Ενας ανήσυχος άνθρωπος

Δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά τα χέρια και τα πόδια σας δεν βρίσκουν ησυχία. Εχουν τη δική τους ζωή και κινούνται ακατάπαυστα σαν να ήθελαν να τρέξουν ή να καταπιαστούν με χειρωνακτικές δουλειές.

Δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά τα χέρια και τα πόδια σας δεν βρίσκουν ησυχία. Εχουν τη δική τους ζωή και κινούνται ακατάπαυστα σαν να ήθελαν να τρέξουν ή να καταπιαστούν με χειρωνακτικές δουλειές. Μερικές φορές οι άλλοι σάς επισημαίνουν τη νευρικότητά σας και τότε προσπαθείτε να σταματήσετε τις ανεξέλεγκτες κινήσεις, νιώθοντας αρκετά άβολα για τη συμπεριφορά σας. Οι επιστήμονες, όμως, έρχονται να μας απενοχοποιήσουν αποδεικνύοντας πως οι νευρικές κινήσεις κάνουν καλό στην υγεία. Η αδιάκοπη ακινησία προκαλεί απότομη και σημαντική μείωση της ροής του αίματος στα πόδια, η οποία έχει ως συνέπεια να μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου ο κίνδυνος σκλήρυνσης των αρτηριών, αύξησης της αρτηριακής πίεσης και καρδιοπάθειας. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί αν σηκωνόμαστε τακτικά από τη θέση μας και περπατάμε, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που ο φόρτος εργασίας και το είδος της δουλειάς δεν μας επιτρέπουν να το κάνουμε.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τη μειωμένη ροή αίματος στα πόδια λόγω ακινησίας. Μέτρησαν, λοιπόν, τη ροή του αίματος και την ευλυγισία του τοιχώματος σε μία από τις κύριες αρτηρίες των ποδιών εθελοντών φοιτητών. Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να καθίσουν επί τρεις συνεχείς ώρες σε ένα γραφείο. Επρεπε να διατηρήσουν ακίνητο το ένα πόδι, ενώ με τη φτέρνα του άλλου έπρεπε να χτυπούν κάθε πέντε λεπτά το πάτωμα επί ένα λεπτό.
Το αποτέλεσμα ήταν η αρτηριακή πίεση στο ακίνητο πόδι των εθελοντών να μειωθεί απότομα και να παραμείνει χαμηλή, ενώ στο άλλο πόδι να αυξηθεί σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχε προτού αρχίσει το πείραμα. Ακόμη, η ευλυγισία του τοιχώματος της αρτηρίας στο ακίνητο πόδι είχε μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την κατάστασή της πριν αρχίσει το πείραμα. Δηλαδή, μέσα σε μόλις τρεις ώρες ακινησίας, η αρτηρία είχε ήδη πάψει να είναι όσο υγιής ήταν αμέσως πριν. Αντιθέτως, η αρτηρία του ποδιού που κινούνταν συστηματικά ήταν σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν αρχίσει το πείραμα. Υστερα από αυτό, αν είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε με τις ώρες ακίνητοι σε μια καρέκλα, οι επιστήμονες συστήνουν να φροντίζουμε τουλάχιστον να κινούμε τα δάχτυλά μας, να χτυπάμε τη φτέρνα στο πάτωμα ή να κινούμε τα πόδια μας με όποιον τρόπο μπορούμε.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Οι κίνδυνοι του κομμωτηρίου
Το «σύνδρομο ινστιτούτου αισθητικής» αφορά τις επιπλοκές που προκύπτουν όταν το κεφάλι ακουμπά στον λουτήρα του κομμωτηρίου, καθώς η υπερέκταση του αυχένα προς τα πίσω μπορεί να μειώσει τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τη βρετανική Εταιρεία Εγκεφαλικών Επεισοδίων, το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι εξαιρετικά σπάνιο, ωστόσο καλό είναι να χρησιμοποιείται στον λουτήρα ένα μαξιλαράκι υποστήριξης του αυχένα ώστε να αποφεύγεται η υπερέκταση.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Μακρύς και ευχάριστος βίος
Οσοι απολαμβάνουν τη ζωή τους ζουν περισσότερα χρόνια, λένε οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, οι οποίοι δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» μελέτη που βασίστηκε σε στοιχεία από περίπου 9.400 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 63 έτη. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία είναι μειωμένος κατά 24% κατά μέσο όρο μεταξύ όσων νιώθουν μεγάλη ευχαρίστηση στη ζωή τους, σε σχέση με όσους δηλώνουν ότι έχουν νιώσει ευχαρίστηση «ποτέ ή σπάνια».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.