Αγώνα επιβίωσης μέσα στον χιονιά, με πολικές θερμοκρασίες και θυελλώδεις ανέμους δίνουν χιλιάδες πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.
Από νωρίς το πρωί οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά εγκαταλείπουν το κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα, αναζητώντας αλλού καταφύγιο.
Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για τις συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας.
Στη Χίο με το θερμόμετρο να δείχνει -1 βαθμούς και τους ανέμους να φτάνουν τα 9 μποφόρ, οι πρόσφυγες στις δομές φιλοξενίας προσπαθούν με κάθε τρόπο να ζεσταθούν. Στο πλευρό τους βρίσκονται οι Γιατροί του Κόσμου προσφέροντάς τους ό,τι έχουν ανάγκη.
Η οργάνωση έχει ζητήσει εδώ και μέρες από την κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε να απομακρυνθούν από τις σκηνές όλοι οι πρόσφυγες. Όπως αναφέρει, σε κάποια κέντρα φιλοξενίας στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουν σημειωθεί θερμοκρασίες από -7 έως -4 βαθμούς.
«Τους δύο τελευταίους μήνες, έχουμε ήδη δει περισσότερα παιδιά και ηλικιωμένους ανθρώπους με αναπνευστικές λοιμώξεις λόγω της έκθεσης τους στο κρύο και την υγρασία» δηλώνει ο Νικόλαος Μαρίνος, γιατρός της οργάνωσης.
«Για κάποιους, αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς η έκθεση στο κρύο μπορεί πυροδοτήσει μία κρίση άσθματος ή να οδηγήσει σε σοβαρότατη πνευμονία, με πιθανές επιπλοκές» προσθέτει.
Και όσο η θερμοκρασία μειώνεται και η απόγνωση μεγαλώνει, ο κίνδυνος αυξάνεται.
Ο Αχμέτ, πρόσφυγας από τη Συρία, ο οποίος τώρα ζει στο κέντρο φιλοξενίας της Ραιδεστού στη Βόρειο Ελλάδα λέει: «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε όταν ο καιρός είναι τόσο κρύος είναι να ανάψουμε φωτιές. Είναι επικίνδυνο όμως και ο καπνός απλώνεται παντού. Γι’ αυτό ανάψαμε φωτιές έξω. Αλλά όταν μπήκαμε και πάλι μέσα εξακολουθούσε να κάνει πάρα πολύ κρύο για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε, γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να ανάψουμε φωτιές και μέσα. Δεν έχουμε βιώσει ποτέ πριν τόσο κακές συνθήκες διαβίωσης. Δεν περιμέναμε ότι θα μας άφηναν σ’ αυτή την κατάσταση».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σημειώνουν σε ανάρτησή τους στο Twitter: «Πολλά λόγια, ομιλίες, διαβεβαιώσεις. Έρχεται το 2017 και οι άνθρωποι στη Μόρια με τέτοιο καιρό μένουν σε αυτές τις συνθήκες».