Το σύνδρομο του «ΟΧΙ» στην Ευρώπη που εκφράστηκε με το ντροπιαστικό δημοψήφισμα Τσίπρα τον Ιούλιο του 2015 εξακολουθεί να διαπερνά την κοινή γνώμη. Δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ελληνικός λαός μέσα στην απελπισία του ύστερα από πολυετή μνημόνια που τον έχουν γονατίσει παρασύρεται από τους λαϊκιστές και φλερτάρει πάλι με την καταστροφή.
Οι φωνές για την έξοδο της χώρας από το Ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή συνεχίζουν να αντηχούν,παρά το ότι είναι σαφές ότι μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε την περαιτέρω εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας – μετά μάλιστα από 7 χρόνια αιματηρών θυσιών και λιτότητας.
Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα, οι πολίτες εμφανίστηκαν διχασμένοι ανάμεσα στο Ευρώ και τη δραχμή ( 42,5 % θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα θα ήταν καλύτερα με εθνικό νόμισμα ενώ 45,5 % θεωρούν καλύτερο το κοινό νόμισμα )ενώ σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα μάλλον ζημιώθηκε με το Ευρώ!
Σημειώνεται ότι πριν από τα μνημόνια η κοινή γνώμη βρισκόταν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση – το 2009 το 64,5 % των πολιτών απαντούσε (στην ίδια εταιρεία δημοσκοπήσεων) ότι η Ελλάδα μάλλον ωφελήθηκε από το ευρωπαϊκό νόμισμα.
Γίνεται πλέον σαφές ότι το αντιευρωπαϊκό ρεύμα θεριεύει και στην Ελλάδα ,μετά το BREXIT και τις εκλογικές επιτυχίες της Λε Πέν στη Γαλλία .Και είναι επείγουσα ανάγκη όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα αντί να ασχολούνται με τις καθημερινές αστοχίες της κυβέρνησης Τσίπρα να προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης για την κατάρα της δραχμής.
Ακόμη και ο κ.Τσίπρας είχε εξηγήσει τα μειονεκτήματα της δραχμής όταν αποφάσισε να μετατρέψει το «ΟΧΙ » του δημοψηφίσματος σε «ΝΑΙ». Υπογράμμισε ότι μια επιστροφή στη δραχμή θα εξανέμιζε τα εισοδήματα και τις συντάξεις των οικονομικά ανίσχυρων και θα έκανε πλουσιότερους τους οικονομικά ισχυρούς που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Ως γνωστόν, η επιστροφή στην δραχμή θα οδηγούσε σε τεράστια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος με αποτέλεσμα όλα τα εισαγόμενα προϊόντα (καύσιμα, φάρμακα, ανταλλακτικά, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, και κάποια τρόφιμα ) να γίνουν πολλές φορές ακριβότερα ,σπρώχνοντας το φτωχό κομμάτι του πληθυσμού σε απόλυτη εξαθλίωση και πείνα. Επιπλέον θα πολλαπλασίαζε και το χρέος της χώρας που έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να αποπληρωθεί σε ξένο νόμισμα.
Παράλληλα ,ακόμη κι αν τα ελληνικά προϊόντα αλλά και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα γίνονταν φθηνότερα στο εξωτερικό ,οι ξένες επενδύσεις στη χώρα δεν θα ήσαν εξασφαλισμένες αφού η Ελλάδα θα ήταν πλέον εκτός της Ευρωζώνης , σε ζώνη μεγάλης αστάθειας με κύρια χαρακτηριστικά τον πολύ υψηλό πληθωρισμό , την εκτεταμένη φτώχεια ,τις κοινωνικές συγκρούσεις και την πολιτική αναταραχή.
Το μεγαλύτερο ,ωστόσο, μειονέκτημα της εξόδου της χώρας από το Ευρώ με τις σημαντικές τριβές που θα προκαλούσε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Βρυξέλλες θα ήταν η υποβάθμιση των συμμαχιών της χώρας σε σχέση με την πάντα απειλητική και ισχυρή στρατιωτικά Τουρκία . Μια οικονομικά και πολιτικά παραγκωνισμένη Ελλάδα της δραχμής, με κλυδωνιζόμενους δεσμούς με την Ευρώπη , με ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα στην πόρτα της και με οικονομική αδυναμία διατήρησης της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο θα ήταν μεγάλο δέλεαρ για την σημερινή Τουρκία που αναζητεί ευκαιρίες να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα στους γείτονές της.
Οι λαοί αυτοκτονούν όταν παρασυρόμενοι από τους εκάστοτε λαοπλάνους και λαϊκιστές αρνούνται να ακούσουν την λογική : το έκανε ο γερμανικός λαός με την εκλογή του Χίτλερ και οδήγησε στο αιματοκύλισμα όλου του κόσμου στο Ολοκαύτωμα και στην καταστροφή της Γερμανίας .
Το έκανε και ο ελληνικός λαός με την καταψήφιση του Ελ. Βενιζέλου το 1920 που οδήγησε στην Μικρασιατική καταστροφή και στον αφανισμό του Ελληνισμού της Ιωνίας αλλά και με τον αδελφοκτόνο εμφύλιο που δίχασε και γονάτισε την μεταπολεμική Ελλάδα.
Όσο δύσκολα κι αν περνάει ο ελληνικός λαός σήμερα ,δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια στη λογική. Που κάνει την παραμονή στην Ευρώπη του Ευρώ –αν και λιγότερο ελκυστική από το παρελθόν- αναγκαστικό μονόδρομο.