Η πρώτη κρίση του 2017

Δεν πρόλαβε να τελειώσει το 2016 και κληροδοτεί ήδη στη νέα χρονιά την πρώτη σοβαρή διεθνή κρίση, η οποία θα έχει ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του,

Δεν πρόλαβε να τελειώσει το 2016 και κληροδοτεί ήδη στη νέα χρονιά την πρώτη σοβαρή διεθνή κρίση, η οποία θα έχει ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του, ούτως ή άλλως, εξαιρετικά πολύπλοκου ζητήματος της Μέσης Ανατολής. Διότι η κρίση στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις που προέκυψε από τη σαφή καταδίκη της διατήρησης και επέκτασης των παράνομων ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από την απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα και η διαβεβαίωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα την ανατρέψει ρίχνει νερό στον μύλο της αδιαλλαξίας του γνωστού ακροδεξιού ηγέτη Μπενιαμίν Νετανιάχου, με αποτέλεσμα να προκύψουν, όπως είναι φυσικό, έντονες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο. Αντιδράσεις που εδώ και καιρό ρίχνουν λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, ενώ η άρνηση του Ισραήλ να αποδεχθεί τη λύση των δύο κρατών, μαζί με την Παλαιστίνη, στηρίζεται τώρα από τον νέο αμερικανό πρόεδρο.
Χαρακτηριστική της αλλαγής σκηνικού που κυοφορείται είναι άλλωστε η προτροπή του κ. Τραμπ προς τον κ. Νετανιάχου να «κρατήσει γερά» έως τις 20 Ιανουαρίου που αναλαμβάνει την εξουσία, οπότε και «θα αλλάξουν τα πράγματα». Τα «πράγματα» όμως φαίνεται ότι θα αλλάξουν και ως προς τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον ΟΗΕ, μετά τη δήλωση Τραμπ ότι «τα Ηνωμένα Εθνη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια λέσχη όπου μαζεύονται διάφοροι, συνομιλούν και περνούν καλά»! Αφορμή για την προκλητική αυτή δήλωση στάθηκε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταδικάσει, σε αυστηρή γλώσσα, τους ισραηλινούς εποικισμούς, αγνοώντας τις πιέσεις Τραμπ να ασκήσει η κυβέρνηση Ομπάμα βέτο στην απόφαση αυτή. Λίγο αργά βέβαια ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να αλλάξει στάση, διότι αν το είχε κάνει νωρίτερα σήμερα η κατάσταση θα ήταν ίσως εντελώς διαφορετική.
Τώρα πλέον το μόνο βέβαιο είναι ότι θα δημιουργηθεί μια νέα επικίνδυνη αναταραχή, σε μια ήδη ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή, καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός (έχοντας απαλλαγεί από τις πιέσεις Ομπάμα) προγραμματίζει την ανάπτυξη και νέων εποικισμών, συνεπικουρούμενος από τον νέο αμερικανό πρεσβευτή, γνωστό για τις ακραίες απόψεις του, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, πόλη που διεκδικούν ως πρωτεύουσα και οι Παλαιστίνιοι. Ολα αυτά δείχνουν τι μας περιμένει τη νέα χρονιά, καθώς μάλιστα θα διαχειριστούν τις επιπτώσεις από τις γνωστές ανατροπές που σημειώθηκαν σε όλα τα επίπεδα διεθνώς το 2016 άτομα που διακρίνονται για τις αδιάλλακτες θέσεις τους, από τον Ντόναλντ Τραμπ έως τον Νετανιάχου και από τον Ερντογάν ως τον Πούτιν. Και το ερώτημα είναι αν η Ενωμένη Ευρώπη θα κατορθώσει να ξεπεράσει την κρίση επιβίωσης που αντιμετωπίζει, ώστε να καταστεί ο αναγκαίος ρυθμιστικός παράγοντας σε μια διεθνή σκηνή που έχει εντελώς απορρυθμισθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.