Δωρεάν ελάβετε, δωρεά δότε

22.12.2008.Η Κωνσταντίνα Κούνοβα δέχεται επίθεση από δύο άντρες που της έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο αναγκάζοντάς την να πιει ποσότητα από αυτό.

22.12.2008.Η Κωνσταντίνα Κούνοβα δέχεται επίθεση από δύο άντρες που της έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο αναγκάζοντάς την να πιει ποσότητα από αυτό.

Μια συνδικαλίστρια, Βουλγάρα καθαρίστρια.

Διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της Κωνσταντίνας στη Γαλλία.

Διαδηλώσεις και χρηματικές δωρεές υπέρ της.

Μεταφορά στο χρόνο, μια μικρή, απλή ιστορία πολλά χρόνια πίσω.

Χειμώνας 1977. Ένα άγνωστο, «ανώνυμο» παιδί από κάποιο χωριό της Αργολίδας, ένα παιδί πέραν του κόσμου τούτου πια. Σε ηλικία 4 με 5 χρονών υπέστη σοβαρή βλάβη στην καρδιά από οξεία αμυγδαλίτιδα.

Το ’77 και σε ηλικία 16 ετών, με πρόβλημα μη αντιμετωπίσιμο στην Ελλάδα της εποχής, το παιδί μεταβαίνει στο Σικάγο και στον καλύτερο (Ελληνα) καρδιοχειρουργό της εποχής. Η ελληνική παροικία του Σικάγο διοργανώνει μια φιλανθρωπική βραδιά για να συγκεντρώσει ένα σημαντικότατο όπως αποδείχθηκε ποσό για τα έξοδα του χειρουργείου του εφήβου.

Η επέμβαση πάει καλά, το παιδί γυρίζει στην Ελλάδα.

Τα χρήματα που περισσεύουν παραμένουν στον λογαριασμό της οικογένειάς του με δικαιούχο τη μητέρα του για το χρονικό διάστημα της αποθεραπείας. Αλλά το περίσσευμα από το πολύωρο χειρουργείο, πρέπει αργότερα να διατεθεί για το χειρουργείο ενός άλλου παιδιού που επίσης ζητά την οικονομική βοήθεια της παροικίας διότι έχει κι αυτό σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Φανταστείτε ένα ταμείο που λειτουργεί σαν ένα είδος κουμπαρά για τέτοιες περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μετά το πέρας των έξι μηνών η ελληνική παροικία του Σικάγο ζητά το ποσόν γραπτώς από την μητέρα του παιδιού. Η μητέρα αρνείται να το επιστρέψει. Δεσπότες, δήμαρχοι και άλλοι θεσμικοί παράγοντες δεν καταφέρνουν να την πείσουν.

Η παροικία του Σικάγο βρίσκει την λύση με μια νέα χοροεσπερίδα.

Ακόμα και σήμερα η ιστορία της μητέρας του παιδιού που τελικά πέθανε συνηθίζεται να λέγεται στον τόπο του και στα γύρω χωριά της περιοχής.

Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο λοιπόν διαβάζουμε «δωρεάν ελάβετε, δωρεά δότε». Το αναφέρω ως αγνωστικιστής και ουχί θρησκευόμενος.

Η δωρεά στην περίπτωση της Κούνεβα δεν συνάδει με λογαριασμούς στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Βουλγαρία και δεν συνάδει με ακίνητη περιουσία. Και σίγουρα δεν συνάδει με την εξαργύρωση του πόνου πάνω στο βάθρο της ευρωβουλευτού.

Γιατί τελικά, το «μυστικό» δεν είναι κρυμμένο στον φόβο του Θεού.

Είναι κρυμμένο στην αλληλεγγύη των ανθρώπων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.