Το 2017 ξεκινά αισιόδοξα για το θέατρο, μια που έχουν προγραμματιστεί πολλές πρεμιέρες στις μεγάλες αθηναϊκές σκηνές (Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Ελληνικού Κόσμου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, θέατρο Πορεία, θέατρο του Νέου Κόσμου, θέατρο Μουσούρη, θέατρο Οδού Κυκλάδων) αλλά και στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Από τα μέσα Ιανουαρίου και ως τα τέλη Φεβρουαρίου η μία παραγωγή θα διαδέχεται την άλλη, ενώ οι πρεμιέρες θα συνεχιστούν και την άνοιξη. Ορεξη να έχουμε…
«Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο’ Νιλ από τον Αντώνη Αντύπα στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα και τη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου. Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Γιώργος Κέντρος κ.ά. Με την παράσταση αυτή ο ιδρυτής και σκηνοθέτης του Απλού Θεάτρου επιστρέφει στη σκηνή, μετά από καιρό. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 19 Ιανουαρίου.
«Τρεισευτυχισμένοι» του Ευγένιου Λαμπίς από τον Γιάννη Χουβαρδά στη σκηνή του θεάτρου Πορεία, σε μετάφραση του Στρατή Πασχάλη. Με τους Χρήστο Λούλη, Δημήτρη Τάρλοου, Λένα Παπαληγούρα, Λαέρτη Μαλκότση, Αγγελο Παπαδημητρίου, Αλκηστη Πουλοπούλου, Ιωάννα Κολλιοπούλου. Ο μάστορας του γαλλικού βοντβίλ, που βλέπει τη ζωή μέσα από τη φαρσική της εκδοχή, αναρωτιέται με τον δικό του τρόπο για το εφικτό ή μη της ευτυχίας. Από τις 21 Ιανουαρίου.
«Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς από τον Γιώργο Χρυσοστόμου και τον Μάκη Παπαδημητρίου, που σκηνοθετούν και παίζουν, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου του Νέου Κόσμου. Μια κωμικοτραγωδία με ήρωες δύο κομπάρσους οι οποίοι ζουν στη σκιά ενός ψεύτικου Χόλιγουντ. Το έργο που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο πρώτο του αθηναϊκό ανέβασμα (με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τον Δημήτρη Λιγνάδη) ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς από το δίδυμο των δύο ταλαντούχων ηθοποιών, καθώς τα εισιτήρια κοντεύουν να εξαντληθούν ήδη από την προπώληση… Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 22 Ιανουαρίου.
«Αμερικανικός βούβαλος» του Ντέιβιντ Μάμετ σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη για τον Πέτρο Φιλιππίδη (ο οποίος έκανε τη μετάφραση και τη διασκευή) και τον Γιάννη Μπέζο στο θέατρο Μουσούρη. Μαζί τους ο Ορφέας Αυγουστίδης. Το έργο του αμερικανού συγγραφέα που κέρδισε κοινό και κριτικούς από το πρώτο του ανέβασμα στα μέσα της δεκαετίας του ’70 είναι ένα κοινωνικό σχόλιο για εκείνους που πίστεψαν αλλά δεν κυνήγησαν το όνειρό τους. Πρεμιέρα στις 28 Ιανουαρίου.
«Δον Ζουάν» του Μολιέρου από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με τον Χάρη Φραγκούλη στον επώνυμο ρόλο. Μαζί ο Γιάννος Περλέγκας (Σγαναρέλ), η Ελενα Μαυρίδου (Ελβίρα), ο Γιάννης Βογιατζής (Δον Κάρλος) και πολλοί άλλοι. Τη μετάφραση υπογράφει ο Δημήτρης Δημητριάδης. Το κλασικό αριστούργημα του κορυφαίου γάλλου κωμωδιογράφου ανεβαίνει μέσα από τη σύγχρονη ματιά του σκηνοθέτη. Πρεμιέρα στις 7 Φεβρουαρίου.
«Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, ο οποίος συνυπογράφει τη διασκευή με τον Γιώργο Λύρα, στο Θέατρο του Ελληνικού Κόσμου. Με τη Φιλαρέτη Κομνηνού στον ρόλο της Νίκης. Τον πολυμελή θίασο συνθέτουν ο Στέλιος Μάινας, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Ευγενία Δημητροπούλου, ο Μάξιμος Μουμούρης, η Γωγώ Μπρέμπου κ.ά. Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα περνά στη σκηνή και ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται στα μέσα Ιανουαρίου.
Στο θέατρο Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής θα δοθούν δύο πρεμιέρες μέσα στον Ιανουάριο, ξεκινώντας από τα Σονέτα του Σαίξπηρ, σε μια παράσταση της Στεφανίας Γουλιώτη και του Αργύρη Πανταζάρα (από τις 16/1), σε μετάφραση Διονύση Καψάλη. Ακολουθεί το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Πλατεία Ηρώων» που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς σε μετάφραση Ερις Κύργια με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τους Χρήστο Στέργιογλου, Μαρία Σκουλά, Υβόννη Μαλτέζου κ.ά., προς τα τέλη Ιανουαρίου.
Τέλος, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά θα ανέβει ο «Καλιγούλας» του Καμί από την Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον επώνυμο ρόλο. Πρεμιέρα στις 3 Φεβρουαρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ