Η Εθνική Τράπεζα πωλεί τη θυγατρική της UBB στη Βουλγαρία

Την αποχώρηση της απο τη Βουλγαρία ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα, εφαρμοζοντας το πλάνο αναδιαρθρωσής της που προβλέπει επικέντρωση στην ελληνική αγορά.

Την αποχώρηση της απο τη Βουλγαρία ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα, εφαρμοζοντας το πλάνο αναδιαρθρωσής της που προβλέπει επικέντρωση στην ελληνική αγορά.

Η τραπεζα υπέγραψε σύμβαση μετη Βελγική τράπεζαKBC(KBCGroup)για την πώληση του 99.91%της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία,UnitedBulgarianBankA.D. (UBB)και του 100%της θυγατρικής της εταιρίαςInterleaseE.A.D.(η Συναλλαγή).

Το συμφωνημένο τίμημα για τη Συναλλαγή ανέρχεται σε €610 εκατομμύρια. Πριν από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής ηUBBθαπροβείσεδιανομή μερίσματος προς την ΕΤΕ ύψους €50 εκατομμυρίων,κατόπινέγκρισηςτης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.

Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή 1.1xP/BVπερίπουκαι επιφέρει αύξηση τουproformaδείκτηιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (CET1)της ΕΤΕγια το 3οτρίμηνο του 2016κατά περίπου 100 μονάδες βάσης.

Η πώληση τηςUBBεπιβεβαιώνει τη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια τοΣχέδιοΑναδιάρθρωσης της Τράπεζας.

Ο κ. ΛεωνίδαςΦραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έπειτα από σχεδόν 15χρόνια επιτυχούς παρουσίας στηΒουλγαρία, η ΕΤΕαποεπενδύειαπό τηUBBκαι τηνInterleaseώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές.Hσυναλλαγή αυτήενισχύει περαιτέρω την ΕΤΕαπό πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, επιτρέποντάςτηςνα κατευθύνειτους πόρουςτηςπρος την ανάκαμψητης οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης τηςUBB, ηKBC,ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος,θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα,στο πλαίσιο της στρατηγικήςτηςνα κατακτήσειισχυρήθέση στη Βουλγαρική αγορά».

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειταιστις εγκρίσειςτης Κεντρικής Τράπεζαςκαι της Εποπτικής Χρηματοπιστωτικής Αρχήςτης Βουλγαρίας,της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου / της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καιτωναρμόδιωναρχών ανταγωνισμού.

ΗCreditSuisseInternationalενεργείωςαποκλειστικόςχρηματοοικονομικόςσύμβουλοςτηςΕΤΕ.ΗFreshfieldsBruckhausDeringerενεργείωςδιεθνήςνομικόςσύμβουλοςκαι ηBoyanov&Coως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.