Το σίριαλ της αξιολόγησης: Το ΔΝΤ φεύγει (;) τα μέτρα μένουν

Παρά τη λήξη της εκκρεμότητας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, παραμένει αβέβαιο πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ πλήρως, δηλαδή με χρηματοδότηση, στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά να απαιτηθούν μέτρα. Πιο ρεαλιστική ημερομηνία πλέον: η 20ή Φεβρουαρίου.

Παρά τη λήξη της εκκρεμότητας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, παραμένει αβέβαιο πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Μετά τις 12 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στον σκληρό πυρήνα των προβλημάτων, που περιλαμβάνει όχι μόνο τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης αλλά και -κυρίως- την εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης για τον ρόλο του πρώτου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με το μέτωπο να παραμένει ανοιχτό μετά τις αλλεπάλληλες ανταλλαγές διαξιφισμών- επιχειρημάτων μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Κομισιόν, η έκβαση δεν μπορεί να προεξοφληθεί, αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαπραγμάτευση.

Σε κάθε περίπτωση, κλειδί θεωρείται η στάση που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό αφήνει ελάχιστο χρόνο για αποφάσεις στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση.

Εντός και εκτός κυβέρνησης, πολλοί πιστεύουν πλέον ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ πλήρως, δηλαδή με χρηματοδότηση, στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σύμφωνα με πηγή που είναι σε επαφή με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ακόμη κι αν συμβεί αυτό, δεν θα είναι χωρίς κόστος για την Ελλάδα όπως ελπίζει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η πηγή αυτή υποστηρίζει ότι μετά την επιστολή Τσακαλώτου η Γερμανία δεν είναι τόσο αρνητική ως προς την αξιολόγηση. Αναφέρεται μάλιστα ότι θα προσπαθήσει να ξεχωρίσει την αξιολόγηση από τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Έτσι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί χωρίς να έχει συμφωνηθεί αν θα επιστρέψει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο. Κάτι που έως τώρα, με βάση και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ στο τελευταίο Eurogroup, εθεωρείτο προϋπόθεση.

Ωστόσο, για να συναινέσει σε μια τέτοια λύση η Γερμανία θα απαιτήσει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να λάβει μέτρα «τύπου ΔΝΤ» η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, από τη μείωση του αφορολογήτου και την περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων, η Γερμανία φέρεται να επιδιώκει τη θέσπιση του πρώτου.

Σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου δείχνει ως ένα μάλλον πιο ρεαλιστικό ορόσημο παραμένοντας στην αισιόδοξη πλευρά.

Άλλωστε, ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης που είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεν θα μπορέσει ούτως ή άλλως να υλοποιηθεί πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.