Η Μαρίν Λεπέν ξεμένει από χρηματοδότες

Oσοι Γάλλοι και άλλοι Ευρωπαίοι έχουν κατατρομοκρατηθεί από την προοπτική εγκατάστασης της Μαρίν Λεπέν στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων θα παρηγορήθηκαν μετά την παραδοχή του υπευθύνου για τα οικονομικά του Εθνικού Μετώπου ότι το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας και η υποψήφιά του για την προεδρία δυσκολεύονται να βρουν τα απαραίτητα χρήματα για την προεκλογική τους εκστρατεία μετά τη χρεοκοπία της ρωσικής τράπεζας που τους δανειοδοτούσε.

Oσοι Γάλλοι και άλλοι Ευρωπαίοι έχουν κατατρομοκρατηθεί από την προοπτική εγκατάστασης της Μαρίν Λεπέν στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων θα παρηγορήθηκαν μετά την παραδοχή του υπευθύνου για τα οικονομικά του Εθνικού Μετώπου ότι το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας και η υποψήφιά του για την προεδρία δυσκολεύονται να βρουν τα απαραίτητα χρήματα για την προεκλογική τους εκστρατεία μετά τη χρεοκοπία της ρωσικής τράπεζας που τους δανειοδοτούσε.

Επιπλέον, το Κρεμλίνο δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας της Λεπέν και του κόμματός της εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης. Αυτό όμως συμβαίνει επειδή, φευ, ο φερόμενος από τις δημοσκοπήσεις ως βασικός αντίπαλος της Λεπέν, ο ευρωπαϊκότερος και συστημικότερος υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, είναι εξίσου αρεστός στο Κρεμλίνο για διάφορους λόγους, των ομοφοβικών συμπεριλαμβανομένων.

«Η κατάρρευση της FCRB ήταν ένα πλήγμα για εμάς. Το ρωσικό δάνειο ήταν μια σταθερή πηγή χρηματοδότησης. Τώρα βρισκόμαστε ακόμα σε αναζήτηση νέων δανείων» παραδέχθηκε ο Βαλεράν Ντε Σεν Ζιστ. Ο οικονομικός υπεύθυνος της Λεπέν αναφέρθηκε στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της εδρεύουσας στη Μόσχα First Czech Russian Bank OOO από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, οι ανάγκες χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ. Ο Σεν Ζιστ διευκρίνισε ότι αναζητεί χρηματοδότες στη Ρωσία και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό δεδομένου ότι οι γαλλικές τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια στο ακροδεξιό κόμμα και στην υποψήφιά του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Parisien», τον περασμένο Αύγουστο (μετά την άρση της άδειας λειτουργίας της ρωσικής FCRB) η Λεπέν είχε συμφωνήσει να λάβει δάνειο 20 εκατ. δολαρίων από αμερικανική επενδυτική τράπεζα, όμως την τελευταία στιγμή η τράπεζα αυτή, που δεν κατονομάζεται, ακύρωσε τη συμφωνία.
Κακές παρέες
Οι σχέσεις της Λεπέν με τη Ρωσία ήλθαν στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις αναφορές της CIA περί υποστήριξης από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της προεδρικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ (υπόθεση χάκερ). Η Μόσχα υποστηρίζει την εκστρατεία της Λεπέν επειδή η γαλλίδα πολιτικός τάσσεται υπέρ της πολιτικής Πούτιν στη Συρία και στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου Σεργκέι Μαρκόφ, η Λεπέν δεν θα είχε πρόβλημα να βρει άλλους χρηματοδότες στη Ρωσία. Η ίδια όμως διστάζει, όπως υποστήριξε ο ρώσος αξιωματούχος, επειδή έχει στοχοποιηθεί για τις σχέσεις της με τη Ρωσία από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. «Η Μόσχα θεωρεί φαβορί για την προεδρική εκλογή στη Γαλλία τον συντηρητικό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν, ωστόσο δεν αποκλείει την εκλογή της ακροδεξιάς υποψήφιας» δήλωσε ο Μαρκόφ.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediaset δημοσίευσε ότι η FCRB χορήγησε το 2014 στο Εθνικό Μέτωπο δάνειο 9 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά το πολιτικό fund του Ζαν-Μαρί Λεπέν (πρόκειται για τον ιδρυτή του κόμματος και πατέρα της Μαρίν Λεπέν) Cotelec έλαβε δάνειο 2 εκατ. ευρώ από ένα fund που εδρεύει στην Κύπρο και έχει την υποστήριξη της Ρωσίας. Ο Σεν Ζιστ αναγνώρισε ότι το Cotelec βοήθησε στη χρηματοδότηση της εκστρατείας του κόμματος στις τοπικές εκλογές του 2015.
Τα τελευταία χρόνια η Λεπέν και οι συνεργάτες της στο Εθνικό Μέτωπο έχουν ταξιδέψει επανειλημμένως στη Μόσχα, ακόμα και στην Κριμαία, για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί ανάμειξης του Κρεμλίνου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ όμως φαίνεται πως η γαλλική Ακροδεξιά επιθυμεί να κρατήσει αποστάσεις από τη Μόσχα –κάτι τέτοιο συνάδει εξάλλου και με την εθνικιστική ρητορική της.

Εν κατακλείδι, τις ανάγκες χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας για τις διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται από τα μέσα Απριλίου ως τα μέσα Ιουνίου στη Γαλλία, η Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο θα προσπαθήσουν να τις καλύψουν με κεφάλαια από το εσωτερικό και το εξωτερικό, που δεν θα υπάρχει η υποψία όμως ότι προέρχονται από τη Ρωσία.

Αλλωστε, «σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές, η Λεπέν αποφεύγει να αναφέρεται στις πηγές χρηματοδότησης και στις δαπάνες της προεδρικής της εκστρατείας», αναφέρει το Bloomberg.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.