Αντιμέτωπη με το εφιαλτικό σενάριο να διολισθήσουν τα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου σε ένα άτυπο καθεστώς, αντίστοιχο με το νησί Ναούρου του Ειρηνικού, στο οποίο προωθούνται και διαμένουν υπό ιδιαίτερα προβληματικές συνθήκες πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Αυστραλία, βρίσκεται η κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την αύξηση των ροών οικονομικών προσφύγων από την Τουρκία, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις χώρες της Β. Αφρικής και αιτούμενοι άσυλο «στοιβάζονται» στα νησιά του Αιγαίου. Μπροστά στον κίνδυνο δημιουργίας ανεξέλεγκτων καταστάσεων που θα αυξήσουν τη δυσφορία και θα εξανεμίσουν τα όποια οφέλη από τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, η κυβέρνηση διά του Γ. Μουζάλα πρότεινε στην ΕΕ τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ωστόσο, δεν κατάφερε να πάρει το πράσινο φως από τους κοινοτικούς αξιωματούχους, που εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί: «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, έχετε ήδη χάσει πάνω από 10 χιλιάδες πρόσφυγες. Ποιος εγγυάται ότι αυτοί που θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα διαφύγουν για τις χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης;» είναι το ερώτημα στο οποίο δεν φαίνεται να απαντά πειστικά η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Μουζάλας έχει ήδη εξαγγείλει μέτρα για αποσυμφόρηση των νησιών από τον… Απρίλιο.
Πρόσφυγες από το Νεπάλ και την Μπουρκίνα Φάσο
Τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βόρειου Αιγαίου, που αφορούν τις ροές το διάστημα 1-27 Δεκεμβρίου είναι αποκαλυπτικά του νέου σκηνικού που δημιουργείται. Από τα 1.075 άτομα που έφτασαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, μόνο οι 131 ήταν σύροι πρόσφυγες πολέμου. Οι υπόλοιποι είναι οικονομικοί μετανάστες, που προέρχονται από χώρες της Αφρικής (Αιθιοπία, Αλγερία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μπανγκλαντές, Ζάμπια) ενώ καταγράφηκαν και πρόσφυγες από χώρες όπως το Νεπάλ, η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Αϊτή και η Χιλή! Οι αφίξεις αυτές αποδίδονται στην ενεργοποίηση ενός διεθνούς κυκλώματος μεταφοράς οικονομικών μεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε ένα παρακλάδι του, που έχει έδρα την ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Αυτοί οι οικονομικοί πρόσφυγες δεν πέρασαν πρόσφατα στην Τουρκία, άλλωστε η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας έχει θέσει σοβαρά εμπόδια στη φτηνή και χωρίς την ύπαρξη βίζας πρόσβαση στην Κωνσταντινούπολη, από τις χώρες της Β. Αφρικής.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, διέμεναν σε καταυλισμούς στη Βορειοδυτική Τουρκία και από εκεί μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να προωθηθούν στα ελληνικά νησιά. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που δόθηκε από μετανάστες που προωθήθηκαν στην Κω, όταν ρωτήθηκαν «πώς από την Κωνσταντινούπολη δεν επέλεξαν να περάσουν στην Ελλάδα από τη Λέσβο ή τη Χίο». «Μας είπαν ότι το πέρασμα στην Κω είναι το πιο ασφαλές» απάντησαν, χωρίς όμως να διευκρινίζουν αν το «πιο ασφαλές» σήμαινε και περισσότερα χρήματα. Είναι βέβαιο όμως ότι η ταρίφα, από τις 2 και 2.500 χιλιάδες του περυσινού καλοκαιριού, έχει μειωθεί στα 300 – 500 ευρώ». Αξίζει να σημειωθεί ότι το «κύκλωμα της Κωνσταντινούπολης», εκτός από τα νησιά προωθεί τους οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα και μέσω του Εβρου.
Απόγνωση και σπείρες πλαστών εγγράφων
Ποιοι όμως είναι αυτοί οι άνθρωποι; Είναι πράγματι απελπισμένοι που προσπαθούν να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής; Υπάρχουν ανάμεσά τους πρόσωπα που αναζητούν τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη έχοντας ως αποστολή τρομοκρατικά χτυπήματα; Πώς ελέγχονται; Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται καθησυχαστικές ως προς τον έλεγχο της ταυτότητάς τους, αναφέροντας ότι οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται με ιδιαίτερα αυστηρό τρόπο και με την ενίσχυση έμπειρων στελεχών από τις χώρες της ΕΕ. «Εξετάζονται δύο η τρεις περιπτώσεις την ημέρα. Αυτό γίνεται σε
βάρος της ταχύτητας που πρέπει να επιδιώξουμε στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων» αναφέρουν στο «Βήμα».
βάρος της ταχύτητας που πρέπει να επιδιώξουμε στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων» αναφέρουν στο «Βήμα».
Από την πλευρά τους, οι αστυνομικές αρχές των νησιών υποδοχής εστιάζουν στη «δύσκολη» συμπεριφορά τους που αποτυπώνεται στην αύξηση των περιστατικών παραβατικότητας… Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των 5 Αλγερινών που διέφυγαν από τον καταυλισμό της Μόριας, στη Μυτιλήνη, και κατάφεραν μέσα σε λίγες ημέρες να διαρρήξουν περί τα 20 καταστήματα και επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, εργαζόμενοι στα hotspots, μιλώντας στο «Βήμα» μεταδίδουν μια διαφορετική εικόνα. «Στα πρόσωπα των Σύρων που έφταναν στο κέντρο υποδοχής, βλέπαμε τις κακουχίες που πέρασαν στη διαδρομή. Διακρίναμε όμως στο βλέμμα τους την ελπίδα ότι θα βρεθούν κοντά στους δικούς τους ανθρώπους στην Ευρώπη. Στους οικονομικούς μετανάστες διακρίνουμε μόνο απόγνωση. Δεν έχουν καμία προοπτική, ξέρουν ότι δεν πρόκειται να τους παραχωρηθεί άσυλο. Οι περισσότεροι από αυτούς προσπαθούν να βρουν τρόπο να διαφύγουν». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση ενός κυκλώματος που τους εφοδιάζει μέσω… ταχυδρομείου με πλαστά έγγραφα. Λιμενικοί στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο και την Κω εντόπισαν τις τελευταίες μέρες σημαντικό αριθμό οικονομικών μεταναστών που με πλαστά έγγραφα επιχείρησαν να μεταβούν στον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού τα λιμάνια των νησιών έχουν ενισχυθεί με άνδρες της αστυνομίας που έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους. Οσοι δεν τα καταφέρουν, αναζητούν μεροκάματο πέφτοντας συχνά θύματα ανθρώπων που στο τέλος αρνούνται ακόμα και να τους πληρώσουν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ