Ασύλληπτος παραμένει για 33 χρόνια ο δράστης ενός άγριου τριπλού εγκλήματος στη χώρα μας με θύματα, ανάμεσα στα άλλα, ενός 10χρονου κοριτσιού, της αδελφής της, 19 χρόνων, και της μητέρας της, 41 ετών, ενώ τραυμάτισε σοβαρά και ένα άλλο μέλος της οικογένειας! Ο 23χρονος τότε εργαζόταν ως υδραυλικός και ναυτικός. Αμέσως μετά τις εν ψυχρώ δολοφονίες εξαφανίστηκε, και από τότε η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπόρεσε να βρεθεί στα ίχνη του. Επιπλέον, παρότι το αδίκημα για τις αποτρόπαιες ανθρωποκτονίες έχει παραγραφεί, εκείνος δεν έχει δώσει μέχρι και σήμερα σημεία ζωής αποτελώντας ένα μεγάλο «μυστήριο» για την ΕΛ.ΑΣ. Αφαντος παραμένει ωστόσο και ο δράστης μιας άλλης ανθρωποκτονίας πριν από 27 χρόνια όπου ο καταζητούμενος φιγουράρει στην κορυφαία λίστα με τις ερυθρές «αγγελίες» της Ιντερπόλ, μαζί με τη σύντροφο του Νίκου Μαζιώτη και μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, Πόλα Ρούπα. Το εντυπωσιακό ωστόσο στοιχείο είναι ότι ο συγκεκριμένος καταζητούμενος, ηλικίας σήμερα 48 ετών, φέρεται να έχει σκοτώσει μια τουρίστρια στην Κω την ίδια ακριβώς ημερομηνία –έναν χρόνο νωρίτερα –και στο ίδιο ακριβώς σημείο με εκείνο που χάθηκε ο δίχρονος Βρετανός Μπεν Νίνταμ!
Δύο άγνωστοι φάκελοι
«Το Βήμα» παρουσιάζει δύο άγνωστους στην ευρύτερη κοινή γνώμη αλλά εντυπωσιακούς φακέλους της ΕΛ.ΑΣ. με τις δολοφονίες και την αναζήτηση δύο δραστών άγριων εγκλημάτων.
Η πρώτη εξ αυτών αφορά ίσως τον μοναδικό ασύλληπτο έλληνα δράστη μαζικών δολοφονιών που έχουν διαπραχθεί στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.
Πρόκειται για τον 56χρονο σήμερα Σπύρο Ορφανό που κατάγεται από το χωριό Ανάληψη Ηλείας –κοντά στην Αμαλιάδα –και ο οποίος το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 1984 σκότωσε με κυνηγετικό όπλο, σε κατοικία στην Αμαλιάδα, μία μάνα και τις δύο κόρες και τραυμάτισε σοβαρά την τρίτη. Θύματα του άγριου εγκλήματος ήταν η Τασία Ζόντου, 41χρόνων, και οι κόρες της Γεωργία, 10 χρόνων, και Θεοδώρα, 19 χρόνων, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά η 16χρονη αδελφή τους Βασιλική και νοσηλεύτηκε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο της Πάτρας. Ο δράστης είχε κατηγορηθεί παλιότερα για κλοπές δίτροχων και άλλα μικροαδικήματα αλλά δεν είχε προφυλακισθεί. Παλιότερα διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τη 19χρονη Θεοδώρα και τέσσερις μήνες πριν από το φονικό την είχε αρπάξει εκουσίως από τους γονείς. Ομως οι τελευταίοι φέρεται να πίεσαν τη 19χρονη να εγκαταλείψει τον μετέπειτα δολοφόνο της και να αρραβωνιασθεί έναν άλλον νεαρό, τον οποίο επρόκειτο να παντρευτεί λίγες ημέρες αργότερα.
Το μοιραίο βράδυ λοιπόν ο νεαρός εισέβαλε στο σπίτι της οικογένειας Ζόντου εκμεταλλευόμενος ότι ο πατέρας της κοπέλας απουσίαζε. Αρχισε να ζητεί εξηγήσεις από τη μητέρα γιατί αρραβώνιασε την κόρη της και εκείνη του ζήτησε επιτακτικά να φύγει από το σπίτι. Ο νεαρός ναυτικός εξοργίστηκε και πυροβόλησε αρχικά τη 41χρονη, την οποία τραυμάτισε θανάσιμα. Στη συνέχεια σε κατάσταση αμόκ πυροβόλησε και σκότωσε τη 10χρονη μαθήτρια Δημοτικού που είχε πέσει πάνω από τη νεκρή μητέρα της και έκλαιγε. Επίσης πυροβόλησε τη 16χρονη που είχε κρυφτεί κάτω από το τραπέζι. Σύμφωνα με τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων αμέσως μετά άρπαξε από τα μαλλιά την πρώην αγαπημένη του, Θεοδώρα, την έσυρε σε έναν ελαιώνα σε απόσταση 100 μέτρων από το σπίτι της, όπου την πυροβόλησε και τη σκότωσε εν ψυχρώ.
Αμέσως μετά το πρωτοφανές έγκλημα τράπηκε σε φυγή ενώ άρχισε καταδίωξη από μεγάλες δυνάμεις τής τότε Χωροφυλακής. Στην αγροτική περιοχή Φραγκαβίλας Αμαλιάδας βρέθηκαν η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης του Σπ. Ορφανού. Ο δράστης φέρεται να επικοινωνούσε και με άλλους συγγενείς των θυμάτων και να απειλούσε και αυτούς να τους σκοτώσει «επειδή επέτρεψαν τους αρραβώνες της Θεοδώρας». Γι αυτόν τον λόγο η κηδεία των τριών θυμάτων είχε γίνει κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενώ για μήνες υπήρχε δύναμη ενστόλων για να επιτηρούν συγγενείς των θυμάτων! Τότε υπήρξαν μαρτυρίες ότι ο δολοφόνος είχε επιβιβασθεί σε φορτηγό με κατεύθυνση χωριά έξω από την Πάτρα. Χωρίς όμως οι σχετικές έρευνες να αποδώσουν οτιδήποτε…
Αναζητώντας τα ίχνη
Από τότε λοιπόν τα ίχνη του δεν εντοπίστηκαν και η τύχη του δολοφόνου τριών ανθρώπων για περισσότερες από τρεις δεκαετίες παραμένει άγνωστη.
«Το Βήμα» επικοινώνησε με αστυνομικούς που είχαν παρακολουθήσει την υπόθεση το 1984 αλλά και με κατοίκους της περιοχής που γνώριζαν τον δράστη αλλά και τα θύματα. Οπως σημείωναν «τότε φέρεται να είχε πετάξει τα ρούχα του σε ένα πηγάδι, για να ξεγελάσει τα σκυλιά που τον έψαχναν. Υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε σχεδιάσει τον τρόπο διαφυγής του με κάποιο πλοίο γκαζάδικο ή άλλο και ότι αμέσως μετά τον φόνο τον περίμενε κάποιο ταχύπλοο σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αμαλιάδα ή στον Πύργο. Υπάρχει η εικόνα ότι έφυγε για Καναδά ή Λατινική Αμερική όπου ζει μέχρι και σήμερα. Εξάλλου και κάποιοι συγγενείς του μας έλεγαν τα πρώτα χρόνια ότι ο Σπύρος ζει σε άλλη χώρα κι έχει αποκατασταθεί και ηρεμήσει». Ωστόσο, όπως ανέφεραν στενοί συγγενείς του δολοφόνου, «από την ημέρα του τριπλού φονικού, δεν είχε καμιά επικοινωνία μαζί μας. Εμείς αμφιβάλλουμε αν είναι ζωντανός γιατί λογικά επί 33χρόνια θα μας έκανε ένα ενημερωτικό τηλέφωνο. Εξάλλου το αδίκημά του παραγράφηκε πια αλλά και πάλι δεν έδωσε κανένα σημείο ζωής».
Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να αναφέρουν ότι «ίσως κάτι έχει συμβεί τις πρώτες ημέρες του φονικού που αγνοούμε. Πάντως το μακελειό στο σπίτι της οικογένειας Ζόντου δεν έχει ξεχασθεί στην τοπική κοινωνία αλλά ούτε κι από εμάς».
Σημειώνεται ότι η δίκη –ερήμην του κατηγορουμένου –για τους τρεις φόνους και τον βαρύ τραυματισμό του 1984 ουδέποτε υπήρξε λόγω του παλαιότερου νομικού πλαισίου και το οποίο ανανεώθηκε προ εξαετίας.
Θρίλερ παγκοσμίου ενδιαφέροντος
Φόνος εκεί όπου χάθηκε ο μικρός Μπεν
Την ίδια ώρα, κορυφαία θέση στη λίστα αναζητήσεων της Ιντερπόλ, με βάση τις καταχωρίσεις από την Ελλάδα, έχει η περίπτωση του 48χρονου σήμερα Κώστα Νταλαγεώργου που διέμενε στην Αθήνα και ο οποίος κατηγορείται ότι στις 24 Ιουλίου 1990 σκότωσε με χτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο τη 18χρονη φινλανδή τουρίστρια Μαρία Στρέγκελ στην περιοχή Ηρακλής της πόλης της Κω. Εκεί ακριβώς που χάθηκαν –έναν ακριβώς χρόνο αργότερα –τα ίχνη του μικρού Μπεν. Σε μια υπόθεση που εξελίχθηκε ως πολύχρονο, θρίλερ παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Φόνος εκεί όπου χάθηκε ο μικρός Μπεν
Την ίδια ώρα, κορυφαία θέση στη λίστα αναζητήσεων της Ιντερπόλ, με βάση τις καταχωρίσεις από την Ελλάδα, έχει η περίπτωση του 48χρονου σήμερα Κώστα Νταλαγεώργου που διέμενε στην Αθήνα και ο οποίος κατηγορείται ότι στις 24 Ιουλίου 1990 σκότωσε με χτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο τη 18χρονη φινλανδή τουρίστρια Μαρία Στρέγκελ στην περιοχή Ηρακλής της πόλης της Κω. Εκεί ακριβώς που χάθηκαν –έναν ακριβώς χρόνο αργότερα –τα ίχνη του μικρού Μπεν. Σε μια υπόθεση που εξελίχθηκε ως πολύχρονο, θρίλερ παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Η φινλανδή τουρίστρια, ύστερα από διασκέδαση σε νυκτερινό κέντρο της Κω, επιβιβάστηκε σε όχημα που επέβαινε ο 22χρονος τότε δράστης, ο οποίος εργαζόταν ως σερβιτόρος στο νησί. Οταν μερικές ημέρες αργότερα η ΕΛ.ΑΣ. διαλεύκανε το έγκλημα, τα ίχνη του δολοφόνου είχαν εξαφανισθεί. Υπήρξαν έρευνες σε χώρους όπου εργαζόταν ή διέμενε σε Χαλάνδρι, Βύρωνα και Νέα Μάκρη. Και από τότε παραμένει διεθνώς καταζητούμενος, με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται πλέον στη Σουηδία ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα με το αρχείο που διατηρούν ελληνικές και ξένες υπηρεσίες, τον Μάιο του 2013 (με βάση τον νεότερο νόμο) δικάστηκε ερήμην από το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Ρόδου σε ισόβια κάθειρξη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ