των ενηλίκων εμπνέοντας έτσι δράσεις μέσα από την ανάδειξη της τέχνης της αφήγησης και του ντοκιμαντέρ.
Οι προβολές και οι παράλληλες δράσεις θα διαρκούν μία έως μιάμιση ώρα και θα γίνονται τις καθημερινές για τα σχολεία και Σαββατοκύριακα για το κοινό. Ο πρώτος κύκλος προβολών αρχίζει στην Αθήνα την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου και στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο PDF που δημοσιεύεται εδώ).
Ολες οι ταινίες KinderDocs προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

HeliosPlus