VLTs: γιατί δεν ανησυχεί η ελληνική πλευρά από την παρέμβαση της Κομισιόν

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (EEEΠ) σήκωσε το γάντι που πέταξε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εκσυγχρονισμού Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χούμπερτ Γκαμπς

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (EEEΠ) σήκωσε το γάντι που πέταξε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εκσυγχρονισμού Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χούμπερτ Γκαμπς για το εάν οι αλλαγές στον κανονισμό Στεργιώτη (που είχε προκαλέσει το πάγωμα της επένδυσης και την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα δημόσια ταμεία) είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Με ανακοίνωσή της η ΕΕΕΠ ξεκαθαρίζει ότι η χώρα μας έχει έναν από τους αυστηρότερους κανονισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ταVLTsπου στηρίζεται στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκαμπς αναφέρει στην επιστολή του ότι ο νέος κανονισμός (225/2 της 25ης Οκτωβρίου 2016) που ενέκρινε η ΕΕΕΠ «δεν προστατεύει επαρκώς τους παίκτες».
Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή: «Η ΕΕΕΠ με την με αριθμό 225/2/25.10.2016 (Β3528) απόφασή της προχώρησε σε επικαιροποίηση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου για τα παιγνιομηχανήματα τύπου VLT, στηριζόμενη στις διεθνείς επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, που άπτονται των θεμάτων προώθησης του υπεύθυνου παιχνιδιού, καθώς και στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές επί των διαδικασιών και του πλαισίου διεξαγωγής τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα.

Σε κάθε περίπτωση, για να συναχθούν ορθά, τεκμηριωμένα και ολοκληρωμένα συμπεράσματα, η ΕΕΕΠ είναι στη διάθεση των αρμόδιων φορέων, συμπεριλαμβανομένης και της συγκεκριμένης Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να παράσχει συγκριτικά στοιχεία και πλήρη τεκμηρίωση, εάν και εφόσον δεν είναι διαθέσιμα, για τους ισχύοντες κανονισμούς των κρατών-μελών της ΕΕ που αποδεικνύουν ότι ο νέος κανονισμός για τα παιγνιομηχανήματα τύπου VLTsπου εκδόθηκε με την με αριθμό 225/2/25.10.2016 (Β3528) απόφαση της ΕΕΕΠ συγκαταλέγεται στους πιο αυστηρούς σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Ταυτόχρονα η ΕΕΕΠ προτίθεται να παράσχει οποιαδήποτε άλλο στοιχείο κριθεί απαραίτητο».
Δικαίωση του ΟΠΑΠ


Την προηγούμενη εβδομάδα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με μια απόφαση-σταθμό δικαίωσε πανηγυρικά τη συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου – ΟΠΑΠ για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης 35.000VLTs έναντι 560 εκατ. ευρώ που έχει ήδη καταβάλει ο οργανισμός. Με την απόφαση έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα το θέμα, απορρίπτοντας την προσφυγή των 7 καζίνων που ζητούσαν την ακύρωση της σχετικής συμφωνίας. Παράγοντες της αγοράς παιγνίων επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή βάζει τέλος στη δικαστική διαμάχη και δεν υπάρχει κανένας σκόπελος στην έναρξη λειτουργίας τουproject, για το οποίο ο ΟΠΑΠ ήδη εργάζεται πυρετωδώς.
Κυβερνητικές πηγές σε δηλώσεις τους σχετικά με την επιστολή της ΕΕ ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις αποφάσεις της εποπτικής αρχής». Οπως εξηγούσαν «εκτιμούμε ότι η Κομισιόν προέβη σε αυτή την κίνηση για λόγους εντυπώσεων, καθώς το πλαίσιο που έφτιαξε η ΕΕΕΠ κρίνεται από τα αυστηρότερα της Ευρώπης».
Η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να θεωρεί ότι θα προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα από την όλη διαδικασία, καθώς θεωρεί ότι το πλαίσιο που έχει καταρτιστεί είναι πολύ ασφυκτικό, φτάνοντας στο σημείο να εκτιμά ότι ακόμη και σε περίπτωση που υπάρξει παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ελλάδα θα δικαιωθεί. Αλλωστε, το να θέτει ο ίδιος ο παίκτης το ανώτατο ημερήσιο όριο απωλειών ισχύει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.
Χτύπημα στον παράνομο τζόγο


Το ξεπάγωμα της επένδυσης των VLTs αναμένεται να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στον παράνομο τζόγο. Το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους ρυθμίζει και ελέγχει την αγορά, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα τόσο του Δημοσίου όσο και των πολιτών. Η παράνομη αγορά VLTs έχει ετήσια καθαρά έσοδα 1 δισ. ευρώ από 120.000 μηχανές που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, σε 30 αστυνομικές επεμβάσεις σε όλη τη χώρα συνελήφθησαν 124 άτομα και κατασχέθηκαν 302 ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Σύμφωνα με υπολογισμούς από παράγοντες της αγοράς, το Δημόσιο μέχρι στιγμής μόνο από τον παράνομο τζόγοVLTsχάνει τουλάχιστον 250 με 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.