Η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της κρίσης δεν έπληξε την εταιρείας δομικών υλικών Isomat επειδή κατάφερε να προσαρμοστεί γρήγορα στις απαιτήσεις της αγοράς αναπτύσσοντας εγκαίρως νέα προϊόντα που χρησιμοποιούνται όχι στην κατασκευή αλλά στην ανακαίνιση ακινήτων. Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε το γεγονός ότι η εταιρεία έχει επενδύσει στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων διαθέτοντας πέντε χημεία R&D και δύο χημείων ποιοτικού ελέγχου!

«Η επιτυχία είναι συνήθως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών ενεργειών που έχουν στρατηγικά επιλεγεί από την εταιρεία και αντανακλούν τη φιλοσοφία της
», αναφέρει ο Στέφανος Τζιρίτης, πρόεδρος της Isomat, με αφορμή τη διάκριση της εταιρείας στον διαγωνισμό της Eurobank και της Grant Thornton. «Κατ’ αρχάς», συνεχίζει ο ίδιος, «εντείναμε τον ρόλο της έρευνας και ανάπτυξης μέσω των πέντε χημείων R&D και των δύο χημείων ποιοτικού ελέγχου που έχουμε στην εταιρεία. Ετσι τα τελευταία χρόνια δημιουργήσαμε νέες ομάδες προϊόντων που ανταποκρίνονται περισσότερο στη νέα τάση της αγοράς για ανακαίνιση και βελτίωση των υφιστάμενων οικοδομών, δεδομένης της ανύπαρκτης νέας οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της οικονομικής κρίσης».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Isomat, «ένας άλλος τομέας που δώσαμε ιδιαίτερο βάρος και ενισχύσαμε ήταν οι εξαγωγές. Δώσαμε επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των πελατών μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσω σεμιναρίων, ώστε να είναι καλοί γνώστες της σωστής εφαρμογής των προϊόντων μας. Τέλος, θεωρούμε ότι ο βασικότερος παράγοντας επιτυχίας της εταιρείας μας είναι οι άνθρωποί μας, τα εξαιρετικά στελέχη μας, που εργάζονται με κοινό όραμα και στρατηγική».
Επενδύσεις


Οσον αφορά τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας για το 2017, η Isomat έχει δρομολογήσει επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη θυγατρική της στη Ρουμανία για κτιριακό αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό. Ο κ. Τζιρίτης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2017 αναφέρει ότι «η πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2017 είναι πολύ δύσκολη, διότι υπάρχουν ακόμα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η ύπαρξη ή όχι σταθερής κυβέρνησης, εάν γίνουν εκλογές, το μεταναστευτικό πρόβλημα, δηλαδή εάν θα διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Ολα τα παραπάνω μπορεί να έχουν, σε περίπτωση κακής έκβασης, σημαντική αρνητική επιρροή στην εύθραυστη ελληνική οικονομία» επισημαίνει. Πέραν των αστάθμητων παραγόντων τονίζει το αρνητικό για το επιχειρείν φορολογικό πλαίσιο. «Εχουμε την υφιστάμενη αρνητική επιρροή της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, που σίγουρα δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την αγορά στην οποία απευθύνεται η Isomat, δηλαδή τον κατασκευαστικό κλάδο, σημειώνει ότι έχει πλέον μειωθεί κατά 95%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις νέες οικοδομές, σε σύγκριση με το 2008. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία αναμένει επενδύσεις από τον τουριστικό κλάδο, κυρίως σε ξενοδοχεία και τουριστική κατοικία. Επίσης, μια ανάσα στην αγορά εκτιμά ότι θα δώσει η ενεργειακή αναβάθμιση των οικοδομών, η οποία στηρίζεται και με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το υπόλοιπο κομμάτι συντηρείται από ανακαινίσεις καταστημάτων, κατοικιών κ.λπ., όπως αναφέρει. Η Isomat ιδρύθηκε το 1980 και παράγει και διαθέτει πάνω από 350 προϊόντα και διαθέτει ένα οργανωμένο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, επανδρωμένο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 50 χώρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ