Το φημισμένο τυρί Σαν Μιχάλη ξεπέρασε τον μισό αιώνα ζωής, καθώς «γεννήθηκε» το 1964 στο Τυροκομείο Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σύρου, από πατέρα τυροκόμο από τη Σχολή των Ιωαννίνων. Το ακριβότερο ελληνικό τυρί με άρωμα Κυκλάδων θεωρείται η παρμεζάνα της Ελλάδας, η οποία από το 1996 έχει και ταυτότητα προέλευσης, καθώς τότε έγινε ΠΟΠ.
Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σύρου (που προέκυψε μετά την εκκαθάριση της βιομηχανίας γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων ΒΙΟΣΥΡ), η μοναδική συνεταιριστική μονάδα παραγωγής των συριανών τυριών, μπορεί να έκλεισε το 2012 αλλά άφησε άξιους κληρονόμους. Μεταξύ αυτών, μια μικρή ομάδα παραγωγών, η οποία ίδρυσε την Τυροσύρα Τυροκομική κάνοντας ντεμπούτο με την παλιά και τη νέα γενιά των συριανών τυριών.
Η Τυροσύρα Τυροκομική, Γεωργία Ρούσσου και Σία ΟΕ ιδρύθηκε το 2013 –εν μέσω οικονομικής κρίσης –σε μια αγροτική περιοχή της Νοτιοδυτικής Σύρου, στον οικισμό Βήσσα. Η επιχείρηση, που δημιουργήθηκε με ίδια κεφάλαια των παραγωγών, αποτελεί κινητήρια δύναμη και μοχλό ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσμο και γενικότερα την οικονομία του νησιού.
Ο κατάλογος των προϊόντων της ξεκίνησε με το Σαν Μιχάλη, το οποίο παρασκευάζεται αποκλειστικά στο νησί της Σύρου. Η πρώτη ύλη παρασκευής του είναι το αγελαδινό γάλα του νησιού, που παράγεται από τις αγελάδες 11 κτηνοτρόφων που ζουν στη συγκεκριμένη περιοχή, την Ανω Μεριά της Σύρου, και θρέφονται με τη χλωρίδα της.
Η Φραγκοσυριανή
Ο κατάλογος των προϊόντων της εμπλουτίστηκε με τη χιλιοτραγουδισμένη Φραγκοσυριανή, την περίφημη παλαιωμένη χρυσαφένια γραβιέρα που είναι και η ναυαρχίδα τους. Ακολούθησαν κρέμες, γιαούρτι, ξινότυρο, καλαθούνι, ΠΟΠ κοπανιστή, αγελαδινό γιαούρτι, ρυζόγαλο, ενώ ετοιμάζουν και την παραγωγή αγελαδινού βουτύρου.
Η οικογένεια Ρούσσου λατρεύει το νησί και τα προϊόντα του. «Λέγεται ότι τα άνθη ανθίζουν καλύτερα όταν μιλάει κανείς μαζί τους. Ετσι και για την παρασκευή γιαουρτιού, βουτύρου και τυριού ποιότητας απαιτείται σωστή αντιμετώπιση» λέει ο Δημήτρης Ρούσσος, εκ των ιδρυτών της εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι «το ρίσκο υπάρχει, αλλά η απόφασή μας ήταν ξεκάθαρη: να διασώσουμε τις παραδοσιακές συνταγές και μεθόδους τυροκόμησης».
Η μονάδα τροφοδοτείται με γάλα κυρίως από τις αγελάδες των τριών κτηνοτρόφων ιδρυτών της. Αν προστεθεί και το γάλα από τους 11 παραγωγούς που βρίσκονται πέριξ της Ανω Σύρου, τότε σε καθημερινή βάση συλλέγουν γύρω στα 500 κιλά.
Συνολικά οι 60 αγελάδες τους δίνουν 150 τόνους γάλα σε ετήσια βάση. Αυτή είναι και η πρώτη ύλη για την παραγωγή 18 τόνων τυροκομικών προϊόντων. Η παραγωγή της Τυροσύρα είναι περιορισμένη. Οι καταναλωτές μπορεί να βρουν τα προϊόντα της στο πρατήριο της εταιρείας και στα καταστήματα του νησιού, καθώς και σε σουπερμάρκετ και ντελικατέσεν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.
«Ασβεστο μεράκι»
«Και η δική μας αρχή ήταν δύσκολη και απαιτητική προκειμένου να φθάσουμε στην αναμενόμενη επιτυχία. Η επιτυχία αυξάνει την ευχαρίστηση και το ενδιαφέρον. Με άσβεστο μεράκι, διατηρώντας τη φλόγα της δημιουργίας, με συνέπεια και ποιότητα, είμαστε βέβαιοι ότι τα προϊόντα μας θα σας θυμίσουν κάτι από Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Ρούσσος.
Θεωρεί σημαντική την ανταπόκριση των καταναλωτών στα προϊόντα της εταιρείας. «Τα προϊόντα μας έχουν ζήτηση. Για να αυξηθεί όμως η παραγωγή πρέπει να υπάρξει ανάλογη αύξηση της πρώτης ύλης, δηλαδή του αγελαδινού γάλακτος» λέει ο ίδιος και επισημαίνει: «Οι κτηνοτρόφοι θα βοηθηθούν με το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, ώστε να προμηθευτούν τις τροφές για τα ζώα τους. Στόχος μας είναι να αυξηθεί και ο αριθμός των ζώων για να έχουμε περισσότερο γάλα και να παράγουμε περισσότερα τυριά».
Η εταιρεία Τυροσύρα μπορεί να είναι καινούργια, αλλά οι επενδύσεις συνεχίζονται. Στην αρχή άνοιξε η εταιρεία. Μετά άλλαξαν τον βραστήρα, από 500 κιλών σε ενός τόνου, για μεγαλύτερη παραγωγή. Τώρα εξετάζουν την επέκταση της μονάδας, για να βγάλουν νέα προϊόντα και να υποστηρίξουν την αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών.
Συμβολαιακή Γεωργία και Κτηνοτροφία
Υποστήριξη παραγωγών και επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων
Το πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς στοχεύει στην άμεση και ενεργό υποστήριξη των παραγωγών αλλά και επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων με απώτερο στόχο την παραγωγή προϊόντων ποιότητας.
Εχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές αγροτικές και κτηνοτροφικής περιοχές της χώρας, εξυπηρετεί την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και ανοίγει την πόρτα στους κτηνοτρόφους, μέσω της «Κάρτας Συμβολαιακής», για την άμεση και ουσιαστικά τοις μετρητοίς πληρωμή των αγορών τους, όπως ζωοτροφών –βασικό εφόδιο για την επιβίωση του κοπαδιού, ζώων αντικατάστασης που αποτελεί αγορά υψηλού κόστους κ.λπ.
Ειδικά κατά την περίοδο των capital controls οι παραγωγοί θεωρούν ότι η «Κάρτα Συμβολαιακής» αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, δεδομένου ότι τους παρέχει τη δυνατότητα να εξοφλούν τις αγορές τους μέσω αυτής δίνοντάς τους ανάσα ρευστότητας.
Μέσω του προγράμματος, το τυροκομείο καλύπτεται με τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης, ώστε να πληρώνει άμεσα τους κτηνοτρόφους κατά την παράδοση της πρώτης ύλης. Με τον τρόπο αυτόν η εταιρεία αποδεσμεύει κεφάλαια, τα οποία μπορεί να κατευθύνει σε παραγωγικές επενδύσεις, που είναι αναγκαίες μετά την αυξημένη ανταπόκριση των καταναλωτών στα συριανά τυροκομικά προϊόντα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ